Norge

Spar og tjen på hytta

Tjen på utleie, spar på strøm: Her er en oversikt over enkle grep hytteeiere kan gjøre for å sove godt gjennom hele finanskrisen.

  • Kristin Solberg

Det er slett ikke sikkert at nordmenn flest får dårligere råd på grunn av finanskrisen, men én ting er likevel ganske sikkert: De usikre tidene gjør at pengene ikke lenger sitter like løst. 2009 blir året der nordmenn vil spare. Og for dem som eier hytte, er det fullt mulig å spare, eller å tjene, noen kroner på den også.

1) Lei ut.

Det er mulig for de fleste hytteeiere å tjene noen tusenlapper på å leie ut hytta. Det er relativt lett å leie ut de fleste hytter, da det er utleiers marked for tiden, forteller daglig leder Nina Nymoen i utleiefirmaet Norgesbooking.

— Hytteutleie kan være med på å dekke faste utgifter, og kan gi en god slump penger i tillegg, sier hun.

Tusenlappene blir lett mange om man får leid ut hytta, spesielt i de attraktive ukene. For en hytte med fire sengeplasser like ved skiheisen på Beitostølen kan man eksempelvis få nærmere 15 000 kroner for påskeuken. For en hytte på samme størrelse en knapp halvtimes kjøring fra Hemsedal, kan man kreve drøyt 2000 kroner for en helg. Og for en hytte ved sjøen i Mandal kan man tjene nesten 10 000 kroner hver uke i fellesferien.

- Kan man tjene så mye som 30 000-40 000 i året på å leie ut hytta?

— Ja. Og man kan tjene mye mer også, men det avhenger av standard, beliggenhet og størrelse, sier Nymoen.

— Men alle hytter kan leies ut, uavhengig av standard og størrelse. Det er imidlertid enkelte ting det er greit å ha, for eksempel en oppvaskmaskin. Og spesielt blant dem som ønsker å leie hytte om vinteren, er det en del som spør etter badstue. For enkelte oppgraderinger utleier gjør på hytta, får man ikke bare en høyere pris pr. uke, men man får også oftere utleie.

Man kan tjene opptil 10 000 kroner på å leie ut sin egen hytte uten å måtte betale skatt. Utover dette må man skatte 28 prosent av 85 prosent av den øvrige inntekten. Ta også med i beregningen provisjonen til et eventuelt utleiefirma. Norgesbooking tar eksempelvis en provisjon på 35 prosent.

2) Reduser strømregningen.

Det er mulig å spare både lommeboken og miljøet ved å være energibevisst på hytta. For det første bør man redusere behovet for energi, forteller kommunikasjonsansvarlig Bård Bjerkaker i Enova. Dette innebærer blant annet at man sørger for at hyttevegger og vinduer er tette og velisolerte. For det andre bør man sørge for å bruke varmen flere ganger, gjennom et godt ventilasjonsanlegg. Man bør også vurdere å kjøpe et varmestyringsanlegg, slik at temperaturen kan reguleres ved behov. Til slutt bør man vurdere alternative oppvarmingskilder, som for eksempel solfanger, varmepumpe eller biobrensel, som trepellets og ved.

- Er det mulig å spare penger på dette?

— Ja, det er det absolutt. Men de fleste tiltakene her krever en investering, så man får sette opp et regnestykke på dette, sier Bjerkaker, og opplyser at hytteeiere i tvil kan ringe Enovas gratis grønne nummer for råd om hvorvidt dette lønner seg.

Gjennom Tilskuddsordningen for husholdninger hos Enova kan man dessuten søke om pengestøtte til å bytte til alternativ oppvarming eller innføre elektrisitetssparing på hytta. Her kan man få opptil 20 prosent av kostnaden dekket, opp til et maksimalt beløp. Merk imidlertid at man ikke kan søke om støtte til både hytta og boligen samtidig.

3) Mange bekker små.

Det finnes også mange mindre grep man kan ta for å spare noen kroner. Trenger man virkelig å betale noen for snømåking, eller kan man gjøre det selv? Og er det virkelig nødvendig å få matvarene og vinflaskene levert direkte til hyttedøren?

— Et sparetips er å være strukturert når man handler inn det du skal ha med på hytta, sier seniorrådgiver Gisle Høyland i Norsk Familieøkonomi.

- Ofte er det dyrere varer på den lokale matbutikken og bensinstasjonen i nærheten av hytta, enn Rema-butikken nede i gaten der man bor.