Tallrikt kongefølge til gudstjeneste

Mens kronprinsfamilien feirer jul et varmt sted i Asia, tilbringer resten av kongefamilien julen i vinterkulda på Kongsseteren. Tradisjonen tro var kongeparet med gjester til gudstjeneste i Holmenkollen kapell 1. juledag.

Kong Harald, Leah Isadora Behn og Maud Angelica Behn sammen med Dronning Sonja på vei ut fra gudstjenesten i Holmenkollen kapell. Bak går Ari Behn og prinsesse Märtha Louise.Foto: Scanpix

Etter gudstjenesten ble dronning Sonja spurt hvordan det var å feire jul uten kronprinsfamilien:

– Det er jo alltid noen man savner da, selvsagt, var svaret.

Etter det NTB erfarer har kronprinsfamilien nå reist fra India og feirer jul et annet sted i Asia.

Mange gjester

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn hadde med seg de to eldste barna, mens minstejenta var hjemme på Kongsseteren med barnepiken. I fjor var det Märtha som måtte stå over julegudstjenesten på grunn av sykdom.

Også Aris foreldre, Marianne Solberg Behn og Olav Bjørshol, og kongens tante Kristine Bernadotte er blant kongeparets julegjester i år. Det er første gang Aris foreldre ferier julaften på Kongsseteren, men for tre år siden var både de og kongeparet Märtha og Aris julegjester i Lommedalen.

Kongeparet og prinsesse Kristine kom i representasjonsbilen med registreringsnummer A-3 til gudstjenesten, mens hele Behn-familien var samlet i en etterfølgende van.

Maud Angelica og Leah Isadora oppførte seg som små engler under gudstjenesten der de satt på første benk sammen med kongeparet og sine foreldre. Begge jentene var i like kåper med matchende luer og små strikkevesker. I veskene hadde de litt godteri til å kose seg med underveis i gudstjenesten. Femåringen Leah hadde rosa prinsessekjole under vinterkåpen, mens den øvrige familien var mer fornuftig kledd i den bitende vinterkulda.

=Oslo

I sin preken kom sogneprest Stig Utnem blant annet inn på kongens møte på Slottet med =Oslo-selger Christer tidligere i vinter.

– Dette møtet sier noe om at alle mennesker innerst inne er like og at alle har samme likeverd, sa presten.

Holmenkollen barne— og ungdomskor innledet gudstjenesten med vakker fremføring av «Kling no, klokka» i Egen Hovlands arrangement, mens den timelange gudstjenesten ble avsluttet med salmen «Jeg synger julekvad».

Holmenkollen kapell, som ligger like ved Holmenkollbakken og like nedenfor Kongsseteren, har i alle år vært sentral i kongefamiliens julefeiring, helt fra kong Haakon og dronning Mauds tid. Kong Olav var også gjerne til gudstjeneste der 1. nyttårsdag også.

Familiejul

Når kongeparet feirer jul på Kongsseteren er det vanlig at også kongeparets øvrige familie og venner inviteres i løpet av julen.

Så sant vær- og føreforholdene tillater det, tar dronning Sonja gjerne med familien ut på skitur i Nordmarka i løpet av julen. Det skulle det være gode muligheter til i år.

  1. juledags kveld sto det trolig også TV-titting på programmet på Kongsseteren. Som kjent er det prinsesse Märtha Louise som leder julekonserten fra Vang kirke på Hamar, en konsert som også skal sendes på en rekke TV-kanaler i USA. Opptakene til TV-konserten ble gjort tidligere i desember.
Maud Angelica Behn og Ari Behn inne i kapellet. FOTO: SCANPIX