Norge

Underbetaler sine ansatte, har likevel offentlige oppdrag

Ås tømrer- og malerservice underbetaler sine ansatte, og skylder trolig mange av dem titusenvis av kroner. Likevel får firmaet stadig oppdrag for det offentlige.

Litauiske arbeidere fra Ås tømrer- og malerservice AS er på maleroppdrag på kommunale Kastellet brannstasjon i Oslo onsdag i forrige uke. Firmaet er underleverandør for Malermester Harald Askautrud AS, som i sin tur fikk oppdraget av Oslo kommune. Etter at Aftenposten tok opp saken med manglende lønnsutbetaling, varsler Askautrud at de vil avslutte samarbeidet med underleverandøren. CARL MARTIN NORDBY

 • Einar Haakaas

Skoler og brannstasjoner i Oslo er blitt malt og reparert av Ås tømrer— og malerservice. Det kan foregå fordi de store snekker- og malerfirmaene, som har løpende oppdrag og avtaler med stat og kommune, bruker Ås tømrer- og malerservice som underleverandør.

I disse dager rehabiliteres kommunale Kastellet Brannstasjonen i Oslo av litauiske arbeidere fra Ås tømrer- og malerservice. Firmaet er underleverandør for Malermester Harald Askautrud AS, som gjennom en årrekke har hatt oppdrag for Oslo kommune.

Gjenganger

I 2010 ble Malermester Harald Askautrud involvert i en sosial dumping-sak med de samme aktørene som driver Ås tømrer- og malerservice, Frank Remi Wang og Arvydas Danilevicius. Oslo bygningsarbeiderforening påberopte solidaransvar:

Hovedentreprenør Askautrud ble stilt ansvarlig fordi underentreprenøren, enkeltmannsforetaket Bygg og Bo Danilevicius, ikke ville betale ut lønn som ansatte hadde krav på etter å ha malt Oslo kommunes skolebygg.

Les også

«Vi bygger Norge. Vi vil ha lønn»

Kravet kom fra to litauere som hadde fått henholdsvis 4,50 kroner og null kroner timen utbetalt etter mange ukers arbeid. Saken endte med at de to fikk utbetalt 60-70.000 kroner.

— Likevel bruker dere Wang og Danilevicius igjen?

— Vi hadde et opphold på et års tid, men brukte dem så på et par småjobber. De leverte bra, og derfor fortsatte vi samarbeidet. Vi har klart inntrykk av at de har ryddet opp, sa daglig leder Marius Bergstrøm i Harald Askautrud AS til Aftenposten torsdag i forrige uke.

Ut på dagen

Søndag ettermiddag sier Bergstrøm i en e-post:

« Etter at vi av Aftenposten ble gjort oppmerksom på mulig mislighold med utbetaling av lønn til ansatte hos vår underentreprenør Ås Tømrer og Malerservice AS, har vi foretatt egne undersøkelser. Vi har konkludert med at vi ikke vil benytte oss av dette selskapets tjenester for fremtiden. Ås Tømrer og Malerservice AS avslutter sine arbeider som underentreprenør for Malermester Harald Askautrud AS med umiddelbar virkning.»

Også storkonsernet Alliero, med mange, store oppdrag for stat og kommune, bruker Ås tømrer- og malerservice som underentreprenør.

Les også

Malte skoler, fikk ikke lønn

Konsernsjef Amund Alm i Alliero forteller at Ås tømrer— og malerservice har omsatt for en million i hans selskap siden mars i år, blant annet på offentlige skoler. Men da firmaet ikke leverte inn ny skatteattest ved fristen 18. august, stanset Alliero utbetalingene og holder tilbake 170.000 kroner.

Alliero vil ikke betale ut én krone før de får dokumentasjon på at Ås tømrer- og malerservice følger reglene og betaler lønn til sine ansatte. Det kan nå bli aktuelt å inngå avtaler om direkte utbetaling både til skatteetaten og til Ås maler- og tømrerservice' ansatte, bekrefter Alm.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Krever at nytt regjeringskvartal bygges etter Oslo-standarden

 2. NORGE

  Statsbygg undersøker lønnen til bygningsarbeidere ved Nasjonalmuseet

 3. ØKONOMI

  200 norske kommuner har hatt avtale med vikarbyrå som kobles til skatteparadis

 4. OSLOBY

  Dette sykehjemmet har Oslos mest fornøyde brukere. Spiller det noen rolle hvem som driver det?

 5. FOTBALL

  Ny Amnesty-rapport: Arbeidere på VM-stadion i Qatar har ikke fått lønn på et halvt år

 6. POLITIKK

  Har vært permittert i to måneder – mener offentlig ansatte på hjemmekontor slipper unna «dugnaden»