Kongens operasjon var vellykket

Kongens tilstand er god. Det melder Slottet.

Kong Harald og Dronning Sonja feiret gullbryllup 29. august 2018.

Fredag gikk kong Harald gjennom en hjerteklaff-operasjon. Den var vellykket, melder Slottet.

Inngrepet ble utført via lysken med lokalbedøvelse. Kongen var våken under prosedyren.

Kongens livlege Bjørn Bendz fortalte på en pressekonferanse fredag ettermiddag at kong Harald nå ligger på intensivavdelingen til observasjon.

– Han har det bra, sa Bendz.

Sykebesøk

Like før klokka 15 ankom både dronning Sonja og kronprins Haakon Rikshospitalet for å besøke kongen.

Sykebesøket varte i rundt én time, og like etter klokka 16 ble dronningen og kronprinsen observert da de kjørte fra sykehuset.

I en pressemelding opplyser kongens livlege, Bjørn Bendz, at operasjonen ble utført i et hybridrom, som er en blanding av et røntgenlaboratorium og en operasjonsstue.

Trengte ny hjerteklaff

Kongen selv blir liggende på Rikshospitalet til over helgen, som er vanlig rutine, opplyste Bendz. Legene vil følge med på kongens blodtrykk og hjerterytme, og sårene der kirurgene har gått inn i forbindelse med inngrepet.

Bendz venter at kongen vil være i fin form allerede lørdag.

– I morgen tidlig kommer han til å stå på beina og gå rundt, sa Bendz.

Via en pulsåre

– Det ble først lagt inn en midlertidig pacemaker. Deretter ble selve inngrepet utført via en pulsåre i lysken. En ny biologisk hjerteklaff ble satt inn via tilgangen i lyskepulsåren og plassert inne i den gamle klaffen. Den gamle klaffen ble således presset ut til siden av den nye velfungerende klaffen, sier han.

Kong Harald gikk gjennom en operasjon av hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren i 2005. Da ble det satt inn en kunstig hjerteklaff. Slike hjerteklaffer har en levealder på 10 til 15 år. Derfor er det ikke uvanlig at slike inngrep må gjentas etter noe tid.

Kong Harald ble lagt inn på sykehuset fredag 25. september med tung pust. Mandagen etter ble han utskrevet. Koronasmitte ble raskt utelukket. Den søndagen ble kongen sykmeldt. Han er sykemeldt ut oktober.

Kronprins Haakon har tatt over kongens konstitusjonelle oppgaver i denne perioden.