Norge

Ikke over iPhone-sjokket

Det er overraskende få nye mobiltelefoner de store produsentene har å vise frem på årets mobilmesse MWC i Barcelona.

  • Klaus Børringbo
    Leserutviklingssjef

Tre år etter inn i mobilindustrien, introduksjonen av har etterskjelvene langt i fra gitt seg.

Denne uken samles hele bransjen i Barcelona, for årets store mobilmesse og -kongress. Fortsatt er berøringsskjerm, brukeropplevelse og applikasjoner sentrale "buzzord". Alt initert, om ikke akkurat oppfunnet, av Apple.

Kopierer og kommer sakte etter

De siste to og et halvt årene, siden kom på markedet, har de andre produsentene forsøkt å kopiere teknologien, brukeropplevelsen og suksessen.

Microsoft, Nokia, Samsung og de andre sliter imidlertid fortsatt med å komme opp på nivå med Apples fantastiske brukervennlighet.

HTC har klart det

Et hederlig unntak er HTC, som har grepet Googles initiativ til en helt åpen og ny mobilplattform, kalt Andriod. HTC har ikke bare laget gode Andriod-telefoner, de har også laget et eget grensesnitt, kalt Sense. Dette legger de på toppen av både Andriod og Windows Mobile 6.5 , og det gir en vel så god brukevennlighet som iPhone.

Les våre tester av og

I Barcelona har HTC lansert en ny og ytterligere forbedret utgave av Sence, to nye Android-telefoner "Legend" og "Desire", samt Windows Mobile-telefonen "HD Mini".

Få nye mobiler

På åpningsdagen av Mobile World Congress i Barcelona, presenterte både Microsoft og Nokia nye idéer til forbedrede brukergrensesnitt på sine allerede eksisterende plattformer.

Nye mobiler med disse nye oppgraderte plattformene må vi imidlertid vente enda en god stund på.

"Bølge" fra Samsung

Samsung presenterte sin nye og egenutviklede mobilplattform, Bada – og faktisk tre nye telefoner. Deres nye smarttelefon Wave, både ligner på, og ser ut til å kunne fungere som en iPhone.

Smått fra Sony Ericsson

Sony Ericsson Xperia X10 Mini pro og X10 mini.

Det svensk-japanske mobilsamarbeidet fortsetter å satse på Android, og presenterte to små og hendige versjoner av deres første Andriod-mobil Xperia X1, som etter sigende skal være rett rund hjørnet for salg i Norge.

Xperia X10 mini og Xperia X10 mini pro byr på det samme åpne grensenittet, Google-tjenster og mengder av programmer og funksjoner (applikasjoner) gjennom Android Market.

Mini-en kommer også uten tastatur og kan betjenes kun via berøringsskjermen. Mini Pro er ganske lik, men kommer med et utskyvbart fullt, såkalt Qwerty-tastatur.

Ballmer-skryt

Microsoft-sjef, Steve Ballmer, presenterte "Windows Phone 7 series" på Mobile World Congress.

I kjent amerikansk, selvsikker stil, presenterte Microsoft-sjef Steve Ballmer programvareselskapets mobile nyheter i Barcelona.

Windows Mobile (WM) 7, eller ”Windows Phone 7 Series” som det nå skal hete, kommer ikke før i slutten av dette året.

Les også

Ny Windows til mobilen

Ballmer , som ikke var på markedet i en før godt utpå høsten, et drøyt halvår etter lanseringen. 6.5 byr på et litt bedre fingervennliggrensesnitt, med litt større knapper og tastefelter, men det er bare i toppmenyene. Skal man et nivå eller to ned i materien, minner det mye på det knotete og nesten ubrukelige Windows Mobile vi er vant med, og må da fortsatt betjenes med pekepennen.

— Annerledes mobilopplevelse

Microsoft-sjefen har tydeligvis innsett at de er noe bakpå med grensesnittsutviklingen, og prøver å komme med noe nytt, som han mener ikke alle andre har.

— I et marked fylt med telefoner med grensesnitt som likner helt på hverandre, og som gjør den samme jobben ga jeg utfordringen til våre utviklere: Lag en annerledes mobilopplevelse. De nye Windows-mobilene er bedre tilpasset hvordan vi faktisk lever og bruker våre telefoner – og måten vi kommuniserer med hverandre på, sa Ballmer under lanseringen.

"Tiles" skal gi kjapp oversikt

Windows Phone 7 Series skal by på det Ballmer kaller en helt ny tilnærming til programvare for mobiltelefoner.

Smarte løsninger med et tiltalende design – i tillegg til funksjonalitet i alle ledd, hevdes å være noen av kjennetegnene.

Microsoft-sjefen dro også frem et eksempel på hvordan Windows Phone 7 Series skal skille seg fra konkurrentene, nemlig såkalte ”Live Tiles”. De statiske ikonene som tidligere har fungert som en vei inn til programmene og funksjonene på telefonene, skal nå bringe med seg og vise informasjon fra disse.

Kanskje ikke helt nytt. ”Widgets” og skrivebordsfelter med dynamisk oppdatert innhold, har vi sett både hos Nokia, HTC og andre en god stund allerede.

Ingen nye telefoner fra Nokia

Nokias mobilsjef Kai Oistamo og Intels programvaresjef Renee James presenterte MeeGo i Barcelona. Foto: JOSEP LAGO/AFP

Fra å ha presentert fem-seks og opp mot ti nye modeller på tidligere års mobilmesser i Barcelona, som er mobilverdenens årlige hovedattraksjon, har Nokia kun planer, strategiske samarbeid og varslede nye grensesnitt å by på i år.

Den finske mobilgiganten, som fortsatt er desidert største gutt i klassen, med en markedsandel på verdensmarkedet med rundt 50 prosent, har av mange vært oppfattet som overraskende defensive etter at Apple lanserte iPhone.

En pekeskjermsvariant at deres Serie60-grensesnitt er riktignok lansert, og en tre-fire telefoner har kommet på markedet med dette i, men noen ”iPhone-killer” har de ikke klart å presentere.

Tett samarbeid med Intel

Nokias største nyhet på årets MWC var at de nå inngår et tett samarbeid med micro-chip-produsenten Intel.

Sammen skal de videreutvikle det Linux-baserte mobile operativsystemet Maemo. Det nye skal hete Meego, og er en helt åpen plattform som skal fungere på alle tvers av ulike produktgrupper.

Programmene som utvikles til denne plattformen skal kunne kjøres på alle typer dingser og enheter, som mobiltelefoner, lesebrett, PC-er og flat-TV-er.

Samtidig forsikrer finnene at de parallelt vil videreføre sitt Symbian-baserte Serie60, som fortsatt er den desidert mest utbredte smarttelefonplattformen i verden.