Norge

Flere vil studere realfag

Flere unge vil bli ingeniører, sykepleiere og barnehagelærere viser årets søkertall fra Samordna opptak. - Ungdom velger klokt, sier kunnskapsministeren.

- Det er gode jobbmuligheter for ingeniører, sier ingeniørstudentene Tarald Brauseth Hagen og Malene Hoftun Jæger. Jørgen Svarstad

 • Jørgen Svarstad

Fredag ble årets søkertall til høyere utdanning lagt frem. Aldri før har så mange søkt seg til høyere utdanning, totalt sett nesten 120 000 personer. Det er en økning på 2,4 prosent siden i fjor og fjerde år på rad med søkerrekord.

Flere vil studere teknologi og realfag

— Norges ungdom er kloke og velger godt. De er klokere enn sitt rykte, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på en pressekonferanse på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Kunnskapsministeren trakk frem realfagsbaserte utdanninger, sykepleier- og lærerutdaningene fremstår som vinnerne.

Les også:

Les også

Rekordmange lærere vil ta etterutdanning

Totalt sett øker søkningen til teknologiske fag med 5,4 prosent sammenlignet med tilsvarende tall i 2013. Dette fordeler seg med 8,2 prosent ingeniørutdanning (bachelor) og 4,7 prosent på master i teknologi, ifølge pressemeldingen fra Kunnskapsdepartementet. Til studier innen realfag er det en økning på 12 prosent.

På Høgskolen i Oslo og Akershus er ikke maskiningeniørstudentene Tarald Brauseth Hagen og Malene Hoftun Jæger overrasket. Det er stor etterspørsel etter ingeniører, konstaterer de.

De forrige avgangsstudentene hadde ingen problemer med å få jobb, forteller de.

— De hadde drømmelønnsforhandlinger. Man kan stille høy krav når mange vil ha deg, sier Jæger.

Som maskingingeniører blir de "poteter" som kan jobbe med mye forskjellig. Jæger har fra før av en bachelorgrad i statsvitenskap.

-Dette er absolutt vanskeligere enn samfunnsfag. Det er mye høyere arbeidsskrav og mange innleveringer, sier hun.

— Det er over flere år satset systematisk på realfag og teknologi. Det er fortsatt stort behov for ingeniører og andre med realfagskometanse i samfunnet, sier kunnskapsministeren.

Barnehagelærere

I fjor gikk søknaden til den nye barnehagelærerutdanningen ned, til stor skuffelse for daværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Regjeringen har de siste årene brukt mange millioner kroner på reklamekampanjer til å rekruttere unge til «verdens fineste stilling», likevel gikk søkertallene ned med 18 prosent. Sammenlignet med i fjor har søkertallet til barnehagelærerutdanningen steget med 5,2 prosent.

Les også:

Les også

- I landsbyen til foreldrene mine har de en mann med tang

Antall søkere med lærerutdanningene som sitt førstevalg har økt med 61,4 prosent siden 2008. Veksten har vært størst for den femårige masterutdanningen, som økte med 15,9 prosent fra i fjor. Av studieprogrammene med mer enn 1000 studenter var det denne som prosentvis økte mest. Det er gode nyheter for Regjeringen, som planlegger å gjøre lærerutdanningen femårig.

Færre vil bli yrkesfaglærere

Samlet sett har grunnskolelærerutdanningene sakket akterut i konkurransen om søkere til høyere utdanning de siste årene. For mens søkningen til 1.-7. trinn økte med 2,5 prosent, har søkningen til 5.-10. trinn gått ned med 2,8 prosen fra i fjor. Totalt blir dermed søkningen til grunskolelærerutdanningen omtrent som i 2013.

Tallene viser også at færre ønsker å ta faglærerutdanning, der var det 6,3 prosent færre som søkte i år, sammenlignet med i fjor.

Les også:

Les også

Rosablogger og kjernefysiker

— Det bør bekymre oss, sa kunnskapministeren.

Det mest populære studiet i Norge er profesjonsutdanningen i psykologi, som hadde 15,8 søkere per studieplass, fulgt av dyrepleierutdanning ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og årsstudium i økonomi og ledelse ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Helene Lauritzen (20) er i det første kullet med nytt utdanningsløp: Nå venter fem års masterstudier for å bli lærer for 1.–7. klasse

 2. KULTUR

  Rekordstort inntak til høyere utdanning

 3. ØKONOMI

  Dette er de ti mest populære studiene

 4. KARRIERE

  Jørgen Foss har søkt seg til et av landets mest populære studier. Her er hele listen

 5. KOMMENTAR

  Kravet om 4 i matte for å undervise på trinn 1 -7 må justeres | Karl Øyvind Jordell

 6. NORGE

  Strengere krav gjør at færre kom inn på lærerutdanningen