Norge

Raner for å betale narkogjeld

Mange av de unge ranerne i Oslo er ruset i gjerningsøyeblikket og raner for å finansiere videre rusbruk, ifølge politiet.

Politiet har arrestert mange mindreårige i forbindelse med ranene i Oslo i år. Det har skjedd over 800 ran i hovedstaden i år, en fjerdedel av dem i september og oktober alene. Foto: Paal Audestad

 • Hans O. Torgersen
 • Jørgen Svarstad
 • Lene Li Dragland
 • Jenny Dahl Bakken

Ransbølgen i Oslo har blusset opp igjen: bare denne uka har det skjedd flere ran i sentrum, og to ran på Tonsenhagen i bydel Bjerke.

«Epleslang», kaller ranerne det — å rane «epler»: Apple-telefoner, fra fremmede. De fleste ranerne er mellom 18 og 20 år gamle, men mange er yngre. De raner først og fremst mobiler, Ipader og andre verdisaker som er lett omsettlig.

For hver telefon får de gjerne mellom 500 og 1000 kroner, kanskje 2000 kroner for aller nyeste modell.

Raner for å betale rusgjeld

Årsaken til at ungdommene raner er mange, men politiet har sett at der det tidligere handlet om å stjele ting de selv ikke hadde råd til, er det i dag pengene de får for telefonene som er viktig. Stasjonssjef John Roger Lund Ved Stovner politidistrikt sier flere av ranerne ruser seg.

Les også

Tre 18-åringer ble slått og fraranet penger og mobiltelefon

— Rus er et bakteppe her. Vi ser at mange av ranerne røyker hasj, og en del av ranene begås for å skaffe penger til å kjøpe det eller betale tidligere gjeld, sier Lund.Narkotikaselgerne kan ifølge Lund gjerne operere med en rente på 1000 kroner dagen. Da blir det viktig å skaffe penger fort. Politiet på Grønland har samme erfaring.

— Samtaler vi har hatt med ungdom, kan tyde på at hvis de ikke har de 500 eller 1000 kronene de skylder, får de beskjed om å skaffe en av de nyeste Apple-telefonene eller en smarttelefon av et eller annet slag. Endel av disse ungdommene bruker cannabis, som koster mye penger, men de får lite eller ikke lommepenger. En inngangsport er ofte å «krite», og pengene må betales tilbake, sier politibetjent André Stormorken ved Grønland politistasjon.

Lett omsettelig ransutbytte

Narkotika kan også fungere som selve betalingen for telefonene.

Les også

Unge ranere trenger sunne forbilder og flere fritidsklubber

— De skal ikke ha telefonen selv, men selger den videre. De selger til folk i nettverket sitt eller til faste helere og får gjerne narkotika i stedet for penger for mobilene, sier leder for forebyggende avdeling, Geir Tveit, ved Grønland politistasjon i Oslo. I tillegg til at telefonene betaler for narkotika, er det også lett for ranerne å selge telefonene videre. Neste uke står en mann for retten tiltalt for å ha mottatt og videresolgt stjålne mobiltelefoner. Politiet har også avslørt salg av stjålne telefoner i tilknytning til bruktmarkedet ved Vaterland i Oslo, og skal ha flere andre butikker i hovedstaden i kikkerten for omsetning av ransutbytte.

Mange gjengangere

De fleste som begår ran, er menn mellom 18 og 20 år. Flesteparten er norske statsborgere, men har en annen etnisk bakgrunn. Svært mange kommer fra ressurssvake familier med dårlig økonomi.

Les også

Helikopterjakt på ranere i Oslo

— Det er mange i vår bydel som vokser opp under i små leiligheter i store familier under fattigdomsgrensen. Det gjør at spesielt gutter er mye ute på egen hånd. Dette er indre by, som har mange fristelser, sier SaLTO-koordinator Olga Mørk i bydel Gamle Oslo.SaLTO er et samarbeid mellom kommunen (barnevernet og skole) og politiet, og har en koordinator i alle bydeler i Oslo. De kartlegger hvilke ungdommer som er i faresonen og følger opp dem som begår kriminalitet. De ser at mange av ranerne er gjengangere, flere har også begått annen kriminalitet.

- Et rusproblem

Bydel Grünerløkka har hatt både mange ofre og mange gjerningsmenn, og ser samme tendens.

- Rus og kriminalitet er en vanlig kombinasjon hos ungdommer. Det går mest i hasj og alkohol. Mange er ruset når de utfører kriminaliteten. For noen har det gått så langt at jeg vil kalle det et rusproblem, sier SaLTO-koordinator Silje Vie Solhjell i bydelen.

Hun sier flere av ungdommene som begår ran har et høyt forbruk av rusmidler, men kan ikke si noe sikkert om det er årsaken til at de utfører ran.

Byråd Øystein Søreide i byrådsavdelingen for helse og sosiale tjenester sier han ikke har fått noen signaler om at rusproblemer er økende blant ungdom i byen.

Sammensatt bilde

Både politiet og SaLTO-koordinatorene understreker likevel at bildet av gjerningsmennene er sammensatt. Det er absolutt ikke sånn at alle ruser seg, understreker Solhjell.

— Det er veldig stor forskjell på årsakene bak ranene. Vi ser at for folk med kort oppholdstid i Norge, er det ofte økonomiske årsaker bak. For ungdom oppvokst i Oslo kan det være gruppepress eller et ønske om spenning som ligger bak. Noen har også psykiske problemer. Det er veldig sammensatt, sier Solhjell.

Les også

Tikk første asylavslag i 2006- tiltalt for salg av stjålne mobiler i 2013

Flere av ungdommene har levd mesteparten av livet i tilknytning til barnevernet.Lund sier at mange av ranerne har falt ut av skolen.

— Vi ser at mange av ranerne har avbrutt skolegang. De er sjelden medlemmer av organisert sosial aktivitet, som idrett. Det er snakk om ungdommer som er marginalisert i samfunnet, sier han.

 1. Les også

  Ingen tatt etter nytt ran i Oslo

 2. Les også

  Politiet tar selvkritikk etter tweet om «somaliere»

Her jakter politiet på to unge ranere med helikopter. Foto: Politiet

Her jakter politiet på to unge ranere med helikopter. Foto: Politiet

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Rektor på Oslo-skole: – Barn helt ned i tiårsalderen har kriminelle som forbilder

 2. OSLOBY

  Ny rapport: Rekordmange unge gjengangere i Oslo. Men to steder minker ungdomskriminaliteten.

 3. OSLOBY

  Oslo-politiet vil stramme grepet: Vil gi ungdomskriminelle innetid og oppholdsforbud

 4. OSLOBY

  På rømmen fra barnevernet ranet og banket 16-åringen opp en eldre mann. Nå er han dømt til behandling hos psykolog.

 5. OSLOBY

  Naboer: – Boligområdet er blitt et fristed for salg av dop

 6. OSLOBY

  Romsås-rektor slår alarm: – Jeg er faktisk redd for at man skal miste kontrollen