Norge

Forsker: – Kålmøll har invadert hele landet

Kålmøll har kommet i store svermer fra utlandet, og avlinger med kålplanter og raps er sterkt redusert eller ødelagt.

Kålmøllen rammer også rapsåkre. En bonde forteller til Norsk institutt for bioøkonomi at hun har gitt opp årets rapsplanter.
  • NTB

Dette kan være det verste angrepet på to tiår, opplyser Anette Folkedal Schjøll.Hun er forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi.

– Mange har ikke opplevd så store angrep på 20 år, og avlingene med kålplanter eller raps er sterkt redusert og for enkelte helt ødelagt. Kålmølla har kommet i store svermer fra utlandet, antakelig Russland og Baltikum, og nå er andre generasjon i ferd med å etablere seg i norske åkre, sier Schjøll.

I likhet med gråskimmelsoppen som har rammet sommerens jordbæravlinger kraftig i år, frykter ekspertene nå at også kålmøllen kan ha utviklet resistens mot sprøytemidler.

Les også

DEBATT: «Landbrukets miljøproblem er det enorme kjøttforbruket»

Slik ser kålmøllen ut.

Tidligere ble det rapportert om store svermer på Østlandet, men møllen har senere etablert seg over hele landet. Møllen har lagt nye egg, og den andre generasjonen larver gjør det vanskelig for bøndene å sette inn tiltak, opplyser Schjøll.

Vanligvis går det flere år mellom herjingsår i Norge, men et lignende angrep skjedde også i 2014. Stor oppblomstring i sørøst kombinert med vindforholdene i Europa lanseres som mulige årsaker.

Norsk Landbruksrådgivning innland opplyser også om at kålmøll er funnet – og har gjort ødeleggelser – i nesten samtlige oljeplanteåkre på innlandet.

Les også

  1. Norske bønder på harryhandel: Kjøper 108 svenske butikker

  2. Sveitsisk bonde kjemper for at husdyr får beholde horn

  3. Hver Q-bonde får 105.000 kroner i bonus takket være Tine

Les mer om

  1. Norsk institutt for bioøkonomi
  2. Landbruk