Norge

Per Sandberg er klar for business

Karantenetiden er over for Frps tidligere nestleder Per Sandberg. Nå skal han registrere seg som arbeidsledig – og for alvor ta fatt på gründerplanene.

Karantenetiden er over for Per Sandberg. Her er han fotografert sammen med samboer Bahareh Letnes i forbindelse med lanseringen av boken de ga ut sammen. Terje Pedersen / NTB scanpix.

 • NTB

– Onsdag er jeg per definisjon arbeidsledig. Da skal jeg registrere meg hos Nav, på lik linje med alle andre i samme situasjon, sier han til NTB.

I seks måneder har Sandberg gått på etterlønn fra regjeringen, etter at han trakk seg som fiskeriminister i august. I samme periode har han vært ilagt en karantene som forbyr ham å drive næringsvirksomhet.

– Flere tilbud

Onsdag går karantenen ut, og Sandberg står fritt til å gå i gang med sine varslede businessplaner.

– Jeg har fått en rekke interessante tilbud, både fra norsk næringsliv og fra utlandet. Nå skal jeg vurdere dem, sortere dem og følge dem opp. Jeg skal prøve å skaffe meg noe å leve av, sier Sandberg.

Karantenetiden har ikke vært helt uten kontroverser. I høst dro Sandberg på en tur til Iran hvor han blant annet møtte representanter fra myndighetene. Som følge av dette slo Karantenenemnda fast at han hadde brutt karantenen, og understrekte i et brev at han ikke kunne drive «noen form for næringsvirksomhet».

– Enormt potensial

Foreløpig er Sandberg tilbakeholden om hvilke konkrete planer han har, men han bekrefter at handel med Iran står på blokka.

– Mitt inntrykk av potensialet i dette er forsterket. Det gjelder ikke bare Iran, men også andre regioner, som Sentral-Asia og Afrika. Potensialet er enormt, sier den tidligere Frp-politikeren.

Sandberg og samboeren Bahareh Letnes har sammen stiftet et aksjeselskap. I tillegg har de hvert sitt enkeltpersonforetak.

– Fremover nå finnes det ikke en eneste fridag. Både Bahareh og jeg har mye å drive med, sier Sandberg.

I et brev til Statsministerens kontor har den tidligere statsråden rapportert om tre betalte foredrag i løpet av karantenetiden, på til sammen 13.500 kroner. Dette er blitt avkortet fra etterlønnen.

Ikke imponert

I tillegg til pålegget om å holde seg borte fra næringsvirksomhet har Sandberg for første gang siden 1987 har gått seks måneder uten et eneste politisk verv.

– Savner du politikken?

– Ikke hele tiden, men noen ganger. Det er interessant å se politikken utenfra og observere hvilke feil og prioriteringer de gjør, sier Sandberg.

Han savner et tydelig «retningsvalg» fra den nye flertallsregjeringen og etterlyser en vilje til å ta upopulære avgjørelser.

Under regjeringsforhandlingene mener han at «småsaker» fikk altfor mye oppmerksomhet, og trekker frem abortlovgivning og barnetrygd som eksempler på dette.

– Det som trengs, er å slanke offentlig sektor kraftig og redusere skatter og avgifter kraftig, mener Sandberg.

 1. Les også

  Per Sandberg har brutt karantenen og trues med inndragning av inntekt

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Per Sandberg
 2. Iran

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Sandberg har brutt karantenen og trues med inndragning av inntekt

 2. POLITIKK

  Per Sandberg «sterkt uenig» med Karantenenemnda

 3. POLITIKK

  Per Sandberg klager på karantenevedtaket: – Kan jeg selge vaniljekrem til Tyrkia?

 4. NORGE

  Karantenenemnda: Sandberg brøt Iran-karantenen han var ilagt

 5. POLITIKK

  Regjeringen vil stramme inn politikernes etterlønn

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Statsrådenes etterlønnsfest må stanses