Norge

Kongeparets 80-års jubileum: - Jeg tenkte alltid at de som var 80, var utgamle, men jeg føler meg ikke utgammel selv.

Kong Harald har ingen planer om å ta det med ro selv om han fyller 80. Å tre tilbake er uaktuelt, med mindre han får klar beskjed fra barna om at tiden er inne.

Kong Harald og dronning Sonja fyller begge 80 år i år. I den forbindelse er det tatt nye bilder av både dem og hele den nærmeste familien i den hvite salongen på Slottet. Klikk på bildet for å se hele billedserien. Fra venstre prins Sverre Magnus, kronprinsesse Mette-Marit, Marius Borg Høiby, kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, dronning Sonja, kong Harald, Leah Isadora Behn, prinsesse Märtha Louise, Emma Tallulah Behn og Maud Angelica Behn.
  • NTB
Kong Harald og dronning Sonja med sine barn kronprins Haakon og prinsesse Märtha.
Dronning Sonja fyller 80 år 4. juli.
Kongeparet med sine barnebarn prins Sverre Magnus, prinsesse Ingrid Alexandra, lea Isadora Behn (foran), Emma Tallulah Behn og Maud Angelica Behn.
Kong Harald og dronning Sonja fyller begge 80 år i år. De har ikke tenkt å gi seg. – Jeg avla en ed til forfatningen. For meg gjelder den livet ut, sier kongen til NTB.

Klikk på bildet over for å se billedserie med ferske bilder av kongefamilien.

– Men da er jeg sannsynligvis kommet så langt at jeg ikke skjønner det, sier kongen med et smil.

Det er ikke aktuelt for ham å gjøre som i Spania, Nederland og Belgia, der statsoverhoder nylig har abdisert.

– Jeg avla en ed til forfatningen. For meg gjelder den livet ut, sier kongen til NTB.

Les også

Jubileumsår for kongeparet

Team

Kongen slår fast at samarbeidet med kronprinsparet er til stor hjelp for ham selv og dronningen.

– Vi er fire stykker i et team. Vi jobber nær hverandre, har mange møter og snakker mye sammen. Dette er en ordning som jeg har innført selv, og som jeg savnet da jeg var kronprins.

Kongen sier kronprinsen av og til tilbyr seg å overta enkelte oppdrag.

– Men jeg tar sjelden imot det tilbudet, altså! poengterer han.

Alder

NTB møter kongen og dronningen til intervju i anledning 80-årsdagene 21. februar og 4. juli. De to majestetene gir ikke uttrykk for at alderen tynger.

– Jeg tenkte alltid at de som var 80, var utgamle, men jeg føler meg ikke utgammel selv. Alder er bare et tall, sier kong Harald.

– Er man aktiv og har helsen i behold, så tenker man ikke så mye på alderen. Selv om det ytre endres, er man jo den samme innvendig hele tiden, sier dronning Sonja.

Med sine mange kunstprosjekter er hun mer aktiv enn på lenge. Svaret kommer kontant når NTB ber henne tallfeste hvor gammel hun føler seg:

– Jeg tror jeg er i femtiårsalderen, jeg!

  • LES A-MAGASINETS EKSKLUSIVE SAK:
Dronning Sonja og Magne Furuholmen har lagd kunst sammen

Tale

Jubileumsåret i 2016 etter 25 år på tronen var innholdsrikt. I alt ble det mer enn 6.000 møter med vanlige nordmenn. Talen som kongen holdt i Slottsparken 1. september, skulle oppsummere inntrykkene og beskrive det Norge som møtte ham.

Resultatet rørte mange, også utenfor landets grenser. For kongen er det flerkulturelle ingen trussel.

– Jeg tror det beriker norsk kultur. Vi får mer mangfold. Samtidig tror jeg vi skal holde fast ved det som er norsk. Vi behøver ikke å slippe det selv om vi får impulser utenfra.

Les også

Utenlandske medier hyller kong Haralds tale

– Livredd

17. januar 1991 døde kong Olav og landet fikk en ny konge. Det var ingen enkel oppgave.

– Jeg var lettere livredd. For å være helt ærlig var jeg temmelig sikker på at jeg ikke kom til å greie det. Han var jo utrolig populær, sier kongen.

Nå står nye generasjoner klare til å ta over når tiden en gang er inne.

– Dette kommer med morsmelken, de er med på ting og ser hva foreldrene gjør. Ingrid oppdaget veldig tidlig at hun var litt annerledes. Det var ingen som fortalte henne det, sier han.

Skilsmisse

Det var ikke bare jubileer, fest og feiring i fjor. Kongehusets pengebruk ble gjenstand for kritikk og fikk også etterspill i Stortinget. Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn gikk fra hverandre.

Les også

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn skal skilles

– Man synes jo synd på barna. Men så lenge foreldrene samarbeider, så kan det gå veldig bra. Det gjelder å snakke hverandre opp, sier dronning Sonja.

Kongeparet kjenner seg ikke alltid igjen i bildet som tegnes av familien i offentligheten. Og selv om han likte filmen, var ikke alle scenene i "Kongens nei" like troverdige, ifølge kongen.

– De kunne være uenige, men å kjefte på hverandre, det gjorde de ikke.

På spørsmål om det hendte at han som kronprins kjeftet på sin far, runger den kjente latteren:

– Nei, men det hendte nok at det var omvendt av og til!

(©NTB)

Les mer om

  1. Kong Harald