Norge

«Havnesjefen» tilbys amnesti av ordfører på Østlandet

Ordfører Ståle Versland i Modum kommune i Buskerud tilbyr seg å ta imot den dødsdømte svanen «Havnesjefen» fra Os med åpne armer.

Knoppsvanen «Havnesjefen» i Os blir ikke tatt av dage de første to ukene. Her en artsfrende på Tjuvholmen i Oslo. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

 • NTB

Ordføreren sier til Bygdeposten at den beryktede svanen og familien kan få bo i innsjøen Tyrifjorden.

– Jeg har med interesse fulgt med på nyhetene vedrørende deres utfordringer med svanen «Havnesjefen». Her i «min» kommune, som ligger ved utløpet av Tyrifjorden, har vi et rikt innslag av svaner. Området har status som naturreservat, hvor det er et rikt fugleliv, skriver ordføreren i et brev til Os kommune i Hordaland.

Svanen har over lang tid skapt trøbbel i havnebassenget i Os. Etter at den i slutten av juni dro en barnehagejente under vann, hadde mange fått nok, og kommunen bestemte at den skulle avlives.

Flere dyrevernere ønsker å verne om svanen og har engasjert seg for at den skal få et nytt liv et annet sted. Mandag utsatte kommunen avlivingen med to uker.

Modum-ordføreren sier at han ikke har inngående kunnskap om hvordan det er å tvangsflytte svaner, men anbefaler fasilitetene de kan tilby. Han er ikke redd for «Havnesjefen».

– Fra tid til annen opplever vi også at svaner kan være truende overfor mennesker. Flere moinger har derfor erfaring med slik adferd, skriver han.

Les mer om

 1. Os

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Ordfører drapstruet etter vedtak om å avlive svane

 2. NORGE
  Publisert:

  «Havnesjefen» er avlivet

 3. NORGE
  Publisert:

  Obduksjonsrapporten av svanen «Havnesjefen» er klar

 4. NORGE
  Publisert:

  Os kommune anmelder drapstrusler etter avliving av «Havnesjefen»

 5. NORGE
  Publisert:

  «Havnesjefens» dødsdom utsatt i 14 dager

 6. OSLO
  Publisert:

  Familielykke for svanefamilien i Frognerdammen