Oppsigelse på direkten i NRK får trolig etterspill

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas har aldri opplevd noe lignende.

Programlederen Pia Beathe Pedersen (43) sa opp på direkten. - Det føles godt, jeg har fått mange fine meldinger og mye støtte, sier hun.
  • Arve Henriksen

Les mer:

Både ledelsen og journalistklubben i NRK er svært kritisk til at en medarbeider bruker eteren til å ta et oppgjør med personalpolitikken i NRK.

Lørdag morgen klokken åtte ble det alt annet enn lokale nyheter lytterne av NRK Østlandssendingen fikk servert via eteren. Bak mikrofonen satt reporter Pia Beathe Pedersen.

Respekterer Bjerkaas

— Dette er først og fremst en melding til Hans-Tore Bjerkaas, den øverste sjefen min, en fyr som jeg opplever som kul. Jeg stoler på ham, og jeg opplever ham som en mann med integritet. Hans-Tore, du må hjelpe, dine ansatte har det ikke bra, i hvert fall ikke her i Østlandssendingen, fortalte hun, før hun avsluttet med følgende:

— Jeg sier nå opp og går min vei, takk for meg og ha det.

Samtidig publiserte hun på eget initiativ et langt innlegg på NRKs nettsider, hvor hun tok et kraftig oppgjør med NRKs bruk av såkalte tilkallingsvikarer. Dette og selve radioinnslaget ble etter kort tid fjernet fra nettsidene.

Her hevder hun blant annet at:

Den første støttegruppen på Facebook har allerede oppstått.

— Jeg har bare fått én negativ tilbakemelding. Det var en som mente jeg var egoistisk og var misfornøyd over ikke å få nyhetene, sier Pia Beathe Pedersen.

I oppsigelsesbrevet tar Pedersen et oppgjør med NRK-ledelsen og behandlingen av vikarer.

— Det er ikke enkeltpersoner som er problemet, men ånden i NRK, for å bruke det ordet. NRK misbruker ansatte. Som vikar har jeg vært så redd for å miste jobben. Det blir en slags ubevisst styring, du havner i en skrustikke, og ledelsen kan herse med deg og gjøre som den vil, sier Pedersen.

- Det var en veldig uvanlig måte å si opp på?

— Jeg vurderte andre alternativer, blant annet å skrive en kronikk i Aftenposten. Men gjennom å gjøre det på radioen var jeg sikker på å bli publisert og hørt. Jeg syns det var den mest redelige måten å gjøre det på, sier Pedersen.

Irritasjon

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas ønsker ikke å kommentere personalsaker, men innrømmer likevel at det kom som en stor overraskelse at en av hans ansatte kuppet nyhetssendingen.

— Dette er noe vi må diskutere, det er alt jeg vil si, men jeg kan ikke huske å ha opplevd noen lignende tidligere, sier han.

Aftenposten kjenner til at utspillet likevel har vakt stor irritasjon, både hos ledelsen og fagorganisasjonen NRKJ, først og fremst måten det ble gjort på.

— Jeg synes ikke dette er måten å gjøre det på. Det å arbeide som journalist betyr ikke at man når som helst kan gå ut med hva som helst. Vi har tross alt en Vær Varsom-plakat og en redaktørplakat som vi må forholde oss til. Det er ingen som synes det er OK å bruke eteren til å formidle slike ting, sier Hege Iren Frantzen, klubbleder for NRKJ-journalistene.

Hun lover at det som har skjedd vil bli grundig diskutert internt. For få uker siden gikk Frantzen ut i mediene og kritiserte NRK-ledelsen for det hun kalte vikarmisbruk.

Må svare

Stortingsrepresentant Gina Barstad (SV) mener at kulturministeren må ta tak i saken. Hun mener statsråden som første skritt må sørge for at vi får en realistisk, nøytral og troverdig oversikt over arbeidsmiljøet i NRK.

— NRK eies av staten, og bør være en spydspiss når det gjelder arbeidsmiljø, og ikke spekulere i bruken av midlertidige ansettelser, sier Gina Barstad.