Norge

Stormberg-gründer holder av jobber til demonstrerende nynazister

Steinar J. Olsen, leder og gründer bak turtøyprodusenten Stormberg, sier han vil holde av jobber til de som deltok i nazimarsj i Kristiansand.

For 15 år siden ansatte Steinar J. Olsen for første gang en kollega rett fra fengsel. Det var en god erfaring, sier han til Dagbladet. Foto: Jan Rune Eide

 • Harald Stolt-Nielsen
  Harald Stolt-Nielsen
  Journalist

Stormberg-sjefen har tidligere ansatt tidligere straffedømte, narkomane og nyankomne flyktninger. Til Dagbladet sier Steinar J. Olsen at han vil holde av jobber i selskapet spesifikt til de som deltok i nazimarsjen i Kristiansand.

De eneste kravene som blir stilt er god arbeidsinnsats og punktlighet. Ungdom og tidligere straffedømte blir oppfordret til å søke.

«Vi er ikke opptatt av hva du har brukt livet ditt på til frem til nå. Vi er opptatt av hva du ønsker å bruke livet ditt til fremover», skriver Olsen i utlysningen.

– Alle fortjener en sjanse

Han skriver videre at stillingene forbeholdes i 14 dager til de som deltok i demonstrasjonstoget.

Utlysingen til Olsen på Facebook er blitt delt over 200 ganger og skapt stort engasjement i kommentarfeltet. Nærmest samtlige reaksjoner er positive.

Til Dagbladet sier Stormberg-gründeren at han mener utenforskap er en av de største utfordringene når det gjelder rekruttering til fundamentalistiske og nasjonalsosialistiske organisasjoner. Inkludering og muligheter for alle, er en viktig del av løsningen, mener han.

– Alle fortjener en sjanse, også de som er nazisympatisører. En viktig årsak til at unge menn trekkes mot disse gruppene er utenforskap, sier Olsen.

Lørdag demonstrerte et titalls mennesker som er tilknyttet den selverklærte nynazistiske gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen i Kristiansand. Flere av medlemmene er dømt for vold. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Den høyreekstreme gruppen som kaller seg «Den nordiske motstandsbevegelsen» marsjerte gjennom hovedgaten i Kristiansand lørdag i forrige uke. Politiet ville ikke avbryte demonstrasjonen i frykt for å eskalere situasjonen.

Etter demonstrasjonen donerte Stormberg 50.000 kroner til organisasjonen Skeive Sørlandsdager. Olsen gikk også ut på Facebook og proklamerte i et innlegg: «70 tapere gjennom byen.»

Steinar J. Olsen

Bekymrer seg ikke

Det er personene Olsen på søndag kalte «tapere» han nå ønsker å ansette.

– 25 prosent av Stormbergs medarbeidere skal være mennesker som har slitt med å komme inn på arbeidsmarkedet av ulike grunner. Det være seg flyktninger, narkomane, mennesker med psykiske helseplager, de som ikke har fullført skolegang eller er straffedømte, sier Olsen.

Han sier til Dagbladet at han har få betenkeligheter med å skulle ansette personer som deltok i demonstrasjonen til Den nordiske motstandsbevegelsen.

– Det kan kanskje virke underlig, men å gi mennesker en sjanse mobiliserer mye krefter hos den enkelte. Det er uavhengig av politiske sympatier, sier han.

 • Nektet å flytte seg for marsjerende høyreekstreme – ble påsatt håndjern og bortvist fra byen.
 • Politiet om demonstrasjonen i Kristiansand: – Vi hindret at det oppsto vold. Det er det viktigste.

Les mer om

 1. Stormberg
 2. Steinar J. Olsen
 3. Kristiansand
 4. Politiet