Norge

Hvor langt er det mulig å gå på en line i parken?

Verdensrekorden er på tusen meter. Mellom to trær i Sofienbergparken venter applaus og en helt annen opplevelse.

Even Sigstad tok sine første steg på en slakk line for omtrent åtte år siden. I år er målet å komme seg over en line på 75 meter.
  • Inga Skogvold Rygg

– Det har regnet litt, så det er ikke så mange som er her i dag. Når det er sol pleier det å være en del folk, sier Even Sigstad (32).

Gresset i Sofienbergparken er fremdeles litt vått, men solen har begynt å kikke frem mellom trærne. Sigstads sandaler tusler målrettet mot et tre i den ene enden av parken. I sekken har han til sammen godt over 80 meter med line som snart skal strekke seg mellom noen av trærne.

– Har alltid et mål

Å gå på slakkline har vært populært i Norge i flere år, og de dukker gjerne opp i takt med sola og engangsgrillene. De fleste holder seg under 20 meter. Even vil gå 75.

Sigstad sier man fort kommer seg opp på et brukbart nivå. – Det trenger ikke ta så lang tid å bli flink. Hvis du går noen timer hver dag i en uke går det ganske fort.

#REKORDSOMMER

Noen drømmer om Guinness rekordbok. Andre er fornøyde med å sette en personlig rekord, som å plukke 300 brunsnegler fra kjøkkenhagen eller hoppe fra timeteren for første gang.

I Aftenpostens sommerserie #rekordsommer vil vi gjerne høre om din personlige rekord! Send oss din historie og et bilde på instagram, MMS eller epost. De beste bidragene premieres med en liten sommergave fra Aftenposten.

  • Instagram: #rekordsommer
  • MMS: 952 71 765
  • Epost: rekordsommer@aftenposten.no
  • Du kan også legge inn din historie nederst i artikkelen

For øyeblikket står rekorden på 55 meter, og i dag skal den tangeres. Sigstad tømmer line, taljesystem og rullebinere ut på gresset og begynner å sette det hele sammen.

Sigstad begynte å gå på lange liner etter å ha prøvd det i fjor sommer. – Det er en helt annerledes måte å gå på, og da ble det plutselig morsomt å gå igjen, sier han.

Har du lest de andre #rekordsommer-sakene våre?

En slakkline er elastisk, og dermed mer ustabil enn en stram line. Det vanligste er å spenne den opp mellom to trær, men man får også kjøpt utstyr til å sette den opp uten, om man skulle mangle et tre eller to.

I Norge var det Christian Schou som begynte å importere slakkliner.

— En kamerat og jeg var i USA og oppdaget aktiviteten i klatremiljøet, hvor man brukte klatreutstyr til å rigge liner for balansering. Senere slo det meg at dette måtte det da være mulig å spre videre, sa hantil A-magasinet i 2014.

Det finnes også egne trikseslakkliner. – Folk tar salto, hopper og lander på magen, hopper og lander på ryggen, eller snur seg helt rundt. De er som regel bredere og veldig stramme. Det blir som en trampoline, bare en veldig tynn trampoline.

Over på første forsøk

Til slutt er det klart for første forsøk. Ifølge Sigstad blir det fort noen fall før han kommer seg helt over, men halvveis ut på linen er det få tegn til det.

– Nå kommer den vanskeligste delen, sier han.

Med den lengste delen av linen bak seg begynner den snart å leve sitt eget liv. Den rister, og vibrasjonene treffer treet bak før de kommer tilbake ned linen som en pisk.

– På lang line må du gå uten å riste på linen. På en kort kan du svinge masse, den vil ikke kaste deg av på samme måte, sier han.

På en lang line er det om å gjøre å holde begge føttene på linen så mye man klarer, og ta korte steg. I bakgrunnen balanserer Howard Weir på en kortere line, med sønnen Quincy like ved.

Til tross for en noe mer ustødig avslutning enn start kommer Sigstad seg over på første forsøk, til stor applaus fra de som sitter rundt. Rekorden på 55 meter er tangert, og 75 meter ser plutselig veldig oppnåelig ut. Men det er vanskeligere enn det virker.

– Hvis linen er ti meter lengre, må du ha den mye strammere. Da blir starten veldig stram. Det gir deg ikke så mye å jobbe med, sier han.

Det er likevel et stykke å gå om han skal slå verdensrekorden. Ifølge de to i parken ble den gamle rekorden på 600 meter nylig slått - 1000 meter er det nye kravet.

– Jeg tror han brukte rundt én og en halv time, sier Sigstad.

– Det er lenge å gå på line?

– Det er lenge å gå på line.

Les mer om

  1. Rekordsommer