Nå kommer mildvær og regn - det gir fare for glatte veier

Til helgen kan hele landet forvente at termperaturen stiger. Særlig Sør-Østlandet kan forberede seg på varmegrader og regn.

Denne helgen skal det bli varmegrader flere steder i landet. Det vil også komme nedbør som regn på Sør- og Østlandet.
  • Mathilde Waale

Yr.no melder at temperaturen vil stige denne helgen. Fredag skal det bikke fra minus til pluss i Oslo-området, og lørdag er det meldt opp mot 6 varmegrader.

– Lørdag skal det komme nedbør stort sett over hele landet. I nord kommer det nok som snø, men både Vestlandet og Midt-Norge kan få perioder med regn og vind opp mot kuling. I sør og øst vil det komme nedbør periodevis gjennom hele helgen, da som regn, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Rannveig Eikill, til Aftenposten.

Mest regn for Agder

Allerede torsdag kan deler av Sørlandet vente seg nedbør som kommer som sludd. Utover lørdag ventes det også mye nedbør, men da skal det komme som regn.

– Det er Agder-fylkene som får desidert mest regnvær denne helgen, da spesielt på lørdagen. Da skal det bli betraktelig mildere i været, sier Eikill.

Lørdag kan gradestokkene på Sør- og Østlandet vise opp mot 5 og 6 varmegrader. Det kan også blåse opp til liten eller stiv kuling flere steder langs kysten.

– Det er et lavtrykk fra sørvest som gjør at vi får en økning i temperaturen og en god del nedbør. Oppover i høyden vil dette falle som snø, men langs kysten forventes det å regne store deler av lørdagen, men også deler av fredagen og søndagen, forklarer vakthavende meteorolog.

Det blir såpass mildt i sørøst at det kan smelte en god del snø, melder vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Rannveig Eikill.
Les også

Snø og glatte veier gir mye kø ut av Oslo

– Kan smelte en god del

De delene av landet som får mildest vær i helgen, kan også regne med at noe av snøen som har lagt seg, smelter.

– Varmegradene og regnet kan påvirke skiføret flere steder, men i ulik grad. Det blir såpass mildt i sørøst at det kan smelte en god del snø. Men det er nok ikke snakk om at snøen skal smelte vekk. Man kan heller belage seg på slapsete føre, melder Eikill.

Les også

Dyrene får problemer i snøen: Nå må hundene holdes i bånd utenfor Ring 3 i Oslo

Ventes minusgrader

Varmegradene som kommer på fredag ser ut til vare ut søndagen. Men etter helgen skal mildværet gi seg.

– Helgen er definitivt varmest. Det er enda litt usikkert hvordan været ser ut den kommende uken, men vi vil nok havne tilbake på minusgradene, sier Eikill.

Hun understreker at det vil variere hvor mildt været blir, hvor mye vind som vil komme og hvor det vil regne, i de ulike delene av landet.

Fare for glatte veier

Regnet vil, sammen med det milde været, gi fare for glatte veier på grunn av underkjølt regn.

Meteorologisk institutt oppfordrer bilister til å kjøre forsiktig, spesielt i områdene der det er ventet mest regn, som i Sør-Norge. Kjøreforholdene i Agder, Telemark, Vetfold og Østfold kan være vanskelige allerede fra torsdag ettermiddag.