Norge

Forsker: - Isbjørnene er i fin form

Forskere som teller isbjørn på Svalbard, konstaterer at dyrene synes å være i godt hold. Skåret i gleden er at russerne ikke samarbeider om prosjektet.

ta7260dd_doc6m17aa8ioyo2e1j8o12-Pa7Btq6fDa.jpg Foto: Handout

 • Ntb

— Isbjørnene vi har registrert ser ut til å være i god form, forteller isbjørnforsker Jon Aars på telefon fra kystvaktskipet Svalbard ved iskanten, 82 grader nord.

Aars tror årsaken til at de ser så friske ut, er at det har vært godt med sjøis det siste året.

— Vi har klart å dekke alle øyene på Svalbard, men har fortsatt en god del igjen i iskanten, forteller Aars, som er tilknyttet Norsk Polarinstitutt. Forskerne har vært i sving hele august.

Les også om den utsultede isbjørnen som gjorde et rekorddykk.

Det er første gang på elleve år at det telles og registreres isbjørn på Svalbard. Forskerne er spente på resultatet av tellingen fordi isforholdene har endret seg mye siden forrige telling. Isbjørnene er sårbare for klimaendringene i Arktis, og bilder av isbjørner som kaver på små isflak, har vakt bekymring verden over.

Ikke på russisk side

Barentshavbestanden (Norge og Nordvest-Russland) av isbjørn er estimert til rundt 1.900- 3.600 isbjørn. Sist det ble talt isbjørn i området, var altså i 2004. Den gang foregikk tellingen fra Spitsbergen i vest til Frans Josefs land i øst og var et samarbeid med Russland, informerer Norsk Polarinstitutt på sine nettsider.

Det vakte derfor oppsikt da russerne denne gangen sa nei til et samarbeid og nektet forskerne å telle isbjørn på russisk side.

— Det er ikke ideelt. Det er synd vi ikke får en telling i hele området. Det blir mindre presis statistikk. Men uansett er det viktigere å gjøre vår del enn ingenting, sier Aars.

Han sier det er mulig at russerne vil foreta sin egen telling senere, men det betyr uansett større usikkerhet om dataene.

— Vi vil få mindre presis statistikk, det blir forskjellige år, og dermed ikke helt sammenlignbart.

Les også:

Les også

Er flybransjen blant destore klimaskurkene?

Benekter avslag

Den russiske ambassaden i Oslo har forklart til Svalbardposten at de ikke avslo den norske søknaden, men at slike søknader tar lang tid å behandle.

— Informasjonen i norske massemedier om at russiske myndigheter angivelig skal ha avslått å gi tillatelse til gjennomføring av toktet, medfører ikke riktighet, uttalte presseattaché Andrej Kulikov til avisen i forrige uke.

Kulikov sier også til avisen at man håper å gjennomføre nøyaktige tellinger på begge sider av grensen.

Hvor mange isbjørner det norske forskertoktet har registrert, kan ikke Aars si noe om nå.

— Det vil ta tid å bearbeide informasjonen. Vi bruker ulike tellemetoder, og det tar tid å tolke resultatene, sier Aars. Forskerne observerer isbjørnene fra helikopter. (NTB)

 1. Les også

  Forskere får ikke telle isbjørn på russiske side i Barentshavet

 2. Les også

  Inn i isbreens indre hemmeligheter

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VITEN

  Flere isbjørner – men Arktis snus på hodet

 2. POLITIKK

  Norge trosset russiske protester, lette etter olje utenfor Svalbard

 3. NORGE

  Disse bildene er nå slettet. De avslører russiske spesialsoldater på Svalbard.

 4. VERDEN

  Slik skaper Russland Svalbard-nervøsitet: – Har startet en propagandakampanje mot Norge, sier ekspert.

 5. A-MAGASINET

  Stjernefotografen har dokumentert klimaendringene på nært hold: «Jeg tror ikke folk har forstått dette helt, men Arktis er nok tapt»

 6. NORGE

  Noe gikk veldig galt da Russland testet Putins nye atomvåpen. Norske målinger avslører hva som skjedde.