Finnmarkinger isolert fra resten av landet etter kraftig uvær – får kjøre via Finland

Svært kraftige vindkast har stengt av store deler av veinettet i Nord-Norge. Finnmarkinger må kjøre via Finland, og flere fly ble meldt forsinket.

Kraftig uvær og mye vind gir utfordringer i Nordland, Troms og Finnmark. Det er mye vind også over E6 i Repparfjorddalen i Finnmark.
  • NTB
16 flyginger har forsinket ankomst til Tromsø lufthavn mandag morgen, ti av dem betjenes av Widerøe. Selskapet håper å være tilbake i normal trafikk i løpet av dagen, men sier at folk må være forberedt på en del forsinkelse. Arkivfoto fra Hammerfest flyplass.

Fra natt til søndag til natt til tirsdag er det ventet sørøstlig full storm, med lokalt svært kraftige vindkast på 35–40 meter per sekund, varsler Meteorologisk institutt. Varselet gjelder for Nord-Troms og kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark.

Der er det også betydelig snøskredfare, oransje farevarsel for sterk ising på skip, og i landsdelen for øvrig er det flere gule farevarsler.

I 6-tiden mandag skrev Vegtrafikksentralen nord at store deler av veinettet i Nordland, Troms og Finnmark er stengt, og utover dagen har de omfattende trafikale problemene vedvart.

Måtte kjøre om Finland

Ordfører Monica Nielsen i Alta kommune fortalte mandag morgen til NTB at tilgangen til Vest-Finnmark og Troms var begrenset og at mange hadde måttet kjøre om Finland.

– Vi har jobbet for å ha mulighet til å kjøre transitt uten å havne i karantene, sier Nielsen.

NRK skriver at de stengte veiene har avsondret Finnmark fra resten av landet – og at innbyggerne i hele fylket må anvende samme løsning som altaværingene.

Får behovsprøvd, karantenefri omkjøring

Helsedirektoratet forteller til kanalen at nødssituasjonen har gitt midlertidig mulighet til å kjøre om Finland uten å måtte gå i karantene.

– Det er ikke ment for annet enn denne omkjøringsmuligheten som er nødvendig på grunn av stengte veier, sier fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet.

Finsk grensevakt sier til NRK at kun de med «gode grunner» slipper inn i Finland. Politiet i Finnmark forteller at dette blant annet gjelder folk som må reise på grunn av jobb.

Flere fly forsinket

Ifølge iTromsø ble flere ferger innstilt. iFinnmark skrev søndag kveld at Widerøe verken fikk lettet eller landet i Hammerfest.

Ved 9.50-tiden var 16 ankomster til Tromsø lufthavn merket som forsinkede. Uværet søndag medførte også logistiske problemer.

– Det har skapt mye kø og følgeforsinkelser som vil påvirke hele Nord-Norge mandag, sier Widerøes kommunikasjonsdirektør Silje Brandsvoll til avisa.

Widerøe håper å være tilbake i normal trafikk i løpet av dagen, men sier at folk må være forberedt på en del forsinkelse.

Berlevåg skole i Finnmark stengte mandag, og la opp til hjemmeskole for sine 60–70 elever. Dette gjøres for å være føre var, da det meldes kraftig vind opp i orkans styrke i kommunen, ifølge iFinnmark.