Norge

Prisras på bilunderholdning

Kjøper du en ny bil, er teknologien på bilunderholdningen tre-fire år gammel og avleggs. Du kan i stedet få ettermontert siste nytt til en brøkdel av prisen.

Foto: Rune Petter Ness

 • Ola Hegvold

Trendene innen bilunderholdning og kommunikasjon endrer seg raskt, og prisene raser. Mange har musikken på mobiltelefonen, men fortsatt vil flere ha CD-spiller i bilen. Nedgangen i salget av CD-spillere er liten.

I likhet med prisene på TV-apparater blir utstyret bare billigere.

– Vårt fortrinn er at vi kan tilby siste nytt og tilpasse utstyret til nesten enhver bilmodell. Det er også lettere å oppdatere, forteller Åge Johnsen ved Bilradiospesialisten i Trondheim, en av landets eldste spesialforretninger.

Johnsen har jobbet der i 25 år og fulgt utviklingen på nært hold.

Nyheter hele tiden

– Særlig stor har utviklingen vært de siste tre-fire årene. At du kunne koble din iPhone eller iPod til bilradioen og få spilt dine favoritter, tenkte man knapt på var mulig, sier Åge Johnsen og viser frem siste nytt.

Ikke alt er på plass i butikkhyllene ennå, og det kommer stadig noe nytt.

Har du kjøpt ny bil og har problemer med å tilpasse iPod eller iPhone til bilens elektronikk, kan Bilradiospesialisten montere nødvendig tilleggsutstyr, skjult i bilen, slik at du kan spille musikken.

Med en TV-tuner kan du se TV i baksetet på nakkestøtten foran deg.

Hvis handsfreeutstyret til mobilen ikke virker, går det an å montere tilleggsutstyr, slik at du likevel kan bruke originalutstyret.

Erstatt er originalboksen

Alternativt kan du ta ut originalboksen i dashbordet og sette inn en ny, for eksempel en Clarion 2-DIN multimediesenter med innebygget navigasjon og bluetooth handsfree til 7990 kroner. Den har radio, CD,DVD og rask tilgang til kart— og veibeskrivelser.

I den får du absolutt alt du trenger, men fjerner du navigasjonen koster den 3990 kroner. Alt betjenes ved å trykke på symbolene på skjermen.

– Mens føreren følger med på navigasjonen, kan ungene i baksetet se en DVD-film, forteller Åge Johnsen.

Han legger til at mens et bestemt japansk bilmerke forlanger 40.000 kroner for et fullt integrert system, koster et tilsvarende anlegg hos et kjent tysk bilmerke 28.000 kroner.

Begge kan byttes ut med et bedre anlegg til 7990 kroner.

Du kan få en helt ny CD-spiller med USB-plugg og minnebrikke til 990 kroner, for et år siden kostet den 1500 kroner. Ifølge Johnsen skyldes prisnedgangen den harde konkurransen, ikke minst fra nettbutikkene.

ENKELT Å MONTERE RYGGEKAMERA: På en enkel og billig måte kan det monteres ryggekamera, om ikke bilen allerede har slikt utstyr. Det finnes en rekke kamerasystemer,fra de enkleste til de større som brukes på lastebiler, busser og bobiler. Kameraøyet kan erstatte bilens skiltlys og monteres på et par minutter. Monteringen kan ikke bli enklere – ingen saging eller boring. Skiltlyset tas ut, kameraet installeres og kabelen legges frem til skjermen som skal vise bildet. Bilen beholder sitt opprinnelige utseende, installasjonen vises nesten ikke på bildet. Kameraene koster fra 1190 kroner. Foto: RUNE PETTER NESS

ENKELT Å MONTERE RYGGEKAMERA: På en enkel og billig måte kan det monteres ryggekamera. Det finnes en rekke kamerasystemer, fra de enkleste til de større som brukes på lastebiler, busser og bobiler.Kameraøyet kan erstatte bilens skiltlys og monteres på et par minutter. Monteringen kan ikke bli enklere – ingen saging eller boring. Skiltlyset tas ut, kameraet installeres og kabelen legges frem til skjermen som skal vise bildet. Bilen beholder sitt opprinnelige utseende, installasjonen vises nesten ikke på bildet. Kameraene koster fra 1190 kroner.

Veksler mellom FM og DAB

Nå lanserer Kenwood en helt ny CD-spiller med USB-tilknytning, FM-radio og DAB-radio til 1990 kroner. Den veksler selv mellom FM og digitale DAB.

– DAB i bil er genialt, ingen skurring og du får alle nødvendige opplysninger i displayet, mener Åge Johnsen.

Mange har henvendt seg til Bilradiospesialisten og lurt på hva de skal gjøre når FM-nettet slukkes i 2017. Alle trenger ikke bytte ut bilradioen med en ny DAB-radio.

– Vi kan sette inn en skjult boks i FMradioen til 1890 kroner, slik at du får inn digitale signaler.

Johnsen forteller at mange er veldig opptatt av ny teknologi og hvilke muligheter det gir i bilen. I en Pioneer med full kommunikasjon og underholdning til 8990 kroner kan du lage din egen kjørebok.

Den kan også analysere musikken på iPod, og legge den i grupper som rolig eller glad musikk, rock, pop, country, klassisk etc.

Dødsdømte FM danker ut DAB

Navigerer ett er mobilbilde

Du kan ta et bilde på mobiltelefonen og sende det til en annen mobiltelefon.

Mottakeren kan legge bildet inn på sin bilnavigasjon. Inneholder bildet såkalte geotags kan han se hvor bildet er tatt og legge opp en kjørerute for å komme dit bildet ble tatt.

Altfor mange bilister bruker håndholdt mobil. Har du ikke innebygd handsfree i bilen, kan du sette en boks til 1090 kroner på dashbordet.

Har du navigasjon på mobiltelefonen, kan den overføres til skjermen på boksen.

For en billig penge kan man få ettermontert ryggekamera. Det ene skiltlyset tas ut og erstattes med et kamera.

For å bedre lydkvaliteten i bilen, er den billigste forbedringen å skifte ut de to forreste høyttalerne. Ofte er kvaliteten på de fabrikkmonterte høyttalerne for dårlig.

Åge Johnsen mener det er tull å ha åtte–seksten høyttalere i en bil.

Musikk i bil er en utfordring, musikkanlegget skal overdøve støyen fra motoren og veien.

Få alt utstyret integrert

– Mitt råd er å få alt utstyret integrert, det bare forvirrer med flere enheter.

Spesielt når du kjører bil, må utstyretvære enklest mulig å betjene. Ringer telefonen, skal det være nok med et lett trykk på skjermen for å svare, sier Johnsen.

VARM OPP BILEN FRA MOBILEN: Fra smarttelefonen kan du gi beskjedtil varmeapparatet i bilen om når det skal slå seg på. På Automechanika-messen i Frankfurt i fjor høst presenterte det norske selskapet Defa den nye iPhone-appenDefa Link. Fra appen kan du kontrollerebilalarmen og motta varsling i tilfelle innbrudd eller hvis bilen blir stjålet. Er du usikker på hvor du har parkert, om bilen er tauet vekk eller stjålet, kan sporingssystemet brukes for å få opp et kart der du kan se hvor bilen befinner seg. Foto: RUNE PETTER NESS

Relevante artikler

 1. DIGITAL

  Slik slipper du å kjøpe DAB-radio

 2. KULTUR

  Slik slipper du å kjøpe DAB-radio

 3. DIGITAL

  Vi kjøpte nesten én million nye DAB-radioer i fjor

 4. BOLIG

  Magnus og familien bor i Norges smarteste hus - men det synes ikke

 5. NORGE

  Minoritet i minoritet

 6. NORGE

  Politiansatt slår alarm om narkoetterforskning