Norge

I denne vestlandsbygda er ti prosent smittet. Halvparten er i karantene

Hva skjer i Ulvik?

Det er 1067 innbyggere i Ulvik kommune. 10 prosent av dem er smittet, halvparten er i karantene. Hva skjer? Foto: Marit Hommedal

 • Torgeir Strandberg
  Torgeir Strandberg
  Journalist

Det er 1067 innbyggere i Ulvik kommune. Den knøttlille bygda som ligger idyllisk til i havkanten innerst i Hardangerfjorden, er på kort tid blitt episenteret for koronasmitten i Norge. I alle fall om man måler i smitte pr. innbygger:

Nesten ti prosent er smittet. Halvparten av innbyggerne er i karantene.

Smitteutbruddet har skjedd i en rasende fart.

 • Den 28. januar ble det påvist to smittetilfeller i kommunen.
 • Den 31. januar hadde man ni smittede.

I løpet av fire dager fikk Ulvik påvist flere smittetilfeller enn de har hatt siden pandemien begynte.

Den sterke økningen fikk kommunen til å vedta strenge smittevernregler. Alt ble stengt. Besøksforbud og maskepåbud ble innført, kun matbutikken får holde åpent. Folk settes i karantene i påvente av å ta test. Sykehjemmet stenges for besøk.

Likevel smeller det:

 • Den 04. februar, 61 smittede
 • Den 06. febraur, 85 smittede

Det slås alarm på vestlandet.

Bergen kommune, Statsforvalteren (ny tittel for fylkesmann) og kommunene rundt møter regjeringen og FHI, resultatet blir at regjeringen innfører nye smittetiltak dagen etter.

Det skjer mens smitten øker i Ulvik.

 • Søndag: 92 personer er smittet. Analyser avslører at det er den britiske mutasjonen som herjer i bygda.

Man ser det samme i Kvam og Bergen. Alle har fått strenge tiltak.

Les også

Utbrudd av sørafrikansk mutantvirus ved byggeplass på Fantoft

– Veldig trist

Det er perfekt vintervær i Ulvik. Gradestokken har ligget stabilt på 10–12 på den blå siden og akebakkene og skiløypene er perfekt preparert.

Vanligvis ville det vært liv og røre med konserter og hyttefolk her. Nå minner det om en spøkelsesby.

Fra vinduet kan Hildegunn Røkenes (74) se ned til rådhuset i Ulvik. For å teste innbyggerne i Ulvik har de kjørt opp en mobil teststasjon hvor innbyggerne får teste seg fra Bergen.

– På det meste var det 30 biler i kø samtidig, sier Røkenes.

Hun syns smittetallene de siste dagene er skremmende. Derfor har hun og mannen (79) nå tatt drastiske grep for å unngå å bli smittet.

Det har vært utstrakt testing i kommunen de siste dagene. Foto: Marit Hommedal

– Vi holder oss hjemme. For å få tak i mat, har vi to sønner som hjelper oss slik at vi slipper å gå i butikken. Nå har vi holdt oss inne i ti dager, sier hun.

Hun er født og oppvokst i Ulvik og har bodd i det frodige, bratte vestlandsterrenget hele livet. Sammen med mannen drev Hildegunn Grillkiosken i Ulvik i 25 år.

Der det før var liv og røre, er det nå byttet ut med lukkede dører.

– Det som skjer nå er veldig trist. Jeg hadde aldri trodd det skulle komme et så voldsomt smitteutbrudd her i Ulvik. Vi har knapt hatt noe smitte her siden mars. Vi har levd med en ganske normal hverdag selv om vi ikke har reist noen steder. Vi vet heller ikke hva som skjer fremover nå. Hvordan blir sommersesongen? Vi som er vant til turister og har et stort hotell i sentrum, sier Røkenes.

Vaksinerte på sykehjemmet

Det alvorlige utbruddet skjer etter vaksineringen for de mest utsatte er sluttført. Alle beboerne på sykehjemmet har fått to doser og er fullvaksinerte.

Den siste sprøyten ble satt på onsdag, men Folkehelseinstituttet sier at vaksinen trolig ikke har full effekt før etter én uke etter siste dose er satt.

Det har brutt ut smitte også på sykehjemmet, tre er smittet. Som kjent beskytter vaksinen svært godt mot alvorlig sykdom og død, men det er usikkert hvor godt den sikrer mot å bli smittet. De smittede beboerne på sykehjemmet har milde symptomer.

Tre pasienter ved Ulvik omsorgstun er bekreftet smittet av koronaviruset. Alle pasientene ved omsorgstunet er fullvaksinert mot viruset. De smittede har milde symptomer. Foto: Marit Hommedal

– Norgesrekord i smitte

Ulvik-ordfører Hans Petter Thorbjørnsen er preget av utbruddet i kommunen.

– Jeg forventet at vi skulle få noen enkelttilfeller, kanskje et lokalt utbrudd med fire-fem smittede. De tallene vi nå ser hadde jeg ikke i min villeste fantasi forventet. Nå begynner vi å nærme oss smittetallene i Oslo i rene tall. Regner man prosentvis, må vi ha norgesrekord i koronasmitte. Det har vært ti veldig dramatiske døgn, sier Thorbjørnsen.

Han har ikke helt oversikten over hvor syke de smittede i kommunen er, men sier enkelte er mer syke enn andre. Enkelte melder at det sykdomsforløpet oppleves som «influensa ganger ti», ifølge ordføreren. Selv om ikke alle de positive testene er analysert ennå, antar de at hele utbruddet skyldes den britiske mutasjonen.

Ulvik-ordfører Hans Petter Thorbjørnsen hadde aldri i sin villeste fantasi sett for seg de smittetallene han nå ser i kommunen. Foto: Marit Hommedal

Til tross for det enorme omfanget av smitte i kommunen, håper kommunen at de nå er over toppen.

– Jeg frykter selvfølgelig en utvikling hvor smitten bryter ut av normale baner, men til nå har vi kjent smittevei, så jeg føler at vi har en viss kontroll alt tatt i betraktning, sier ordføreren.

Les mer om

 1. Koronaviruset