Norge

Sosiale medier har gjort eksmuslimer mer synlige

Over hele verden søker eksmuslimer fellesskap på sosiale medier.

Ayaan Hirsi Ali er kanskje den aller mest kjente eksmuslimen. I sin nye bok legger hun an en mer forsonlig tone overfor islam enn da hun laget fillmen Submission med Theo van Gogh på starten av 2000-tallet. De siste årene har sosiale medier og Facebook-sider gjort at eksmuslimer i større grad enn tidligere er blitt synlige.
  • Andreas Slettholm
    Kommentator
  • Olga Stokke
    Journalist

Til tross for at eksmuslimer risikerer trusler, hets, straff og sosial utstøting blir de mer synlige.

De siste to-tre årene har en rekke ateistiske organisasjoner oppstått i både muslimske og vestlige land. På nettsider, lukkede forum og Facebook-grupper kan frafalne fra islam snakke samme, dele informasjon og støtte hverandre.

Noen gjør det åpent, andre skjuler seg bak fiktive navn. For noen blir nettstedene og organisasjonene et nytt nettverk med viktige støttespillere etter at de ble utstøtt av sine familier og venner.

I boken «Arabs without God» av Brian Whitaker, tidligere Midtøsten-redaktør i The Guardian,forklares den økte synligheten av eks-muslimer med sosiale medier.

Whitaker fant over 100 arabiske Facebook-sider for ateister, foruten et par dusin på engelsk. Grupper som «Arab Atheist Broadcasting» og «Arab Atheists Network» har tusenvis av likes.

— Mottagelsen av boken vært mer stille enn fiendtlig. Dette er for eksempel ikke en bok som vil bli anmeldt i mainstream arabiske medier, sier Whitaker til Aftenposten.

  • **_Fikk du med deg saken med eksmuslimene i Norge som står frem som åpent frafalne?
Les også

Her kan du lese deres historier

._**

Nye nettverk

For åtte år siden, i 2007, fikk frafalne sitt første møtested i Storbritannia, Council of Ex-Muslims of Britain. Organisasjonen mottar henvendelser fra hundrevis av eksmuslimer. Mange av dem sliter med isolasjon og depresjon.

Lignende organisasjoner og nettverk er blitt startet blant annet i Tyskland, Nord-Amerika, Belgia, New Zealand, Skandinavia og Frankrike. Der var det den palestinske bloggeren Waleed al-Hussaini som startet organisasjonen, etter at han flyktet til Paris som følge av anklagene om blasfemi.

Også mannen bak bloggen Atheistica, Kacem el-Ghazzali fra Marokko, måtte flykte, fikk asyl i Sveits.

— Sekularisering i den muslimske verden

Aydin Turk, initiativtageren til organisasjonen Turkish Atheist som ble etablert i fjor, utga for tre år siden e-boken «Ateizmi Anlamak» ( Forstå ateisme ). Den skal være den første boken på tyrkisk skrevet av en tyrkisk forfatter som har latt seg inspirere av den britiske evolusjonsteoretikeren Richard Dawkins bok “Gud - en vrangforestilling". Ifølge Turk har tyrkiske ateister vært aktive på internett i 10-15 år.

The Arab Atheists Library er et nettsted som tilbyr gratis nedlasting av bøker.

Utvalget består av verker av profilerte eksmuslimer som den algeriske filosofen Mohammed Arkoun, den egyptiske professoren Farag Foda som ble drept av islamister i 1992.

Ifølge Whitaker er dette ateist-biblioteket et eksempel på hvordan internett øker araberes adgang til bøker og tanker som ellers ville vært vanskelig tilgjengelig.

Det finnes ingen oversikt over omfanget av eksmuslimer, men islamforsker Kari Vogt sier at det kan tenkes å være flere enn vi tror.

— Påvirkning av vestlig kultur kan være en pådriver til at flere muslimer velger bort troen. Men sekulariseringen i den muslimske verden er også et faktum, sier Vogt.

Les flere saker fra Aftenpostens serie «Islam i Norge»:

Les også

Opplevde mindre hets da han klippet skjegget

Profilerte eksmuslimer

En av de mest profilerte eksmuslimer er forfatteren og aktivisten Ayaan Hirsi Ali, opprinnelig fra Somalia og nå bosatt i USA.

Hun samarbeidet med den nederlandske filmregissøren Theo van Gogh om den islam-kritiske filmen Submission som endte med at van Gogh ble drept i 2004. Selv har hun i flere år levd under strenge sikkerhetstiltak og på hemmelig adresse.

Den hardtslående islam-kritikeren legger an en mer forsonende tone i sin siste bok «Heretic: Why islam needs a reformation now» (2015). Der inviterer hun det store flertallet av liberale muslimer til å gå inn for en reformasjon av islam.

Reform er ikke akkurat medisinen som den syriske psykiateren Wafa Sultan forskriver.

Hun går til frontalangrep på islam. Sultan utga i 2006 boken «A God Who Hates». Hun har fulgt opp med taler og intervjuer, blant annet i Al-Jazeera, hvor hun angriper mangel på likestilling, trosfrihet og menneskerettigheter i islam.

Les mer om

  1. Islam i Norge