Norge

Nadia (22) var IS-slave, familiemedlemmer er fortsatt i fangenskap

Fortsatt er niesen hennes på 15 år sex-slave hos IS i Irak. Nadia Murad Basee Taha (22) greide å flykte. Hun reiser nå verden rundt for å fortelle om overgrepene mot jesidi-folket.

 • Olga Stokke
  Olga Stokke
  Journalist

— Til slutt besvimte jeg av alle voldtektene.

Straffen for at Nadia hadde forsøkt å rømme var å bli voldtatt av alle IS-opprørerne på basen. Etter tur forgrep seks IS-menn seg mot henne på et vaktrom i en base i Mosul i nord-Irak. Da var hun allerede blitt sex-slaven til en av kommandantene i Daesh, den såkalte islamske staten (IS).

Denne uken besøker Nadia Murad Basee Taha Oslo for å fortelle stortingspolitikere og mediene om overgrepene, drapene og kidnappingene som hun - og tusenvis av andre jesidier - opplevde hos IS. Etter at Nadia Murad før jul fortalte FNs sikkerhetsråd om sine grufulle opplevelser i løpet av tre måneder som IS-fange, brøt salen ut i spontan applaus. Det er ikke vanlig.

Morgenen da IS kom

Vi møter henne utenfor Tønsberg hos norske jesidier. Nadia møter sjelden blikket mitt, men ser ned i gulvet eller til siden. Det smale ansiktet er blekt, alvorlig, forpint. Langt svart hår. Den 15. august 2014 svartnet alt for henne.

Da våknet hun om morgenen av at IS stormet inn i hennes vanligvis så fredelige landsby Kocho i Sinjar-regionen, som terrorgruppen hadde startet beleiringen av to uker tidligere. Det førte til at jesidier - en folkegruppe som IS anser som vantro - flyktet i tusentall opp på Sinjar-fjellet.

 • Dengang var Aftenposten til stede da jesidier i Norge mottok desperate telefonoppringninger fra slektninger som flyktet fra IS, og de ringte direkte fra Sinjar-fjellet.
  Rundt 5800 jesidier skal ha blitt fanget av IS. Rundt 3000 menn skal ha blitt drept. Nadia er en av 900 jesidi-kvinner som har blitt tatt til fange av IS. Over 3000 jesidier er trolig fortsatt i fangenskap.

Drepte brødrene

Nadia Murad Basee Taha (22) vil at verden skal vite hva IS gjorde med henne og andre jesidier.

Monotont og konsentrert forteller hun. IS-lederen ropte: – Bli muslim, ellers dreper vi dere! Ingen ville konvertere. Alle ble kjørt til en skole i Mosul hvor mennene ble skilt fra kvinnene og barna. Jeg hørte skyting, etterpå så jeg ca 700 døde menn på bakken. Seks av dem var mine brødre.

Kvinner, barn og eldre ble kjørt til en annen skole, noen av kvinnene var gravide, det yngste barnet var åtte dager gammelt. Gutter fra fire-års alderen ble sendt til militær opplæring. Gifte og eldre kvinner ble så skilt fra oss unge, som kunne "brukes", selges. De eldre kvinnene ble drept.

– Jeg kom til en base i Mosul med andre jenter og kvinner i alderen 9–25 år. Jeg spurte en ung kvinne:

– Hva har de gjort med dere? Hun svarte: – De sjekker om vi er jomfruer, de sørger for at gravide kvinner aborterer, de voldtar oss. Hver time velger en IS-kriger ut depeneste som de tar med seg.

– Jeg ble kvalm, dårlig, fullstendig lammet av frykt.

– Jeg skal ha deg!

Etter noen timer kom rundt 100 IS-krigere for å sjekke oss. Vi satt mange kvinner på gulvet. Jeg satt bakerst sammen med tre av mine nieser som er i 15-årsalderen. En svær, kraftig mann kom bort til meg: -Jeg skal ha deg!

— Jeg begynte å gråte, sa at jeg ikke ville. Synet av ham gjorde meg vettskremt. Han slo meg med et belte, og plasserte meg i en sofa. Da så jeg en annen og mye mindre mann, jeg kastet meg om føttene hans og tryglet ham om at han skulle ta meg i stedet. De snakket sammen på arabisk, og den mindre mannen tok meg. Men den svære mannen tok en av mine nieser.

Nadia forteller at hun ble tatt med til en imam som sa noen vers fra Koranen før han erklærte at hun var blitt muslim, og dermed gifteklar for IS.

– Tilbake i basen gjorde IS-mannen det. Voldtok meg. Jeg var hans leketøy. Han solgte meg til andre menn. Hver time ble vi solgt til en ny mann, de byttet på oss.

 • Aftenposten har tidligere skrevet at IS arrangerte en konkurranse om hvem som var flinkest til å sitere fra Koranen utenat. Premien skal ha vært sex-slaver. Ifølge en rapport fra FN skal ca 3500 mennesker holdes som slaver i Irak, de fleste av dem jesidier (se faktaboks)

Fluktforsøk

Nadia prøvde etter to-tre dager å rømme, men ble tatt. Straffen var å bli voldtatt av alle mennene på basen.

– Noen av de andre jentene som ikke greide å flykte, begikk selvmord. Jeg tenkte aldri på det selv. Jeg fortjente ikke alt dette, så hvorfor skulle jeg begå selvmord?

– En dag da IS-mannen som «eide» meg skulle ut for å kjøpe klær til meg fordi jeg skulle bli solgt til noen fra Syria, greide jeg å stikke av. Han hadde ikke låst døren ordentlig. Jeg kom meg til et hus med en muslimsk familie som hjalp meg.

Da hadde hun vært sex-slave hos IS i tre måneder.

 • Aftenpostens journalist Tor Arne Andreassen og fotograf Ingar Storfjell møtte nylig jesidier i Irak som hadde kjøpt fri slektningeri fangenskap hos IS. IS kan ha tjent 100 millioner kroner på å selge sine slaver.
  Hun gjentar det hun sa til FNs sikkerhetsråd: IS' hensikt var å utradere oss, voldtekt ble brukt for å ødelegge kvinner og jenter.

Nå bor Nadia Murad i Tyskland hvor hun får oppfølging og hjelp til å takle livet etter IS. En jesidi-organisasjon med base i USA, og som samarbeider tett med FN, rølger henne til en rekke land som Kuwait, Egypt, Tyskland, Sveits, Hellas, USA og nå Norge for å fortelle om overgrepene mot jesidi-folket.

— Jeg orker å fortelle fordi jeg er modig, fordi jeg vil at verden skal vite om det som rammet meg og mitt folk. I FN tryglet hun om at verdenssamfunnet må utradere IS, og hjelpe og beskytte hennes folk.

Morens grav

I fjor høst ble massegraver funnet i hjemtraktene hennes etter at kurdiske styrker gjenerobret områder fra IS. I en av massegravene skal likene av ca 80 kvinner ha blitt funnet. Nadia tror at en av kvinnene er hennes mor.

- Hva er din personlige drøm for fremtiden?

— Jeg kan ikke se noen drøm nå. Jeg vet at de fortsatt er i deres fangenskap.

En onkel, to tanter, en nevø og to nieser er fremdeles IS-fanger. En av niesene har greid å flykte.

Les også

 1. Slik kjøpes fanger fri fra IS

 2. De savner 14 barn som ble tatt fra dem av IS

 3. Yezidi-kurdere i Norge frykter for slektninger omringet av ISIL

 4. - Onkelen min reddes ned fra Sinjar-fjellet nå

 5. Hun fødte et barn inn i IS' brutale verden - en verden der hun var slave

 6. IS holder 3500 kvinner og barn som slaver

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)