Balkongen din kan være livsfarlig

SINTEF anslår at rundt 100.000 balkonger trenger omfattende rehabilitering. Men de færreste eiere gjør noe med det.

Armering som ruster er et tegn på at nedbrytningsprosessen er kommet langt.

–Se, her ligger det deler fra balkongen, sier tidligere styreleder Jørgen Foss i Brochmanns gate og peker ned på bakken.

–Dette er bare småtteri. Vi har plukket opp langt større deler, skyter styremedlem Preben Gustavsen inn.

Han flytter blikket 30 meter opp over bakken, der de øverste balkongene henger i en av Oslos eldste funkisblokker.

I snart 72 år har de fått henge i fred. For to år siden fikk beboerne forbud mot å bruke balkongene. Rasfaren var rett og slett for stor. Det har gitt Foss mange søvnløse netter.

— Koster mye

–Som styreleder er du juridisk ansvarlig, for både bygg og personskader. Skulle noen forbipasserende få hele eller deler av balkongen i hodet, så var det mitt ansvar, sier Foss.

Før Foss gikk av som styreleder, fikk han vedtatt på generalforsamling at de gamle balkongene skulle byttes ut med nye.

Flere sikkerhetstiltak har kommet gjennom årene, blant annet en ekstra inngang som beskytter beboerne mot balkongras ved en av inngangene.

Både Foss og Gustavsen tror mange styrer vegrer seg for å gå i gang med større prosjekter som rehabilitering kan innebære.

–Det koster mye penger, tar mye tid, og det er mangel på kompetanse. Og det verste er de menneskelige aspektene. Det er ikke gitt at alle beboerne har råd til det, og i verste fall innebærer det at noen må selge leiligheten sin, sier Gustavsen.

Har du tips til oss om bolig? Send en e-post!

Kan brekke av

–Med balkonger som er så hardt angrepet av rust som i dette tilfellet, er det bare et spørsmål om tid før hele balkongen brekker av, forteller sivilingeniør og mannen bak de nye balkongene i Brochmanns gate, Jan Wergeland.

Ifølge arkitekten vil det i snitt koste 150000 kroner å rive og føre opp en ny balkong på én ganger to meter. Han sier det ikke er uvanlig å se tilsvarende skader i resten av Oslo. Han frykter ikke for at han blir arbeidsledig med det første.

Farlig

Men det er ikke bare på Bjølsen det er falleferdige balkonger å oppdrive.

Mellom 1925 og 1965 ble det bygget rundt 100000 balkonger i Oslo. Undersøkelser rapportert av SINTEF Byggforsk viser at de fleste av disse trenger omfattende rehabilitering. Mens mange av de 40000 balkongene som er bygd etter dette og frem til 1980, trenger betydelig forebyggende vedlikehold.

Ifølge Vivian Meløysund, forskningsleder ved Avdeling for byggematerialer og konstruksjoner i SINTEF Byggforsk, er det trolig bare et mindretall av de 140000 balkongene som er blitt rehabilitert.

–SINTEF Byggforsk observerer mange skader på betongkonstruksjoner, men også på stål- og murkonstruksjoner. En god del balkonger i Oslo er rehabilitert, men vi anslår at flertallet gjenstår.

Rust er dårlig tegn

Armering som ruster er et tegn på at nedbrytningsprosessen har kommet langt, sier hun.

SINTEF anbefaler alle som eier balkonger å foreta en tilstandskontroll før skadene er synlige og før balkongen er mellom 20 og 25 år.

–Dårlig vedlikeholdte balkonger kan representere et stort faremoment. Manglende utbedring av balkonger kan i verste fall forårsake sammenbrudd. Men det er større sannsynlighet for nedfall av betong- og murdeler. Gårdeiere har ansvar for at dette ikke skjer, forteller hun.

Hun tror mange eiere utsetter rehabilitering fordi det er dyrt.

Dårlig vedlikehold av balkonger kan være livsfarlig.
Styremedlem Preben Gustavsen i Brochmannsgate har funnet biter på over fire kilo fra balkongene på bakken.