Giftet seg med shariadommer og flyttet til IS’ hovedstad: – Jeg følte meg ikke hjemme

Den IS-tiltalte kvinnen giftet seg med shariadommer og flyttet til Raqqa, byen som ble IS’ hovedstad. – Hvis du stjal, så kuttet de av deg hånden, forteller tiltalte.

Den IS-tiltalte kvinnen fortsatte å forklare seg for tingretten tirsdag.

Ekteskapet mellom den IS-tiltalte kvinnen og den norske IS-krigeren Bastian Vasquez ble alt annet enn det hun hadde sett for seg. Fra vitneboksen forteller tiltalte om en voldelig ektemann, som utsatte henne for både psykisk, fysisk og seksuell vold.

Et sentralt punkt i tiltalen mot kvinnen er om hun forsøkte å få norske kvinner til å gifte seg med fremmedkrigere. Dette ble et tema i tingretten mandag. Aktor Geir Evanger sier at påtalemyndigheten mener hun blant annet uttalte seg positivt om situasjonen i Syria til de to søstrene fra Bærum.

– Jeg turte ikke si noe annet enn at jeg hadde det bra, svarte tiltalte.

Ifølge henne kontrollerte ektemannen hva hun skrev og hvor lenge hun fikk snakke med familien og venner.

Vasquez døde for snart seks år siden og retten vil ikke få høre hans versjon av det tiltalte forklarer.

Mandag startet rettssaken mot den IS-tiltalte oslokvinnen som i 2020 ble hentet ut av Al-Hol-leiren sammen med sine to barn.

Tok kone nummer to

Tiltalte fortalte tirsdag om at hun hadde fortalt ektemannen at hun ikke ønsket at han skulle ta flere koner. Men i 2014 ville Vasquez at den norske kvinnen Aisha Shezadi skulle komme ned til Syria, og bli hans kone nummer to.

– Han fikk meg til å skrive en melding til henne. Jeg ville ikke sende den, men jo lengre tid det tok for meg å sende den, jo mer irritert og sur ble han, sier hun fra vitneboksen.

Til slutt sendte hun meldingen i en felles gruppesamtale, som Vasquez hadde satt opp. Der skrev hun at hun godtok at Shezadi giftet seg med Vasquez. Kort tid etter reiste Shezadi og hennes sønn ned til Syria.

Bastian Vasquez tok Aisha Shezadi som sin andre kone i 2014. Her er hun avbildet under et intervju med Aftenposten i 2019. Da var hun i al-Roj-leiren i Syria.

Tiltalte var på dette tidspunktet gravid i femte måned med Vasquez’ barn. Da hadde hun allerede mistet to barn i løpet av tidligere svangerskap.

Kort tid etter at hun i november 2014 fødte en sønn, døde Aisha Shezadis sønn. Tirsdag forklarte tiltalte seg om dødsfallet, som skjedde under uklare omstendigheter. I forklaringen fremsettes det alvorlige påstander som det er vanskelig å ettergå. Aftenposten har derfor valgt å ikke referere disse detaljene.

Vasquez døde i april 2015 da han jobbet med å lage bomber for IS.

I forkant av reisen til Syria giftet den da 22 år gamle kvinnen seg med en av de mest profilerte norske IS-medlemmene, Bastian Vasquez.
Les også

Les også Andreas Slettholms kommentar: «Terror gjennom klesvask»

Giftet seg med shariadommer

Både under og etter ekteskapet til Bastian Vasquez ønsket hun å reise tilbake til Norge, sa hun i retten.

– Allerede i mai ville jeg hjem. Jeg hadde åpnet øynene mine. Det handlet ikke om krig mot regimet. De kriget mot alle. De drepte uskyldige, sa den tiltalte kvinnen.

I september 2015 giftet hun seg med en egyptisk shariadommer. De flyttet sammen til IS’ hovedstaden Raqqa. Den nye ektemannen utsatte henne ikke for fysisk vold, men utsatte henne for seksuelle overgrep, sa hun i retten.

– Grunnen til at jeg giftet meg var fordi jeg så det som en mulighet til å komme meg hjem.

I 2016 fikk hun og den egyptiske mannen en datter, som snakket «litt engelsk», ifølge tiltalte. I Raqqa fikk hun noe tid og mulighet til å snakke med familien hjemme i Norge.

Aktor spør om hun ikke i kontakt med familien kunne si at hun ville tilbake til Norge.

– Jeg kunne ikke si rett ut at jeg ville tilbake. Du risikerer å miste livet ditt. En av årsakene til at mannen min ikke ville at jeg skulle være på internett, var fordi han mente at jeg bare kosepratet med familien min, sa hun.

Les også

Fra fotballinteressert pappajente til IS-husmor

Hevder ektemannen truet med å skyte faren

I desember 2013 til januar 2014 fikk faren til tiltalte komme på besøk i Syria. Tiltalte og Vasquez hentet faren ved grensen mellom Tyrkia og Syria. I rundt to uker var han hos datteren og Vasquez.

– Men jeg fikk kun være med ham i fem dager, sa hun.

Da hun til slutt fikk være alene med faren, så brast hun i gråt.

– Jeg maste på Bastian om å få dra tilbake til pappa. Da ble han sur. Mot slutten sa han at hvis jeg ikke sluttet å mase, så skulle han skyte pappa i hodet, sa hun fra vitneboksen.

I den samme perioden fikk hun høre at faren til de to søstrene fra Bærum hadde blitt torturert mens han var i Syria.

Vasquez skal ha bidratt til detsammen med noen andre, ifølge kvinnen. Da skjønte hun at ektemannen kunne være i stand til å sørge for at faren hennes ikke kunne reise hjem. Familien hadde allerede mistet en datter og en søster, nå risikerte familien å miste enda et familiemedlem.