Norge

Forsvarte vold mot kvinner på norsk islam-konferanse

Predikant besøkte stor muslimsk ungdomskonferanse i Oslo forrige helg.

Under konferansen til Islam Net forsvarte Hussain Yee fra Malaysia menns rett til å slå kvinner.
  • Lars Akerhaug

Les også:

- Idioti, sier Basim Ghozlan i Det islamske Forbundet om uttalelsene. (FOTO: SCANPIX)

Flere hundre unge muslimer var til stede da den kinensiske muslimske predikanten Husain Yee forsvarte muslismke menns rett til å slå sine koner under en muslimsk konferanse forrige helg. Arrangøren Islam Net er en raskt voksende organisasjon med hovedsaklig unge medlemmer, både etniske minoriteter, men også norske konvertitter.

27. mars avholdt foreningen et seminar om «menneskerettigheter i islam» under sin store fredskonferanse i Oslo.

På spørsmål fra forfatteren og bloggeren Olav Elgvin om menn i islam ha lov til å slå kvinner svarte Husain Yee følgende.

— En muslimsk mann har ikke rett til å slå sin kone i sinne eller for å skade. Men man kan gjøre det hvis man gjør det i kjærlighet, ut fra omtanke, svarte Yee , ifølge forfatteren.

Det må ikke være på hodet eller andre plasser som kan være skadelige å slå på, men bare på andre steder på kroppen.
Hussain Yee, muslimsk predikant under Islam Nets fredskonferanse i Oslo.

- Rett til å slå

Predikanten forklarte at i det muslimske landet Malaysia har foreldre rett til å slå sine barn - av kjærlighet.

- På samme måte har menn en rett til å slå, men bare hvis det er i kjærlighet og utfra omtanke for kona. Dessuten må det ikke være på hodet eller andre plasser som kan være skadelige å slå på, men bare på andre steder på kroppen, skal Yee ha sagt.

Yee er en kjent malaysisk predikant som har sitt eget program på den islamske tv-kanalen Peace TV . Han skal ha konvertert fra buddhismen da han var i tenårene og driver nå aktiv foredragsvirksomhet i Europa.

- Idioti

I det norsk-muslimske miljøet har reaksjonene vært sterke og debatten raser nå på forskjellige forum.

— Jeg mener dette er idioti. Det er nettopp slikt som gir grunnlag for misforståelser. Det å gi menn som slår en slags legitimitet og aksept er helt bak mål, sier forstander Basim Ghozlan i Det islamske Forbundet.

Slike foredrag bekrefter, heller enn å avkrefte fordommer om islam.
Linda Noor, Minotenk.

- Det er hva islam sier

Arrangørene ønsket tirsdag kveld ikke å kommentere innholdet i foredraget til den muslimske predikanten overfor Aftenposten.no.

— Jeg vet ikke hva han har sagt. Jeg vet ikke hva han mener med dette, det blir umulig for meg å si noe om dette, sier Fahad Qureshi, talsperson for Islam Net.

- Er foredragsholderne representative for Islam Nets syn?

— Det de sier er ikke hva islam Net sier, det de sier er hva islam sier. Men alle er mennesker og alle kan si noe feil, understreker Qureshi.

- Veldig uheldig

Den norske konvertitten til islam, Linda Noor, er blant de som har reagert kraftig på uttalelsene fra den malaysiske sjeiken og peker på at det ikke er første gang hans meninger skaper splid:

— Jeg synes det er veldig uheldig, først og fremst for de som arrangerer. Jeg mener de bør sjekke litt hvem de lar komme til orde, det er ikke første gang han kommer med slike uheldige uttalelser sier Noor, som er styremedlem i Abid Rajas Minotank.

- Hva synes du om at Islam Net sier at deres foredragsholdere representerer islam?

— Jeg synes det er vågalt av såpass unge folk å definere «den sanne islam». De tar en veldig stor bør på sine skuldre, som jeg selv kanskje ville vært forsiktig med, sier Noor og fortsetter:

- Trist

Nettforumet til islam.no er et av stedene der saken diskuteres heftig. Enkelte forsvarer uttalelsene, men svært mange norske muslimer reagerer sterkt.

- Det jeg synes er trist med Islam Net er at de selv har sagt at de jobber for å motarbeide misoppfatninger om islam. Slike foredrag bekrefter, heller enn å avkrefte fordommer, sier Noor.

Studentnettverk

Det er ikke første gang Islam Net skaper overskrifter. I februar rykket Venstre-politiker Abid Raja ut og advarte overfor TV2 mot studentnettverkets arrangementer, som han mente hadde «ekstreme overtoner».

  1. mai 2008 arrangerte islam Net også et møte med imam Zulqarnai Sakander der foredragsholderen la frem teorier om at jøder sto bak terrorangrepene 11. september 2001.

Nettverket er aktive på Høyskolen i Oslo og er svært synlige blant annet på nettsamfunnet Facebook.

Les også

  1. Vår feminisme

  2. Hijabforbud skaper splid

  3. Mange ber om hjelp mot religiøs tvang

Hussain Yee.
Linda Noor reagerer sterkt på den muslimske foredragsholderens forsvar av kvinnemishandling.