Mustafa Hasan fortsetter kampen om opphold i Norge

Mandag møter Mustafa Hasan (18) Utlendingsnemnda i retten for å kjempe for videre opphold i Norge. Staten mener fortsatt at han ikke har rett på varig opphold.

Mustafa Hasan kom til Norge sammen med familien som seksåring. Moren oppga feilaktig nasjonalitet da de kom til Norge i 2008. Han har nå fylt 18 år og har fått beskjed om å forlate landet. Her er 18-åringen utenfor Oslo tingrett mandag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

18-åringen fortsetter mandag sin kamp mot Utlendingsnemnda i utvisningssaken. Staten mener 18-åringen ikke har rett på varig opphold, men Hasans advokat, Nicolai V. Skjerdal, har tatt ut søksmål mot Utlendingsnemnda (UNE) på vegne av ham.

De ber om at avslaget på Hasans søknad om opphold blir ugyldiggjort.

– Hvis det fører fram, så betyr det ikke at domstolen dermed har gitt ham oppholdstillatelse. Det betyr i så fall at saken går tilbake til ny vurdering i utlendingsforvaltningen, sier advokaten til NRK.

Utreisefristen for Hasan ble flyttet til 1. juli, slik at han kunne fullføre videregående skole. Fristen er allerede utsatt en rekke ganger.

Hasan og familien kom til Norge fra Jordan i 2008 og fikk midlertidig oppholdstillatelse. Etter fire år ble denne imidlertid trukket tilbake fordi moren, som opprinnelig er palestinsk – men var gift i Jordan – hadde opplyst at hun kom fra Palestina.

De fleste familiemedlemmene ble sendt ut av landet, men ikke Hasan fordi han var under 18 år. Etter at Hasan fylte 18 mottok han et endelig utvisningsvedtak fra Utlendingsnemnda (UNE).

Et sentralt punkt i søksmålet mot UNE er at Hasans ett år eldre bror, Abdel, har fått opphold.