Norge

Vårt Land beholdt omstridt innlegg

Vårt Land holder debatten åpen i kjølvannet av terroren, men mangler ressurser til å kontrollere den. - For svakt, mener Nils Øy i Norsk Redaktørforening.

Magnar Tanem i Oslo Kristent Samlingsparti hevder terroren rammet Norge fordi Arbeiderpartiet har avkristnet landet.

 • Ida Kvittingen

En rekke norske medier har valgt å stenge for debatt på nett i kjølvannet av terroren i Oslo og på Utøya forrige fredag. Aftenposten, Dagbladet og NRK var blant dem som i løpet av helgen innførte restriksjoner på hva brukerne kan legge igjen av kommentarer og debattinnlegg.

Vårt Land valgte å holde en åpen linje på sitt debattforum verdidebatt.no, og har fått mange reaksjoner på innlegg som ble publisert der i dagene etter terrorangrepene.

I et innlegg hevder førstekandidaten for Oslo Kristent Samlingsparti at Arbeiderpartiet har bidratt til terroren med sin politikk.

«Årsaken til at Guds velsignelse nå er i ferd med å forsvinne, er at Arbeiderpartiet siden 1978, da den antikristne Fosterdrapsloven ble vedtatt, sakte men sikkert har avkristnet Norge», skriver Magnar Tanem.

Tanem skriver også at han ikke er overrasket over at terroren rammet.

Debattansvarlig på ferie

Et helt uakseptabelt innlegg, mener Vårt Land-redaktør Helge Simonnes. Debattinnlegget ble likevel liggende ute fra søndag til tirsdag før redaksjonen fjernet det.

Redaktør Helge Simonnes tar selvkritikk etter manglende kontroll over debattforumet i dagene etter terroren. Men det skal sterkere grunner til å stenge for debatt, mener han. FOTO: Berit Roald/Scanpix Foto: Roald, Berit

— Det tok tid før vi oppdaget det, fordi det var litt unntakstilstand i redaksjonen. Vi måtte evakuere redaksjonen etter terrorangrepet, og flyttet tilbake først på søndag. Dessuten var debattansvarlig på ferie, sier Simonnes til aftenposten.no.Selv om debattinnlegget ble fjernet fra debattforumet, var det fortsatt tilgjengelig på Vårt Lands nettsider fredag, gjennom en nettsak redaksjonen skrev om innlegget onsdag.

— Det var jeg ikke klar over, sier Simonnes, og sier han vil undersøke saken nærmere.

Innlegget ble likevel liggende ute også etter at aftenposten.no gjorde redaktøren oppmerksom på det. Fredag morgen var antall visnininger oppe i 55.000.

- Ikke godt nok

Det er ikke godt nok, mener Nils Øy, generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

— Det er for svakt. I dagens situasjon bør man ha ytterligere kontroll med debatten enn dette, mener han.

Øy gir likevel Vårt Land honnør for å holde debatten åpen i en tid der andre medier innfører restriksjoner.

— Det er helt åpenbart verre å tvinge alle ekstreme stemmer inn i mørke kroker, sier Øy.

— Men det forutsetter jo at man har en rimelig kontroll med debatten, særlig i en slik situasjon som vi er i nå, der mange går over streken. Det ser det ikke ut til at Vårt Land har hatt i dette tilfellet.

-Tanems innlegg er ikke lovstridig. Men det er åpenbart upassende i dagens anledning.

Generalsekretær Nils Øy i Norsk Redaktørforening mener Vårt Land burde hatt bedre kontroll over debattforumet sitt i tiden etter terroraksjonene. FOTO: Berit Roald/Scanpix Foto: Roald, Berit

Tar selvkritikk

Vårt Land vil ikke forhåndsmoderere eller stenge debattforumet, slik andre medier har gjort i dagene etter terroren.

-I etterpåklokskapens lys, har vi tenkt på hvordan vi kunne gjort det annerledes. Skulle vi ha stengt forumet en dag eller to for å markere en debattfri sone? Det er ytterst beklagelig at innlegget sto så lenge, og vi har tatt lærdom av det. Men det skal sterke grunner til å stenge et forum, og vi mener at det er mer vesentlige grunner til å holde det åpent. Selv om noen innlegg er forkvaklede, er det også mange gode innlegg.

— Vi har ikke som mange andre aviser reaksjonsknapp på våre nyhetssaker. Verdidebatt.no er et rent debattforum, og her vil vi ikke gå tilbake til forhåndsmoderering slik vi praktiserte før. Det ser jeg som helt umulig med de ressursene vi har. Vi fjerner uakseptable innlegg straks vi ser dem, sier han til aftenposten.no.

- Har dere kontroll over debatten nå?

— Med det systemet vi har, mener jeg at kontrollnivået er akseptabelt. Det er ikke en 100 prosent sikker løsning, men vis meg den som har det.

Simonnes tar likevel selvkritikk for den manglende styringen over debattforumet i dagene etter terroren.

— Vi har stor tro på ytringsfriheten, men vi ser at slike innlegg som Tanems kunne oppleves som en sterk tilleggsbelastning for pårørende og andre rett etter terroraksjonene, sier Simonnes.

Vurderer å utestenge

På verdidebatt.no må alle registrere seg og debattere under fullt navn.

— Etter at vi begynte med det for vel to år siden, har det ført til en langt rensligere debatt, mener Simonnes.

Avisen fikk likevel mange upassende innlegg i tiden etter terrorangrepene på Utøya og i Oslo for en uke siden.

— Det var svært mange innlegg rett etter terroranslagene, men jeg opplever at det er blitt roligere det siste døgnet, sier Simonnes.

— Men vi vil vurdere å begynne å stenge ute personer som gang på gang begår overtramp gjennom personkarakteristikker og på andre uakseptable måter.

Magnar Tanems synspunkter i innlegget er ekstreme, mener Simonnes.

— Jeg er bekymret for hva slike synspunkter skaper av usunne holdninger der ute. Det er åpenbart at nettet skaper et jordsmonn for en forkvaklet tenkning.

Flere artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Skuffende fra Norsk Redaktørforening om kommentarfelter og ansvar | Hege Iren Franzen og Ina Nyrud

 2. DEBATT
  Publisert:

  Innlegget som ble publisert for sent

 3. SID
  Publisert:

  Det er en åpenbar grunn til at 22. juli spiller en rolle i diskusjonen om terror

 4. SID
  Publisert:

  Mye skiller Abid Raja og meg, men vi har begge kjent rasisme på kroppen

 5. DEBATT
  Publisert:

  21 debattanter: Vi finner oss ikke i å bli misbrukt på denne måten, Lurås

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Men kommentarfeltet var ikke dødt