73 ganger har regjeringen endret smitteforskriften. Vet vi hva som egentlig har virket? Og hva som har hatt liten effekt?
Siden 30. mars har regjeringen endret koronaforskriften 73 ganger. I snitt hver 4,3. dag. Men mange av tiltakene har ikke vært målrettet nok, innrømmer helsetoppene. Nå går tilliten til helsemyndighetene ned blant de yngste.
Hold deg mest mulig hjemme i huset. Forbud mot mer enn ti mennesker i huset. Påbud om munnbind. Forbud mot å spille fotball eller annen breddeidrett. Skjenkestopp.
Og mange, mange andre tiltak.
Siden pandemien kom til Norge, har befolkningen vært nærmest teppebombet med regler, påbud, forbud og anbefalinger. Særlig folk i Oslo og nabokommunene har i over to måneder levd med svært strenge smittetiltak.
Mandag kom regjeringen med nye.
Det betyr at covid-19-forskriften er endret 73 ganger siden 30. mars. Det tilsvarer i snitt 4,3 dager mellom hver endring. I tillegg kommer lokale forskrifter.
At Norge har lykkes bedre enn de fleste land med å holde smitten ned, er det liten uenighet om. Smittetallene i Norge er blant de laveste i Europa.
Men hvilke av de mange enkelttiltakene virker egentlig best?
Grafen under viser hvilke tiltak som er innført i Oslo siden august, og hvordan smitteutviklingen har vært i etterkant målt i antall smittede i Oslo pr. dag. Den mørkeblå linjen viser syvdagersgjennomsnittet, som viser trenden.
Les hele saken med abonnement
Les også
Skal man bli i et forhold uten sex – bare for barnas skyld?
Hun ble angrepet av hunder, ble slått, flådde kanin og gikk 17 mil i bitende kulde uten mat eller varme klær. Anna Krogh (23) bare beit tennene sammen.
Barna sover, og samboeren sitter i stuen. Far sitter foran PC-en i kjelleren. Så gjør han feilen som feller ham.
«Nattrikken» Oscar-nominert. Se filmen her.