Politimann fikk første melding om skyting fra datter

En politimann som var med og ledet politiets arbeid etter bombeangrepet i Oslo, fikk den første meldingen om skytingen på Utøya som politiledelsen fikk, fra datteren sin.

Blant AUFerne som var på Utøya den 22. juli var datteren til en politimann. Hun var den første varslet politiet om hendelsen, og informasjonen ble regnet som svært viktig.
  • Lars Inge Staveland

To timer etter bomben i Regjeringskvartalet, mens staben på Politihuset koordinerer innsatsen og jobber med å finne ut hvor gjerningsmannen er, får politimannen en telefon fra datteren som er på Utøya.

Telefonsamtalen er kort, og politimannen reiser seg, ber om ordet og forteller at hans livredde datter har ringt og fortalt at det er skyting, og at flere allerede er døde, skriver VG.

Da er klokka like før 17.30, og det er ti minutter siden Breivik hadde åpnet ild mot ungdommene på Utøya.

– Jeg kan bekrefte at det kom en telefon. Vi oppfattet med en gang at det var alvorlig, og det resulterte i at vi sendte beredskapstroppen mot Utøya umiddelbart, sier politiinspektør Einar Aas, som var fungerende stabssjef da telefonen kom.

Verdifull informasjon

Politimannen hvis datter er på Utøya, setter seg ned og fortsetter sitt arbeid, mens beredskapstroppens biler allerede er på vei mot Utøya, åtte minutter før anmodningen om hjelp kom fra Nordre Buskerud politidistrikt.

På veien til Utøya snakket de to ganger selv med kollegaens datter og fikk verdifull informasjon om gjerningsmannen og situasjonen på øya.

Delta-troppen var allerede i full beredskap, siden politiet regnet det som sannsynlig at det ville komme flere angrep.

Politimannen som fikk telefonen, fikk selv først beskjed mange timer senere at datteren hadde greid seg, lenge etter at han visste at minst 50 unge var døde.

Første melding om skyting

Da telefonen kom, visste de på Politihuset at mannen som hadde leid bombebilen ved Regjeringskvartalet, var Anders Behring Breivik, og også at våpenregisteret viste at han hadde kjøpt tre våpen lovlig. Etterretningsinformasjonen tydet også på at han var en høyreekstremist

Men de visste ikke hvor han var.

Stabssjef Johan Fredriksen bekrefter overfor VG at telefonen var viktig.

– Dette var den første meldingen om skyting som kom til oss. Beredskapstroppen som da befant seg i Regjeringskvartalet, ble øyeblikkelig varslet, noe som førte til at flere biler umiddelbart rykket ut til Utøya. Vi responderte umiddelbart og så raskt som overhodet mulig, sier Fredriksen. (©NTB)