Gardermoen trolig åpen hele dagen

Men flere flyplasser på Vestlandet er stengt.

Spektakulære naturkrefter i sving i Eyjafjallajökull på Island. Lavenergi-lynnedslag er noen ganger aktive under vulkanutbrudd. Bildet er tatt søndag morgen. FOTO: AP/JON PALL VILHELMSSON

På grunn av kraftigere vulkanutbrudd på Island stengte Avinor i morgentimene flytrafikken på Sør-Vestlandet. Luftrommet over Kjevik, Sola og Karmøy er stengt.

Luftrommet over Flesland var åpent igjen en kort periode tirsdag morgen og formiddag. Men fra klokken 11.00 stenges flyplassen igjen.

— Vi stenger for vanlige ruteflygninger i første omgang fram til klokken 14.00. Når det gjelder prognosene videre utover dagen, ser det ikke spesielt lyst ut nå i forhold til hvordan askeskyen beveger seg. Men det kan forandre seg, sier lufthavnsjef Dag Jarle Aksnes ved Bergen lufthavn Flesland til Aftenposten.no.

I tillegg er offshoretrafikken i Nordsjøen stanset.

- Gardermoen vil være åpen hele dagen

Gardermoen er i full drift tirsdag formiddag.

Ifølge Avinor viser prognosen at Gardermoen vil være åpen hele dagen.

— Prognosen tyder på det. Men Gardermoen ligger i grenseland for askeskyen. Nå er vi utenfor, slik at luftrommet her er åpent. Men det er litt usikkert hvordan skyen vil bevege seg utover dagen, vind- og værforhold vil spille inn, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til Aftenposten.no tirsdag formiddag.

Han ber reisende, spesielt de som skal fly fra Gardermoen, om å følge fortløpende med på flyselskapenes nettsider for informasjon om sine flighter.

Tidligere i dag var heller ikke informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn sikker:

— Fra prognosene klokken 08 så er det sikker drift til klokken 14, så er det usikkert hvordan det vil gå resten av dagen, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn.

Selv om Gardermoen er åpen, vil driften her være påvirket av luftsituasjonen i resten av landet og i Europa.

— Det at Sola, Kjevik og Haugesund er stengt vil påvirke trafikken på Gardermoen. Og fremdeles er det en del restriksjoner i midtre del av Europa. Men det foregår flygninger over askelaget ned til Sør-Europa, sier pressesjef Sindre Aanonsen i Avinor.

Åpent i Finnmark

Avinor meldte først tirsdag morgen at enkelte lufthavner i Øst-Finnmark igjen var stengt, men det var ikke tilfelle.

— Det ligger et askelag cirka 20.000 fot over deler av Finnmark, men det er ingen problemer å fly under 20.000 fot. Så her kan i prinsippet flytrafikken gå som normalt, sier Aanonsen.

Avinor vil i 15-tiden tirsdag komme tilbake med ny melding om hvilke flyplasser som kan holde åpent i ettermiddag.

Klare

SAS uttrykte tidligere i dag uttrykte optimisme og trodde at man ville kunne fly til og fra alle flyplasser i Norge.

Også konkurrenten Norwegian har valgt å være optimister og håper å kunne fly senere i dag.

— Vi er klare til å fly når det blir mulig, sier presse- og informasjonsansvarlig Åsa Larsson.

Sterkere utbrudd

Storbritannias National Air Traffic Services meldte mandag kveld at vulkanen Eyjafjallajökulls utbrudd på Island har blitt sterkere, og at en ny askesky er på vei sørover og vestover i Europa.

- Dette demonstrerer de dynamiske og hurtig skiftende forholdene vi jobber under. Situasjonen forverrer seg nå i noen områder, skriver NATS på sine hjemmesider.

Den nye informasjonen førte til at flyplassene i Bergen, Stavanger, Stord og Kjevik ble stengt i morgentimene tirsdag.

- Det ser ut til at Sør-Vest-Norge kan bli litt berørt litt utover dagen, så ser det noe bedre ut igjen mot kvelden, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss.

Informasjonen om det nye utbruddet kommer fra Met Office, som overvåker vulkanske askeskyer i det europeiske luftrommet. Presseavdelingen ved Met Office bekrefter at utbruddet er styrket overfor Aftenposten.no.

– Jeg kan bekrefte at utbruddet nå har blitt sterkere, og det ser ut til at en ny askesky er på vei, sa en pressetalsmann ved det britiske meteorologiske instituttet Met Office til Aftenposten.no ved midnatt natt til tirsdag.

200 flygninger i dag

Etter at transportministrene mandag var samlet til telefonkonferanse er informasjonssjefen optimist også med tanke på flytrafikken i det øvrige Europa.

- Det spennende er utviklingen i Europa. Her ser vi at vi i dag opererer på strekninger til og fra Alicante, Roma, Las Palmas, Tenerife, Sharm al-Sheikh og andre destinasjoner i Sør-Europa, Island og også Paris, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen .

Britiske luftfartsmyndigheter har ifølge Reuters besluttet at flyplassene i London fortsatt skal holde stengt.

— Etter klokken tolv har vi god tro på at større deler skal åpne seg, også London, sier Johansen og viser til at de europeiske ministrene nå er enige om å innføre mindre strenge begrensninger for hvor man kan fly.

Ifølge Sky News har også skotsk luftrom blitt åpnet i morgentimene tirsdag.