Norge

Canada stoppet influensa-vaksiner

170.000 doser av Pandemrix, vaksinetypen vi bruker også i Norge, er trukket tilbake i Canada etter sterke allergiske reaksjoner.

170.000 doser trukket tilbake.

  • Ida Halvorsen Kemp

Et parti med 170.000 doser med vaksine mot svineinfluensaen er ifølge nyhetsbyrået Associated Press trukket tilbake fra det kanadiske markedet. Årsaken er at dette produksjonsnummeret har ført til flere bivirkningstilfeller enn normalt, og seks tilfeller av alvorlige allergiske reaksjoner.

Den allergiske reaksjonen har kommet like etter at vaksinen har blitt satt, har ikke vart lenge, og har ikke ført til andre helseplager i ettertid, ifølge helsemyndighetene.

Canada bruker Pandemrix, samme vaksinen som vi bruker i Norge. Men ifølge vaksineprodusenten GlaxoSmithKline er ingen vaksinedoser i andre land berørt.

Kanadisk helsepersonell ble oppfordret til å unngå å bruke vaksinedoser fra det berørte produksjonsnummeret allerede 18. november, ifølge selskapets talskvinne Gwenan White. I dag kom altså beskjeden om at hele partiet trekkes tilbake.

— Det er ikke noe vilt eller skummelt eller galt med vaksinen vår i det hele tatt., sier Tim Vail, talsmann for Canadas helseminister. Han mener snarere at reaksjonene skyldes en statistisk uregelmessighet.

Totalt 7,5 millioner vaksinedoser er distribuert i Canada.

Les også

  1. Kreftforeningen mener dette er tull

  2. Ba Norge ta tempen på pilegrimer

  3. Politisk influensastrid herjer i Ukraina

Les mer om

  1. Helse