Kvinne omkom etter å ha sittet fast under brennende båt i Oslofjorden

En kvinne i 50-årene, som satt fast under fritidsbåten som brant utenfor Hvitsten i Vestby lørdag, er bekreftet omkommet.

Svart røyk fosset fra den brennende båten.

Mannen som var om bord er uskadet og har vært i avhør i dag, opplyser operasjonsleder Pål-Andre Thorsby til Aftenposten søndag ettermiddag.

Det er fortsatt ikke kjent hvordan brannen startet eller hvordan kvinnen ble sittende fast under den 45 fots lange cabincruiseren

Den omkomne kvinnen var i 50-årene. Mannen er i 60-årene. Det var en nær relasjon mellom de to, opplyser politiet til NTB.

Ble sittende fast

De to var begge på båten da den tok fyr. Kvinnen ble sittende fast i noe under båten. Dermed ble det satt i gang en omfattende redningsaksjon samtidig som det ble jobbet med å slukke flammene fra båten.

Ikke lenge etter at kvinnen ble hentet opp, kom meldingen om at hun omkom.

Flere redningsbåter jobbet for å få opp den savnede personen fra vannet og for å slukke brannen.

– Avdøde vil bli obdusert. Vi kan foreløpig ikke si noe om årsak til brannen, uttalte Håkon Nilsen, operasjonsleder ved Øst politidistrikt, sent lørdag kveld.

Cabincruiseren begynte å brenne mens den lå i sjøen mellom Hvitsten i Vestby og Hurum i Buskerud.

Ble hentet opp

Mannen om bord i båten ble hentet opp fra vannet kort tid etter brannen startet.

– Han er på land, og vi har pratet med ham, opplyste operasjonsleder Pål-André Thorsby hos Follo-politiet til Aftenposten.

Den andre personen satt fast i propellen eller noe annet under båten, meldte politiet på Twitter.

– Vi vet ikke hva personen satt fast i, men det var noe under vannlinjen, opplyser Nils Ole Sunde, redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

Ett Sea King-helikopter er på stedet.

Klokken 19.29 ble personen hentet opp. Det er mer enn halvannen time etter at politiet først fikk melding om brannen klokken 17.48.

Sunde sier det er for tidlig å si noe om hvorfor personen ble sittende fast.

– Vi vet ikke hva som skjedde der og da. Vi må vente på forklaringen til den andre personen på båten, sier han.

Overtent

Det var full fyr i cabincruiseren. Bilder fra stedet viser synlige flammer og tykk svart røyk. To redningsbåter, brannbåten til Oslo brann- og redningsetat og dykkere ble sendt til stedet for slukning- og redningsarbeidet. I tillegg ble det sendt ett Sea King-helikopter.

– Ut fra det jeg har sett fra stedet ser det ut til at brannen startet akterut, sier Sunde.

Han forteller at båten har sunket som følge av brannen.

Aftenpostens reporter på stedet har snakket med en padler som så båten i nærheten av Son. Han sier det kom røyk fra båten, og at han så en mann som først hoppet av og så prøvde å svømme tilbake til den.

Båtbrannen startet rett utenfor Hvitsten.

Usikker på om de vil granske brannen

Hovedredningssentralen Sør-Norge vil be Havarikommisjonen om å granske brannen, sa redningsleder Eirik Valle ved Hovedredningssentralen til NRK lørdag.

– Det er noe spesielt at folk blir sittende fast under en båt som er i brann, sier han.

Da NTB var i kontakt med Havarikommisjonen søndag, opplyste de at de trolig ikke kommer til å undersøke ulykken.

– Vi har ikke rukket å ta endelig stilling til dette, men vi vil sannsynligvis ikke ta saken, sier avdelingsdirektør Dag Sverre Liseth i Havarikommisjonens sjøfartsavdeling.