Norge

«Den viktigste tale holdt i Norge siden krigen»

Retorikkekspert Kjell Terje Ringdal mener Stoltenbergs tale på Rådhusplassen mandag kveld vil gå inn i historien.

Ordskyen rundt Jens Stoltenberg er basert på hans to taler i Oslo Domkirke og på Rådhusplassen 24. og 25. juli 2011, og viser de oftest gjentatte ordene. FOTO/GRAFIKK: VEGARD GRØTT/ATLE BRUNVOLL/wordle.net Foto: Gr¯tt, Vegard

 • Mari Torsdotter Hauge

Les alt om terrorangrepene her

Les Stoltenbergs taler:

— Dette er en fantastisk tale. Den fanger opp det Stoltenbergs tidligere taler har uttrykt om demokrati og åpenhet, men den øker intensiteten og varmen, sier retorikkekspert Kjell Terje Ringdal, som også jobber som direktør for kommunikasjonsavdelingen i Norad.

Mandag kveld var statsminister Jens Stoltenberg blant dem som holdt appeller på Rådhusplassen i Oslo,

Les også

«Aldri mer 22. juli»

for å minnes de omkomne etter terrorangrepene mot Regjeringskvartalet og Utøya, og for å vise samhold og solidaritet.

— Fantastisk god

Retoriker Kjell Terje Ringdal. FOTO: SCANPIX Foto: Holm, Morten

Ringdal er svært imponert over Stoltenbergs tale. — Dette er den viktigste talen holdt i Norge siden krigen. Den samler oss, den peker fremover, og den er fantastisk god, sier han, og peker på flere elementer i statsministerens tale som utmerker seg.

Blant dem er formuleringer som «Jeg står nå ansikt til ansikt med folkeviljen» peker Ringdal på som en fantastisk vakker formulering. En annen er følgende passasje i starten av talen:

«Tusener på tusener av nordmenn, i Oslo og over hele landet, gjør det samme i kveld. Erobrer gatene, torgene – det offentlige rom med samme trassige budskap: Vi er sønderknust, men vi gir oss ikke.»

— Jeg legger særlig merke til bruken av ordet «trassig», det viser at vi ikke bare er lamslått og knust, men trassige, vi aksepterer ikke det som har skjedd. I trassig ligger et kraftig budskap, det er et flott valgt ord.

Les her:

Les også

Statsminister Jens Stoltenbergs tale på Rådhusplassen

Dette er den viktigste talen holdt i Norge siden krigen. Den samler oss, den peker fremover, og den er fantastisk god
Kjell Terje Ringdal

Referanser til krigen

Rådhusplasstalen har flere referanser til andre verdenskrig, og Ringdal er sikker på at den vil gå inn i historien.

— Talen er full av referanser til nasjonen Norge. Linjer fra krigen og frem til nå er nødvendige og viktige. Han siterer Nordahl Grieg, noe som er helt riktig og veldig rørende, sier Ringdal og peker mot siste del av talen:

«Det viser at Nordahl Grieg hadde rett: "Vi er så få her i landet, hver fallen er bror og venn."»

— 9. april og Nordahl Grieg er våre felles verdier. Ved å gjøre et 60-årssveip i talen tilbake til andre verdenskrig, setter han talen i en stor, stor historisk kontekst - og samler et helt folk om de verdier vi er enige om.

Stoltenbergs tale på Rådhusplassen mandag var den andre viktige talen statsministeren holdt på to dager etter terrorangrepene.

— En tilstedeværende far

Søndag 24. juli talte han i Oslo Domkirke der kongehus, regjering, AUF-ere og vanlige folk var samlet til «messe for sorg og håp» som var navnet gudstjenesten, eller høymessen, i kirken hadde fått.

— Talen i Domkirken viser tilstedeværelse, den viser mennesket Jens Stoltenberg og det systemet han representerer. Talen viste en kontrollert statsmann med en tåre øyekroken, i talen er Stoltenberg en tilstedeværende far som lar sitt folk gråte, sier Ringdal.

Han peker på at alle trenger en sterk hånd i sorg og krise, og at statsministeren til tross for å være personlig rammet av angrepene, fremstår som fast, tydelig og sterk, samtidig som vi ser et medmenneske.

Talen viste en kontrollert statsmann med en tåre øyekroken
Kjell Terje Ringdal

- I Domkirken omtaler han det som har skjedd som en nasjonal tragedie, men kommer også med to konkrete eksempler på dem som nå er drept. Han pakker ikke inn sine ord i såkalte parfymerte eufemismer, men bruker enkle og presise begreper når han omtaler den døde kvinnen som jobbet på Utøya, sier Ringdal.

I talen sier Stoltenberg følgende: «Jeg kjente flere. En av dem var Monica. I rundt 20 år jobbet hun på Utøya. For mange av oss var hun Utøya. Nå er hun død. Skutt og drept mens hun skapte omsorg og trygghet for ungdom fra hele landet.»

Ringdal peker på bruken av ordene død, skutt og drept , som ikke pakker inn det som har skjedd, men viser katastrofen i sin sanne, nøkterne gru, og omtaler begrepene som svært sterke.

Ringdal synes ikke domkirke-talen er hverken for lang eller kort, men effektiv og varm, og viser mennesket og politikeren Jens Stoltenberg, samtidig som den setter en kurs for Norge.

En tale typisk for Stoltenberg

Talen er bygget opp etter det Ringdal kaller en oppskrift på gode taler: man peker bakover, man peker på nåtiden, og man peker fremover.

- Samtidig er talen typisk for Jens Stoltenberg. Han er seg selv. Andre ville kanskje brukt flere bilder og et mer poetisk språk. Dette er en veldig konkret og varm tale som kler Stoltenbergs stil, og vi kjenner ham igjen, som en rasjonalist, men også som en medfølende politiker.

Ringdal legger til at Stoltenberg bruker talen til å politisere tragediene som har rammet oss, på en positiv måte.

— Ikke parti-politisk, men mer samfunnspolitisk, om man kan bruke et slikt uttrykk. Det er måten vi strukturerer vårt samfunn på som er rammet, samt våre generelle verdier.

Ringdal mener vi allerede ser resultatet av dette, med at alle partier opplever stor pågang fra folk som vil melde seg inn etter angrepene.

94 prosent roser Stoltenberg

Jens Stoltenberg har fått stor oppmerksomhet for sin håndtering av den største katastrofen i vårt land siden andre verdenskrig, og aviskommenatorer, eksperter, meningsytrere på Twitter og mannen i gata mener Stoltenberg har gjort en strålende jobb.

Det siste viser en undersøkelse InFact har gjort for VG godt. Til sammen 94 prosent av de spurte sier der at de synes statsministeren har håndtert situasjonen siden fredagens terrorangrep svært godt eller godt. Gruppen «svært godt» er størst, med 80 prosent av de spurte.

De samme respondentene har også blitt spurt om hvordan kongen og kronprinsen har håndtert situasjonen, og de får også gode skussmål, men ikke like høy prosentandel som statsministeren (hhv. 76 prosent for kong Harald og 74 prosent for kronprins Haakon).

Også kronprins Haakon holdt appell på Rådhusplassen mandag kveld under rosemarkeringen i Oslo:

Les også

H.K.H. Kronprinsens appell på Rådhusplassen

Markeringen utenfor Rådhuset i Oslo mandag:

 1. Les også

  Statsminister Jens Stoltenbergs tale på Rådhusplassen

 2. Les også

  Jens Stoltenbergs tale i Oslo Domkirke

Blant de mange som deltok i rosemarkeringen og hørte Stoltenbergs historiske tale, var f.v. prinsesse Märtha Louise, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland og fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud. FOTO: ERLEND AAS/SCANPIX Foto: Aas, Erlend

Stoltenberg taler i Oslo Domkirke. FOTO: ODD ANDERSEN/AFP Foto: ODD ANDERSEN

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Fotoreportasje: 22. juli fem år etter

 2. NORGE
  Publisert:

  Rosemonument avduket i Oslo

 3. VERDEN
  Publisert:

  Rørt og personlig Stoltenberg tok Kongressen med storm

 4. NORGE
  Publisert:

  Thorvald Stoltenberg (1931-2018): «Han satte mennesker først, ga aldri opp, kjente alle, og alle kjente Thorvald.»

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Harald Stanghelle: Et ekteskap mellom Harald og Sonja var en umulighet. Men det reddet det norske monarkiet.

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  – Jeg er ikke beroliget.