Aktor: Ubaydullah Hussain var "Mister X"

Aktoratet sier at en 19-åring skal ha fått hjelp av en «Mister X» for å reise til Syria. Mister X skal være medtiltalte Ubaydullah Hussain.

John Christian Elden er hovedforsvarer for Ubaydullah Hussain. Statsadvokat Frederik G. Ranke er aktor.
  • Olga Stokke

Barhodet, med kort skjegg og i en lyst,rutet skjorte ankom Ubaydullah Hussain (31) i dag retten.

Hussain er tiltalt i den første saken der en norsk domstol skal avgjøre hva som ligger i rekruttering til en terrororganisasjon.

Ifølge statsadvokat Frederik G. Ranke skal en 19-åring som er Hussains medtiltalte i Oslo tingrett, ha tenkt å reise til Syria en gang tidligere, i 2014, for å «hjelpe sine brødre», men at det ikke ble noe av. Så fikk han hjelp av en person som ifølge politiets overvåking ble kalt «Mister X».

– Mister X var Ubaydullah Hussain, sa Ranke.

Dette blir avvist av Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden.

Tiltalte Ubaydullah Hussein flankert av sine forsvarere, John Christian Elden og Ulrik Sverdrup- Thygeson

Tiltalen: Rekruttert to personer til IS

Hussain er tiltalt for å ha rekruttert minst to personer til IS: Thom Alexander Karlsen og den unge konvertitten som var 18 år da han den 8. juni 2015 ble pågrepet på Landvetter flyplass i Göteborg, på vei til Syria.

Rettssal 250 var fylt til randen av presse og andre tilhørere da statsadvokat Kim Sundet leste opp den omfattende tiltalen (se faktaboksen) før statsadvokat Frederik G. Ranke redegjorde for fremveksten av verdens farligste terrororganisasjon, IS, og trusselvurderingen. Hussain skal ifølge tiltalen ha gitt Thom Alexander Karlsen dekknavnet Abu K’hatir al-Norweji. Karlsen døde i Syria i 2015 24 år gammel.

Hussain avviser straffskyld, med unntak av at han erkjente å ha oppbevart et elektrosjokkvåpen.

– Han har hatt kontakt med personer, snakket med dem, kjørt dem til flyplassen noe som i seg selv ikke er straffbart. Han bestrider å ha rekruttert dem, sier Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden.

Forsvarer John Christian Elden i Oslo tingrett torsdag. Han representerer Ubaydullah Hussain, som er tiltalt for blant annet å ha rekruttert en 19 år gammel mann til IS.

19-åring erkjenner ikke straffskyld

Den unge mannen som ble pågrepet på vei til Syria, er nå 19 år, og medtiltalt i denne saken. Han møtte med halvlangt hår, uten skjegg.

19-åringen som ikke erkjenner straffskyld, skal ifølge tiltalen ha forsøkt å delta i IS, en terrororganisasjon som halshogger, dreper, brenner og begraver mennesker levende.

Ubaydullah Hussain sammen sin forsvarer, advokat John Christian Elden, i forbindelse med en tidligere sak.

I seks uker fremover skal Hussain sitte på tiltalebenken. Han er blant annet tiltalt for å delta i IS, støtte IS og for å ha rekruttert medlemmer til IS – uten at han selv har vært i Syria.

Hussain knyttes til utenlandsk terroretterforskning

Ifølge aktor skal Ubaydullah Hussain ha kommunisert med to tyrkiske telefonnumre som politiet tror er kontaktnumre til IS. De samme telefonnumrene har også dukket opp i terroretterforskning i Italia, Australia og Nederland.

Mandag skrev VG at PST (Politiets sikkerhetstjeneste) mistenker Hussain for å ha forsøkt å verve en drapsdømt mann til IS mens de begge satt i Kongsvinger fengsel. Dette ble avvist av hans forsvarer.

Statsadvokat Frederik G. Ranke ved Det nasjonale statsadvokatembetet mener at det i seg selv er interessant å trekke opp linjene for hva som ligger i rekruttering.

Hussain skal ifølge tiltalen ha hjulpet flere Syria-farere fra Norge med en rekke praktiske forhold. Ifølge tiltalen bisto han med planlegging av reiseruter og innkjøp av billetter, mobiltelefoner, stridsbekledning, ryggsekk, fleecegensere, hansker og annet utstyr.