Norge

Vil lage Wiki-søk

Grunnleggeren av det brukergenererte nettleksikonet Wikipedia planlegger nå utviklingen av en søkemotor basert på samme filosofi.

  • Klaus Børringbo
    Leserutviklingssjef

Les også:

Les også

  1. Prøv deg som journalist

  2. Gratis leksikon verdens største

  3. Dette er Wiki - prøv å søke

  4. Wikipedia mest populært i uke 39


Jimmy Wales ønsker å konkurrere med de store kommersielle søkemotorene Google og Yahoo. Hans ønsker om å lage en uavhengig søkemaskin ble postet på Wikipedias forum i julen. Han kaller det nye prosjektet for "Wikiasari" eller forkortet "Wikia".

Wikipedia-stiftelsen i St. Petersburg i staten Florida i USA, som drifter hovednettstedet Wikipedia.com understreker i følge nettstedet MacWorld.com, at Wales Wikia-prosjekt ikke har noe med hverken stiftelsen eller nettstedet å gjøre.

Menneskelig intelligens

Wales sier i sitt innlegg at de store søkemotorenes tradisjonelle teknologi, der avanserte algoritmer regner ut søkeresultatene, er en avleggs og "ødelagt" teknologi.

"Den er ødelagt av same grunn som proprietær programvare alltid er ødelagt, nemlig på grunn av mangel på frihet, mangel på et eget tilhørende nettsamfunn, mangel på forutsigbarhet og åpenhet. I det nye prosjektet vil vi endre på alt dette" , skriver Wales.Han skriver også at den nye planlagte søketeknologien skal baseres på menneskelig intelligens, noe de automatiske søkealgoritmene etter hans mening ikke gjør.

Wales inviterer i sitt Wikipedia-innlegg andre brukere til å bidra med arbeidet med søkemotoren, som han beskriver som et "alternativ for nettsøk, basert på åpen kildekode".