Det er farligere å være lat enn fet
Frisør Bjørg Østbråthen spenner på seg skiene. Hun går en times tur hver eneste dag og er ikke i tvil om at fysisk aktivitet har reddet henne fra slitasje og kanskje uførhet.
Ny norsk forskning viser at 20 minutters rask gange hver dag kan gi en betydelig reduksjon i risikoen for tidlig død.
Forskere fra Norges idrettshøgskole og Universitetet i Cambridge har funnet at dobbelt så mange dødsfall kan komme av fysisk inaktivitet som av fedme.
Forskerne har analysert data fra 334.161 kvinner og menn fra Europa i 12 år. Bakgrunnen for forskningen er at inaktivitet i lang tid har vært assosiert med økt risiko for tidlig død, i tillegg til større risiko for hjertesykdom og kreft. For å utforske sammenhengen mellom fysisk inaktivitet og for tidlig død, og hvordan dette er koblet til overvekt, målte forskerne i 12 år høyde, vekt og livvidde, mens deltakerne selv registrerte fysisk aktivitetsnivå.
Undersøkelsen heter: European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC).
Bjørg Østbråthen har jobbet som frisør i 45 år. I tillegg til å gå tur trener hun også linjegymnastikk og styrke.
— Jeg er ingen treningsfantast, men vet at det å være i bevegelse hver dag forebygger en rekke plager, sier hun.
20 minutter gjør stor forskjell
Forskerne fant den største reduksjonen i risiko for tidlig død i sammenligningen mellom inaktive og moderat inaktive grupper.
Nesten en fjerdedel av menneskene i undersøkelsen ble definert som inaktive. De oppga ingen fysisk aktivitet på fritiden og hadde stillesittende jobber.
Forskerne beregnet at å mosjonere i form av 20 minutters rask gange eller tilsvarende reduserte faren for tidlig død med hele 16-30 prosent. Effekten var størst blant normalvektige, men forskerne fant også effekt hos personer med høyere BMI (kroppsmasseindeks).
Litt trim er bra
Ulf Ekelund er professor ved Norges idrettshøgskole og ledet studien.
- Budskapet er enkelt. Selv en liten andel fysisk aktivitet hver dag kan ha betydelige helsefordeler for inaktive personer. Selv om vi fant at 20 minutter hver dag gjør en stor forskjell, anbefaler vi mer fysisk aktivitet enn dette. Mosjon har mange beviste helsegevinster og burde være en viktig del av våre dagligliv, sier han.
— Vi skal fortsette arbeide for å redusere overvekt og fedme i befolkningen, men å hjelpe folk med å gå ned i vekt kan være en stor utfordring. Folkehelsekampanjer som oppfordrer til litt mer fysisk aktivitet, kan være mer vellykket fordi dette målet trolig er enklere å oppnå og opprettholde.
Dobbelt så mange dødsfall relatert til inaktivitet
På bakgrunn av de nyest tilgjengelige data om dødsfall i Europa estimerte forskerne at 337.000 av 9,2 millioner dødsfall blant menn og kvinner i Europa var relatert til overvekt (BMI over 30). Men det overraskende var at tilsvarende tall for fysisk inaktivitet var dobbelt så stort: hele 676.000 av dødsfallene var relatert til inaktivitet.
Forskerne undersøkte også om det var like farlig å være slank og utrent som overvektig og trent.
— Vi har ikke publisert akkurat de analysene i denne studien. Men jeg har gjort dem, og vi finner at risikoen for tidlig død er den samme for dem som er kategorisert som fete (med en BMI > 30) og fysisk aktive og de som er slanke og inaktive.
I undersøkelsen ble inaktivitet karakterisert som stillesittende arbeid og ingen bevegelse på fritiden mens de som var ganske aktive var aktive i 20 minutter, som en rask spasertur per dag.
— Hvis vi teoretisk sett unngikk all inaktivitet, kunne vi redusere den totale dødeligheten med 7,5 prosent. Hvis ingen hadde en BMI på mer enn 30 prosent, ville vi redusert dødeligheten med 3,5 prosent, sier professor Ulf Ekelund.
Jakob Linhave, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, sier forskningen viser en klar sammenheng mellom mengde fysisk aktivitet og helsegevinst.
Helsedirektoratet: 150 minutters bevegelse i uken
— Litt aktivitet er bra, og mer er bedre. Mange setter likhetstegn mellom fysisk aktivitet og trening. Forskning viser imidlertid at det ikke er nødvendig med blodslit for å få helsegevinst. Om lag tretti daglige minutter er nok. Er du litt andpusten og litt varm på ryggen, teller det som fysisk aktivitet. Med mer intensive økter trenger du færre og kortere doser, sier han.
Helsedirektoratet anbefaler voksne å være fysisk aktive minimum 150 minutter moderat intensitet per uke eller minimum 75 minutter med høy intensitet per uke.
Snikmosjon hjelper også
Men også de som ikke trener så de får blodsmak i munnen, vil oppleve effekt.
— «Snikmosjon» har positive effekter: Lett aktivitet, en beinstrekk, å stå, gå og det gjøre små bevegelser, gir et høyere daglig energiforbruk sammenlignet med å sitte helt stille. Denne typen «snikmosjon» har positive effekter på energibalansen i kroppen. Små grep i hverdagen kan være nok for mange. Det er lettere å lykkes hvis aktiviteten er lystbetont, og blir en naturlig del av de daglige rutinene, fastslår avdelingsdirektøren.
Slik får du tilstrekkelig «dose»
T i eksempler på hvordan anbefalingene kan oppnås i løpet av en uke:
- 30 minutters gåtur alle hverdager - husk at du må bli litt andpusten
- Rask gange i 20 minutter til og fra jobb hver dag og en helgetur på 50 minutter
- 30 minutters løping hvor du blir godt andpusten og styrketrening i 30 minutter to dager i uka i moderat intensitet og 30 minutters rask kveldstur
- Turgåing med litt pust og puls i 90 minutter og 60 minutter variert aktivitet på treningssentra slik at du blir varm
- Frisk dans i 50 minutter så du blir andpusten og 50 minutters løpetur med høy puls og rask pust
- Styrketrening med puls og pust i 50 minutter tre ganger i uka
- 20 minutters rask gåtur seks dager + 30 minutter aktiv lek med barn eller husarbeid som er såpass intensivt at du blir varm
- 75 minutter aerobics som gjør deg skikkelig andpusten
- Svømming i 60 minutter, styrketrening i 40 minutter, fem korte 10-munitters gåturer - all aktivitet med høy nok intensitet til at du blir varm
- Sykle, gå på ski, svømming eller dans i 100 minutter med litt puls og pust og 25 minutter med intervalltrening med høy intensitet
Kilde: Helsenorge.no
https://helsenorge.no/trening-og-fysisk-aktivitet
Les også: