- Uigur ledet terrorgruppen

39-åring skal ha ledet de tre terror-pågrepne.

Vet du noe om denne saken? Ta kontakt med Aftenposten på telefefonnummer 02286, send en SMS til 2286 eller en e-post til 2286@aftenposten.no!

Etter det Aftenposten.no får opplyst fra kilder med kjennskap til saken hadde uiguren som i dag ble pågrepet en ledende rolle i terrorplanleggingen.

Han er 39 år gammel og tilhører uigurfolket, en muslimsk minoritet i Kina. Mannen har norsk statsborgerskap.

Han kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007.

DE TRE TERRORSIKTEDE ER:

  • En mann med norsk statsborgerskap (39), og med uigurisk bakgrunn (muslimsk minoritet i Kina). Mannen kom til Norge i 1999, og ble norsk statsborger i 2007.
  • En mann med irakisk statsborgerskap (37), som fikk innvilget opphold i Norge på humanitært grunnlag. Kom til Norge i 1999. 37-åringen ble pågrepet i Tyskland.
  • En mann med usbekisk statsborgerskap. Mannen kom til Norge som asylsøker i 2002, men fikk asylsøknaden avslått. Mannen har i dag permanent oppholdstillatelse på grunn av familiegjenforening.
    To av de pågrepne har barn i Norge, bekrefter PST-sjef Kristiansen over Aftenposten.no.

Tatt torsdag

PST gikk torsdag morgen til pågripelse av to terrormistenkte i Oslo. En tredje terrormistenkt, en irakisk statsborger med oppholdstillatelse i Norge, ble arrestert av tysk politi i Tyskland i en koordinert aksjon.

PST-sjef Janne Kristiansen uttalte på den påfølgende pressekonferansen at PST ikke selv hadde valgt dette tidspunktet for pågripelsene.

— I forrige uke fikk vi informasjon om at internasjonal presse kunne være i ferd med å omtale saken, sier Janne Kristiansen.

Tatt på åpen gate

Den 37 år gamle irakeren som er siktet for terrorplaner, ble pågrepet av tysk politi i den nordtyske byen Duisburg.

Statsadvokat Günter Wittig i Generalstaatsanwaltschaft Frankfurt bekrefter overfor Aftenposten.no at aksjonen ble utført etter en forespørsel fra norske myndigheter.

Ifølge den tyske nettavisen Der Westen ble mannen arrestert på åpen gate klokken 08.17. En gruppe politimenn i sivil overmannet 37-åringen foran en barnehage.

I kjølvannet av pågripelsen gjennomsøkte politiet også en leilighet i byen, og en Mercedes med norske skilter.

— Det var det tyske Bundeskriminalamt som sto for pågripelsen, som skjedde etter en henvendelse fra norsk politi, sier Wittig til Aftenposten.no. Han bekrefter at norske myndigheter har begjært mannen utlevert.

37-åringen er kurder med iraksk statsborgerskap, og kom til Norge i 1999. Han fikk innvilget opphold i Norge på humanitært grunnlag.

Internasjonale spor

Ifølge Politiets Sikkerhetstjeneste hadde de tre forbindelser til al-Qaida.

Under politiets pressekonferanse var PST-sjef Janne Kristiansen nøye med å takke Etteretningstjenesten for samarbeidet i saken.

Tjenesten opererer ikke i Norge.

Etter det Aftenposten.no får opplyst er det slik at politiet går til E-tjenesten når man trenger informasjon fra utenlandske etteretningstjenester.

Terrorleder

Ifølge en ikke navngitt amerikansk tjenestemann skal Saleh al-Somali skal ha vært mannen bak terrorplanene de tre mennene er mistenkte for å ha vært en del av.

Han ble antatt drept i et amerikansk droneangrep i Pakistan i fjor høst.

Al-Somali ble antatt drept av et amerikansk dronefly nordøst i Pakistan 9. desember i fjor. Amerikanske tjenestemenn beskrev da al-Saleh som en nøkkelperson i den islamistiske terrorgruppen.