Norge

Forbipasserende fant forbrent lik, drapsalarm i Søndre Land

FLUBERG (Aftenposten): Politiet har åpnet full drapsetterforskning etter funnet av en sterkt forbrent mann på en øde skogsvei i Oppland.

Politiet på vei inn til funnstedet, på Totjernsvegen på Veståsen i Søndre Land. Foto: Ingar Storfjell / e-mail

  • Frode Sætran
  • Robert Gjerde
    Journalist

SISTE: Den foreløpige obduksjonsrapporten understøtter politiets kriminaltekniske undersøkelser om at mannen er drept, opplyser Innlandet politidistrikt i en pressemelding mandag ettermiddag.

Det var to ungdommer som fant den døde mannen og varslet politiet lørdag kveld ved 19.30-tiden. Han var ille tilredt og forbrent da han ble funnet, men det ble likevel ikke slått drapsalarm før mandag morgen.

Ifølge politiet var det funn gjort av kriminalteknikere fra Innlandet politidistrikt og Kripos som ledet til konklusjonen om at man her sto overfor et drap.

Foto: Ingar Storfjell / e-mail

Politiet vet ikke hvem den døde er. Han var ille tilredt da han ble funnet og delvis forbrent, ifølge politiadvokat Kristian Johansen.

– Vi mener at han ble drept en gang mellom fredag kveld og lørdag klokken 19.30, da han ble funnet. Tekniske undersøkelser på funnstedet gjorde det klart at det dreier seg om et drap. Det er både funn på stedet og funn på personen, sier Johansen.

Den døde mannen ble funnet på Totjernvegen på Veståsen i Søndre Land. Det er flere hytter i området.

Den uidentifiserte mannen ble funnet litt lenger inn på denne veien. Foto: Ingar Storfjell

Funnet av kjærestepar

Det var et polsk kjærestepar som jobber i nærmiljøet som fant mannen lørdag kveld. Paret ble avhørt mandag ettermiddag av politiet.

– Vi skulle opp for å se på utsikten og kjørte feil. Da kom vi ut på en skogsbilvei. Fra bilen så vi plutselig noe som lå i grøftekanten, og jeg trodde var en utstillingsdukke, forteller Marta Nagadowska til TV 2.

Da kjæresteparet gikk ut av bilen og bort til grøften, skjønte de at det var en død person de hadde funnet.

Fikk panikk

– Vi fikk panikk og løp derfra, og så ringte vi politiet, forteller den sterkt pregede kvinnen til TV 2.

Nagadowska forteller at hun tror det var en hvit mann i tredveårene.

– Det var en grusom opplevelse, sier hun til TV 2.

Søstrene Stine (18) og Merethe Lihagen Rostad (19) bor på Fluberg, akkurat der Skjellingsvegen går opp fra riksvei 245 mot Veståsen. Ingen bor nærmere funnstedet enn de to søstrene og foreldrene deres.

– Det er vanligvis ganske mye trafikk opp her i helgene, men det er heller ikke mer trafikk enn at du kanskje ikke møter en eneste bil om du kjører tvers over åsen her til Begna, sier Merethe.

Bak huset deres er det snauhogd et felt på rundt 100 mål, feltet går akkurat opp til Skjellingsvegen.

– Derfor er det lett å se trafikken når den passerer opp her. Det blir ofte til at vi kikker ut når det passerer noen langs veien opp mot åsen for å se om det er noen vi kjenner, sier søstrene.

Søstrene Stine (18) og Merethe Lihagen Rostad (19) bor like ved stedet der mannen ble funnet død. Foto: Ingar Storfjell / e-mail

Ingen av dem la likevel merke til noe spesielt fredag kveld. En eventuell gjerningsmann kan for så vidt like gjerne ha kommet vestfra, opp fra E16 i Begnadalen nord for Sperillen i Sør-Aurdal kommune. Men funnstedet ligger mye nærmere Fluberg, hvor det er mye mindre trafikk enn det er langs E16.

– Det er ganske ekkelt å tenke på hva som har skjedd her. Det er jo ikke så lenge siden vi hadde drapene på Vollheim, sier Merethe.

Det som en gang ble kalt «Dødens gård» ligger i Søndre Land, ti minutters kjøring lenger syd fra funnstedet. langs Vestsidevegen mot Bjoneroa. I januar 2008 ble to lik ble funnet på gården, en av dem var en mann som hadde vært savnet siden 2006. Fem personer ble dømt for drapene.

– Vi lever i et ganske lite samfunn og blir naturlig nok preget når slike ting skjer rundt husveggene. Vi vet jo ingen ting om mannen som er funnet her nå, men håper at vi blir orientert så fort politiet får klarhet i ting, sier søstrene.

Foto: Ingar Storfjell

Politiet ønsker tips og kontakt med publikum som kan ha vært i området på Veståsen i tidsrommet fredag kveld til lørdag kl 19.30, og ber folk ta kontakt på telefon 61112650.

Stedet der mannen ble funnt er fortsatt avsperret.

Politiet i Innlandet har teknisk og taktisk bistand fra Kripos i arbeidet

Politiet opplyser at det så langt ikke er meldt om savnede personer i nærområdet.

Det er uklart hvor drapet skal ha skjedd. Ifølge Oppland Arbeiderblad vil ikke politiet si om det er funnet våpen i nærheten av den døde mannen.

Les også

Aftonbladet: – Makabert likfunn i bil i Värmland

Vil ha tips

Funnstedet er i nærheten av Fluberg bru i Søndre Land kommune.

– Vi har foreløpig ingen observasjoner eller tips i saken, men oppfordrer folk som har vært i området om å kontakte politiet, sier Johansen.

Politiet ber om tips fra dom som har vært i området fra fredag kveld til lørdag klokken 1930. Man kan komme til åstedet enten fra fylkesvei 245, opp Skjellinsvegen. Ifølge politiet er veien innover en bomvei som ikke er overvåket. Det går også an å komme Skjelligsvegen fra Begnadalen. Politiet ber dem som har vært i område eller sett noe om å kontakte dem.

Hundesøk

Det er gjort søk med hund i turområdet, og etterforskerne sier de nå kartlegger alt fra rundt midnatt fredag og nesten ett døgn fremover, til den døde ble funnet 19.30 lørdag kveld.

Flere vitner som TV 2 gjengir skal ha sett en bobil på stedet der den døde ble funnet. Bilen skal ha stått der i flere dager i forrige uke.

Les også

  1. Død mann funnet ved Randsfjorden - skal ha vært ille tilredt og med brannskader

  2. 44 år siden det var like få drap i Norge som i 2015

Les mer om

  1. Drap
  2. Søndre Land
  3. Politiet