Norge

iPhone ikke alene på toppen lenger

Først nå, vel tre år etter at Apple lanserte sin iPhone-bombe i mobilmarkedet , har konkurrentene klart å komme opp med noe som ligner. I mellomtiden har Apple lansert en fjerde versjon. Vi har testet dem.

  • Klaus Børringbo
    Leserutviklingssjef
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Disse har vi testet:

Sosial medier på mobilen er en viktig fellesnevner for de nye pekeskjermsmobilene.

For snart et år siden kom taiwanske HTC på markedet med den første såkalte «Google-mobilen», kalt , på det norske markedet.

Den er basert på det Google-initierte mobile operativsystemet Android, som er utviklet i et samarbeid mellom de store aktørene i markedet. Bare Apple og Nokia glimrer med sitt fravær og tviholder på egne løsninger.

På sensommeren i fjor HTC oppfølgeren , som også inkluderte det smarte og velfungerende brukergrensesnittet Sence, som blant mye annet gjør telefonen personfokusert og ikke så mye programstyrt.

Her får vi servert all aktivitet knyttet til én kontaktperson på ett brett. Vi trenger ikke lenger å hoppe fra meldingsinnboks, til e-post-program, kontaktliste, Facebook— og Twitter-program, for å få oversikt over siste meldinger og statusoppdateringer fra venner og kjente. Denne tanken har nå de fleste andre mobilprodusentene også adoptert.

Av andre aktuelle Android-mobiler, kan nevnes Samsungs og LGs .

Ulike behov

I sommer har vi testet ni nye modeller med berøringsskjerm. Fire med Android, tre med Nokias Symbian-baserte Series60-system, samt Samsung Wave med deres egne Bada, LGs GD880 og Apples iPhone 4.

Vår favoritt, HTCs Desire , har en knallgod AMOLED-skjerm på hele 3,7 tommer, den kommer med en lynkjapp prosessor på 1GHz, et bra kamera og godt med lagringskapasitet. Den ligger godt i hånden og er rett og slett en drøm å bruke. Småprogrammer (widgets) på startsidene, flere gode løsninger for personlig tilpasninger gjør den langt mer fleksibel enn en iPhone.

Lillebroen er en designlekker, kjappere og oppgradert versjon av Hero. Denne kan ”alt”, og har et svært fleksibelt og oversiktlig menysystem og brukergrensesnitt. Den bruker imidlertid vel mye strøm.

Apples nye iPhone 4 har fått et litt nytt design, bedre skjerm, kamera og prosessor. I tillegg prøver de å revitalisere mobil videotelefoni, ellers er det ikke så mye nytt. En knallgod mobil, som er en drøm å bruke, men man må tåle Apples noe proteksjonistiske holdning til kjøp og bruk av innhold for å få full glede av dette konseptet.

Sony Ericsson Xperia X10 , deres første Android-mobil, er et flak av en multimediamobil, med en skjerm på hele 4 tommer, muligens rett og slett litt for stor. Den har et knallgodt kamera på 8 megapiskler og har en rekke spennende nye løsninger.

Lillebroren Sony Ericsson Xperia X10 Mini - er som navnet antyder, en miniutgave av samme telefon. Rent teknisk er de også ganske like. Dette skal per dags dato være verdens minste Android-telefon. Spesifikasjonene er omtrent de samme som hos storebroren, men på grunn av størrelsen er skjermen betydelig mindre. Surfe-, bilde, - og videoopplevelsen blir ikke helt den samme, men ellers er dette en knallgod smarttelefon. En snill pris gjør den også serdeles attraktiv. Vår klare anbefaling for små ungdomslommer og damevesker.

Nokias X6 16GB er finnenes hittil nyeste og mest funksjonsspekkede multimediatelefon med berøringsskjerm. Som navnet antyder, har den 16 GB lagringskapasitet, et knallgodt kamera på 5 mp og forbedret berøringsteknologi i skjermen. Den har en langt mer lommevennlig design enn "flak" som SEs X10 og HTCs Desire, men brukeropplevelsen er langt i fra den sakke. Litt for knotete, rett og slett. Prisen er imidlertid ikke direkte avskrekkende.

Sony Ericsons Vivaz er en liten lekkerbisken. Den har et superkamera med 8,1 MP oppløsning for stillbilder og HD-kvalitet på video. En minimal smartmobil, som faktisk går ned i den lille myntlomma i olabuksene, også den med S60. Halvbroren. Vivaz PRO kommer med utskyvbart tastatur, som faktisk fungerer ganske bra. Til tross for tastaturet er designet fortsatt svært slankt og lekkert. Den er bare noen få millimeter tykkere, enn lillebroren.

LGs GD880 er en designlekker og kompakt sak. Den har LGs eget smarte brukergrensesnitt, men står lite tilbake rent teknisk for Android- eller S60-smarttelefonene i testen. Hovedproblemet eller -forskjellen er utbudet av programvare, såkalte app-er. Det er langt i fra like stort som hos Apple, Android eller S60. Er man middels teknisk interessert, ikke interessert i en veldig stor telefon, men allikevel en ganske smart og funksjonsspekket telefon, som i tillegg ser litt annerledes og ganske stilig ut, kan dette allikevel være tingen.

Samsung tilbyr mobiltelefoner på nesten alle plattformer og i alle prisklasser. I tillegg til Series60-, Windows Mobile- og Android har de nå også laget sitt eget, kalt Bada. Det ligner på og minner mye om Android, men er på noen områder litt enklere. Heller ikke på denne særegne plattformen finnes det så mange programmer, eller app-er foreløpig, men antallet er stigende, sel om det går sakte.

Deres første Bada-telefon, kalt Samsung Wave, er et godt alterantiv for den som ikke vil betale for mye for en smarttelefon, eller måtte sette seg inn i alt for mye av det tekniske. Den ligger omtrent midt på begge disse skalaene.

Tre sterke vinnere

I dette knippet er det helt klart Apples nye iPhone 4 og HTCs nye lekre og lynkjappe Desire -modell som kommer kommer best ut av våre tester, og kåres til jevnbyrdige testvinnere.

Selv om Sony Ericssons Xperia X10 Mini ikke når helt opp på teknikk og brukervennlighet, er designet, størrelsen og prisen på denne lille smartingen såpass tiltalende at vi våger oss på en tredelt topplass på pallen.

Valget mellom disse tre står egentlig mest på hva slags type mobilbruker man er, samt mellom stor og liten skjerm - som igjen resultaterer i en stor og liten telefon. Vi tør vel også gjette på en prefferansemessig kjønnsforskjell her. Desire vil nok være en herre-telefonen, som har alt av teknologi og en stor og potent skjerm, mens X10 mini kan det aller meste og passer ned i den minst dameveske. iPhone 4 ligger nok mer jevnt fordelt i begge kjønnsleire, selv om det nye designet muligens er litt mer maskulint, enn det forrige.

Avhengig av behovene man har for kamera, multimedia- og underholdningsfunksjoner, jobb- og planleggingsverktøy, samt teknisk interesse kommer vi også ut med tre jevngode to-ere;

HTCs lekre Legend er mindre og litt stiligere enn SEs X10 med sitt børstede aluminiumsdesign. Dessuten har den nesten alt av funksjoner og er enkel i bruk. Overraskende dårlig batterikapasitet trekker den ned fra palltoppen.

Sony Ericssons store X10-flak har en fantastisk stor og fin skjerm, men det gjør også selve telefonen i overkant stor. Kamera- og multimediaegenskapene og -funksjonene trekker til gjengjeld opp. Prisen er vel drøy og er med på å vippe også denne bort fra en toppkarakter.

Samsungs Wave har mye spennende å by på og fungerer ganske bra. Kameraet er rett og slett knallbra. Plattformen og dermed programvaretilbudet er imidlertid, i hvert fall foreløpig, såpass lite og snevert, at vi ikke kan gi telefon og dermed konsept en toppkarakter her heller.

Series60 må vi vel rett og slett si fungerer litt dårlige som brukergrensesnitt for pekeskjermsmobiler, enn Android, Apples iOS og Samsungs Bada.

I Nokias X6 og SEs Vivaz-modeller , har man forsåvidt fått mye bra ut av det. Men ingen av dem når høyere opp på vår karakterskala enn en god firer. Vivaz er mindre og smekrere enn X6, som på sin side igjen er et lite hakk smidigere og enklere i bruk.

Samme karakter, nemlig fire, får også LG GD880 , selv om poengsummen er en anelse svakere. Det er hovedsakelig på grunn av litt dårligere brukervennlighet, en litt mer proprietær plattform med tilhørende dårligere utvalg av programmer, funksjoner og muligheter. Lekker og grei telefon, for all del, men den mangler litt av finessen de andre tross alt har.

Les også