Forbyr caps og lue på skolen - hijab er lov

På flere skoler i Oslo blir elvene nektet å ha på seg caps eller lue i klasserommet. Men elever i hijab får lov til å dekke til hodet.

Skolene i Oslo praktiserer ordensreglene for bruk av hodeplagg svært ulikt. Flere steder er det lov med hijab, men ikke lue og caps.

Skolene i Oslo praktiserer ordensreglene for bruk av hodeplagg svært ulikt. På Lambertseter videregående, Skullerud ungdomsskole og Tåsen barneskole forbyr de hodeplagg som caps og lue, men tillater hijab.

– Vi har denne regelen for at elever ikke skal få melde seg ut. De skal ha av seg yttertøyet for å vise at de er klare for å kommunisere, sier assisterende rektor Dag Stensrud ved Skullerud ungdomsskole til VG Nett.

I 2009 vedtok Tåsen skole at de skulle nekte sine elever å bruke caps, lue og lignende hodeplagg innendørs.

– Dette er ble tatt opp i driftsstyret før min tid, og jeg vet ikke hva som ble brukt som argument, men det handler jo om at vi ønsker at barna ikke skal sitte inne med hodeplagg, sier rektor Ragnhild Rist på Tåsen til VG Nett.

— Dobbeltmoralsk

Frp innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen i Frp kaller praksisen dobbeltmoralsk.

– At man tillater hijab, men samtidig mener at caps ikke er forenlig med undervisningen, er både merkelig og dobbeltmoralsk. Det må være av med hijaben på samme måte som om det er av med Frp-capsen, sier han.

Rektor Clas Hagli ved Lambertseter videregående skole er åpen for å ta opp problemstillingen dersom det blir aktuelt.

– Regelen er eldre en hijabdiskusjonen. Det stemmer at vi anmoder elevene om å ta av caps og topplue, og vi har ikke gått inn i diskusjonen om hijab. Hvis det blir aktuelt må det tas opp i driftsstyret, sier han.