Norge

Omsetter narkotika for milliarder i Norge

*Polen og Litauen hovedleverandører av amfetamin. <br></br>*Har hjelpere innenfor Norges grenser. <br></br>*Fem store narkonettverk avdekket. <br></br>

I dette bilbatteriet gjemte bakmennene 3, 2 kilo amfetamin. Miroslav, som kjørte bilen, ble stoppet på grensen til Norge, og sporene ledet politiet til en leilighet i Oscars gate der de beslagla ytterligere to kilo amfetamin. Stoffet skulle distribueres på Østlandet. Foto: ALLE TOLLVESENET

 • Andreas Bakke Foss
  Journalist

Han ser på klokken. Den er fem over ett. Miroslav har sittet mange timer i bilen alt. 25-åringen har kjørt helt fra hjembyen Bialystok i Polen. Nå holder han begge hendene på rattet over Svinesundsbrua. Bare noen meter til, så er det gjort. Bare noen meter til så er han i Norge. Østfold. I Mitsubishi Lanceren ligger den dyrebare lasten godt gjemt, ifølge dommen fra Oslo tingrett. Tre pakker. Innholdet er 3,2 kilo amfetamin. Destinasjon: En adresse i Oscars gate i Oslo sentrum . .

Milliardutbytte.

I løpet av de to siste årene er fem store narkotikanettverk avdekket i Norge. Fra Agder i sør til Lofoten i nord er flere hundre personer satt i varetekt, siktet eller domfelt for grove narkotikaforbrytelser. På Romerike er det avdekket et albansk nettverk som distribuerte amfetamin og kokain i store mengder på østlandsområdet. Politiet på Sørlandet har avdekket et nettverk som omsatte store mengder amfetamin fra Litauen. En litauer bosatt i Norge var sentral agent. Stoffene ble distribuert til store deler av Sørlandet. Og nettverkene får god hjelp til å spre varene av personer fra samme land og samme sted som alt er i Norge, for eksempel polakker og litauere som har arbeidsopphold. For å spe på inntekten, mottar de og distribuerer narkotika. I Norge antar Politidirektoratet at omsetningen genererer et utbytte på flere milliarder kroner årlig.20 000 kroner er han lovet. Han trenger penger. Noen uker tidligere hentet han bilen i Oslo, som han nå passerer grensen med. Kjørte den til en parkeringsplass i Bialystok. Han fikk beskjed om å sette den der noen dager, hente den igjen noen dager senere og så returnere til Oslo. Oscars gate skulle han finne ved hjelp av et kart.

Samarbeider.

Ulike narkotikanettverk er i stor vekst i Europa. Når nettverk blir avdekket, kommer nye til for å fylle tomrommene. Tidligere var de tette, nå foregår det kompetanseshopping mellom de ulike nettverkene. Trenden er klar: Så lenge nettverkene tjener på det, samarbeider de. De utfører tjenester for hverandre. Dessuten brukes de samme velfungerende distribusjonsnettverkene også til andre former for organisert kriminalitet. En trend Kripos bekrefter at de også ser i Norge. Metodene for innførsel er i stadig utvikling. I transportmidler lages skjulte rom, doble bensintanker og fiktive bildeler. Flere putter også pakninger inn i konserverte matvarer som hermetikk, og sveiser igjen. "Svelging", en metode for innvendig smugling, er kommet sterkt tilbake den siste tiden. Det bekrefter både politiet i Østfold og Kripos. De som tar stoffet inn til landet svelger opp til en kilo kokain eller heroin. Andre brukte metoder er å gjemme stoffet i spesialsydde truser, parykker og spesiallagde sko.— Svelging er en livsfarlig måte å smugle på for dem som gjennomfører dette, sier Anne Siri Svensson, leder for etterretning og analyse i Kripos.

Narkostrøm.

I Rådet for samordnet bekjempelse av organisert kriminalitet (ROK) var hele 19 av 26 prosjekter relatert til narkotikabekjempelse i fjor. I underkant av 100 personer er pågrepet, siktet eller domfelt for grove narkotikaforbrytelser etter aksjonene de siste to årene. Bare i Oslo politidistrikt alene sitter opp mot 100 personer i varetekt ved avdeling for organisert kriminalitet. Nesten ingen av dem snakker norsk, og veldig mange sitter der etter narkotikaforbrytelser.Han kommer aldri dit denne lørdagen. I bilbatteriet finner tollerne på Svinesund tre pakninger som inneholder i alt 3,2 kilo amfetamin. Politiet kjører bilen til Oscars gate, og i leiligheten til kureren som var destinasjonen for 25-åringen, beslaglegger de to kilo amfetamin som de finner gjemt i oppvaskmaskinen. Politiet greier ikke å demme opp for den store narkoflommen og tar bare en liten andel av de reelle mengdene som finnes på det norske markedet.- Det er en jevn narkotikastrøm. Stopper vi en lastebil med 50-60 kilo amfetamin eller kokain, blir det ikke noe merkbart mindre stoff på det norske markedet av den grunn. Det er gode mottaksforhold og dermed naturlig at kokain og amfetamin finner veien hit, sier Morten Løw Hansen, politioverbetjent ved organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

Polen og Litauen.

De syntetiske narkotiske stoffene på det norske markedet, som amfetamin, metamfetamin og Rohypnol, stammer fra illegale laboratorier i Polen, Litauen og Russland. Litauen pekes av flere ut som hovedleverandør av amfetamin til Norge. Kokainen er i stor grad fra Sør-Amerika, men ifølge FN smugles nå mer enn 25 prosent av kokainen som havner i Europa via Vest-Afrika.- En økende trend er å bringe kokainen med fly istedenfor båt til vestkysten av Afrika. Derfra blir den fraktet med båt eller på land til Europa, sier Rob Wainwright, direktør i Serious and Organised Crime Agency (Soca) til den engelske avisen The Guardian.FN anslår at rundt 40 tonn med kokain passerer gjennom Vest-Afrika på vei til Europa hvert år.- Det er ikke små mengder. Derfor er det bekymringsfullt, sier Wainewright.Det siste året har han innført rundt 10,5 kilo amfetamin fra Polen til Oslo. Stort sett et par kilo av gangen, som han har organisert salget av videre til kontakter i Norge. Nå er det slutt. Han står i Oslo tingrett og får dommen. Hverken sjåføren og distributøren er ikke tidligere straffedømt i Norge. Nå blir de dømt for innførsel av amfetamin. Straffen reduseres fordi stoffet har lav styrkeprosent. Allikevel dømmes de til henholdsvis tre, og tre og et halt års fengsel.

 1. Les også

  Bruk av kokain er tredoblet

Det er mange steder å gjemme narkotika i en bil. Her finner tollerne noe under baksetet.

En pakke er plassert inne i dashbordet.

Et skjult rom i bagasjerommet.

Her er over 50 kilo amfetamin forsøkt smuglet i en seng i en bobil. Det havnet hos Tollvesenet isteden.

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  50 personer pågrepet og narkotika til 500 mill. beslaglagt etter Kripos-aksjon

 2. NORGE
  Publisert:

  De første dommene i Norge etter narkosalg på det mørke nettet er her. Tiltalte ble avslørt av FBI.

 3. NORGE
  Publisert:

  14 personer siktet etter rekordbeslag av narkotika

 4. NORGE
  Publisert:

  Politiets bilder fra pågripelse i narkooperasjon

 5. NORGE
  Publisert:

  Tre nederlendere dømt til strenge fengselsstraffer i omfattende narkotikasak

 6. NORGE
  Publisert:

  Lange straffer for narkotisk landhandleri på rasteplass