Lasteskip med åtte personer om bord drev mot land utenfor Sotra

På det nærmeste var lasteskipet bare 500 meter fra en grunne. Da startet endelig motoren igjen.

Dette bildet av lasteskipet «Wilson Parnu» er tatt fra RS «Kristian G. Jebsen II» under redningsaksjonen.

Grytidlig søndag morgen ble det satt i gang en stor redningsoperasjon vest for Sotra. Lasteskipet «Wilson Parnu», med åtte personer om bord, fikk motorstopp og drev mot land noen få nautiske mil fra kysten av Sotra.

Det blåser sterk kuling inn mot land i området.

Hovedredningssentralen fikk melding om havariet klokken 05.11.

Det ble gjort forsøk på å få slep om bord i båten, men det første slepet røk. Skipet fikk etter hvert ankerfeste, før det litt før klokken 07.45 fikk tilbake noe motorkraft og etter hvert begynte å bevege seg vekk fra land for egen maskin.

500 meter fra nærmeste grunne

Ifølge redningsleder Johan Mannsåker ved HRS var skipet omtrent 500 meter fra nærmeste grunne da det fikk motorkraften tilbake.

– Det er nært. Vi vil ikke ha det noe nærmere enn det, sier Mannsåker.

Lasteskipet «Wilson Parnu» (til venstre) mistet motorkraft og drev mot land. Fartøyet til høyre er fiskebåten «Nordtind», som prøvde å få festet slep i lasteskipet.

Dersom situasjonen ikke kom under kontroll, ville Hovedredningssentralen oppfordret kapteinen til å evakuere.

– På et tidspunkt må vi avtale med kapteinen at vi har gjort det vi kan for å berge skipet, og oppfordre dem til å forlate skipet og bli heist opp av helikopter, sa Mannsåker tidlig søndag morgen.

Alle nødetater rykket ut til Telavåg da alarmen gikk, i tillegg til fregatten KNM «Otto Sverdrup», en redningsskøyte, et redningshelikopter, en ambulansebåt, et redningshelikopter, en slepebåt og en fiskebåt som var i nærheten.

Litt før klokken 09.30 melder Hovedredningssentralen at de nedskalerer operasjonen. Lasteskipet har fått start på motorene og vil bli fulgt til kai av KNM «Otto Sverdrup» og slepebåten «Vortex».

– «Otto Sverdrup» sin rolle er å overvåke situasjonen på avstand, sier kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret Torill Herland.

Søndag formiddag rundet «Wilson Parnu» sørsiden av Viksøy helt sør i Øygarden kommune, før det gikk mot kai i Bergen. I bakgrunnen Marstein fyr.

Satte krisestab i Bergen

«Wilson Parnu» eies av rederiet Wilson, som har hovedkontoret sitt i Bergen. Skipet har også hjemmehavn her.

Forsikringssjef i rederiet, Jan Minde, forteller at et kriseteam i Wilson har fulgt redningsoperasjonen online.

– Vi sitter online hele tiden og følger med på det som skjer. En slepebåt er nå vel 20 minutter unna. Denne vil vi bruke som eskorte i tilfelle noe skulle skje igjen, sier Minde like før 08.30 søndag.

Han legger til at kriseteamet unngår å ringe hyppig til skipet for å ikke forstyrre mannskapets kommunikasjon med hovedredningssentralen.

Klokken 14 var skipet på vei til kai i Jekteviken i Bergen, geleidet av slepebåt.

– Kapteinen gjorde alt rett

Forsikringssjefen beskriver hendelsen slik:

– De mistet plutselig motorkraft og motorgeneratoren slo inn mens de jobbet febrilsk for å få motoren i gang igjen. De hadde jo maks uflaks med været, så det var rimelig dramatisk. Men nå har pulsen gått litt ned i og med at de har fått i gang hovedmotoren.

Mannskapet består av åtte russere. Skipet var tomt for last da det la ut fra Kristiansand. Det var på vei til Murmansk for å hente ny last.

– Kapteinen har vært veldig rolig og informativ og gjort alt rett så langt vi kan se.

Klokken 07.40 var avstanden fra lasteskipet til Goltasteinen 880 meter.

Skal debrife mannskapet

Ved nitiden søndag morgen er skipet kommet seg et godt stykke fra land.

Når lasteskipet kommer til kai, skal teknikere gå om bord sammen med folk fra rederiets mannskapsavdeling. Disse skal gi mannskapet en debrif, forteller Minde.

– De skal ikke fortsette turen før vi har fått fullstendig oversikt og funnet årsaken til motorstansen.

Foreløpig vet han ikke hvor lasteskipet skal legge til kai.

– Det kommer an på hvor vi får kaiplass, og det vet vi ikke ennå. Planen nå er at skipet skal ut i havet vekk fra land, så går det inn Korsfjorden og deretter til bergensområdet.

Mannskapet på «Nortind» prøvde grytidlig søndag morgen å få festet et slep i «Wilson Parnu».

Dag Inge Aarhus, kommunikasjonsdirektør i Sjøfartsdirektoratet, sier de har blitt varslet om hendelsen.

– I en så krevende situasjon er bergingsoperasjonen det viktigste. Vi blir holdt løpende orientert og vil bistå om det er behov for teknisk kompetanse.

Han forteller at Sjøfartsdirektoratet kommer til å følge opp hendelsen i ettertid.

– Sannsynligvis vil vi føre et tilsyn på fartøyet for å finne ut hva som har gått galt. Men det er litt for tidlig å si hvordan og i hvilket omfang, sier han.

Havarikommisjonen har ikke satt i gang undersøkelser, forteller avdelingsdirektør Dag S. Liseth.

– Vi er kjent med hendelsen, og så vidt vi kan se så har det ikke skjedd noen ulykke i saken. Jeg vil anta at vi ikke vil undersøke nærmere, men jeg kan ikke si noe mer her og nå.

Alle nødetatene rykket ut til Telavåg søndag morgen. – Det vil alltid være en viss dramatikk når en båt mister motorkraften i slikt vær, sier innsatsleder Tordis Myrseth i Vest politidistrikt.