Norge

- Ingen tvil om at dette er en miljømessig forurensning

De radioaktive stoffene som ble funnet på "Murmansk" stammer fra skipets radarer, mener strålingsekspert. Slike stoffer er helt ufarlig utvortes, men dødelig når det kommer i kroppen.

  • Forf>
  • <forf>per Anders Johansen <

— Jeg tror skrotjegere har gått løs på de gamle radarene på vraket. De radioaktive isotopene har trolig ligget i små messingbeholdere med et glassvindu. Så lenge man ikke knuser glasset, er det helt ufarlig. Årsaken er at man har brukt såkalte alfastråler som ikke går inn i skinnet. Men samtidig er strålene livsfarlig hvis du får det inn i kroppen. Det var slike alfa-isotoper som ble brukt til å drepe KGB-avhopperen Aleksandr Litvinenko i London, sier strålingseksperten Ole Martin Rønning.På 90-tallet ble Rønning hyret inn for å undersøke krysseren "Murmansk" for politiet, Sjøfartsdirektoratet, Forsvarets etterretningstjeneste og SFT. Han er overbevist om at apparatet fra "Murmansk" med radioaktive stoffer, som i fjor sommer dukket opp ved en avfallsbedrift i Bærum, kommer fra skipets radarer.- Da jeg hørte Aftenpostens sak på radioen om at det var funnet utstyr med radioaktivitet, så tenkte jeg at herregud, nå har de toskete skrotnissene begynte å knuse utstyr på skipet. Det var først når skrotsamlerne begynte å surre rundt i vraket og rive ut ting, at dette ble et problem. Dersom man løper rundt og knuser elektronisk utstyr på gamle skip, så er ikke det trygt, sier Rønning.- Hvorfor oppdaget dere ikke disse radioaktive stoffene når dere undersøkte vraket?- Problemet er at man ikke kan måle apparatene på utsiden. Men hvis noen knuser glasset, så er det ikke helt trygt, sier Rønning.

Jakt på metall.

Skrotjegere har i årevis kunnet forsyne seg av vraket. De er særlig på jakt etter kobber og messing. Slik metall finner man blant annet i radarutstyret.- Jeg synes ikke man skal overvurdere strålefaren. Dette er normalt ikke skadelig, så lenge ingen ødelegger beholderne.- Betyr det at du mener det ikke er noen miljøfare?- Absolutt ikke. Det er ingen tvil om at dette er en miljømessig forurensning. Men samtidig blir folk ofte unødig skremt bare de hører ordet radioaktivitet. Jeg synes definitivt at dette vraket burde vekk. Det finnes 700 rom i skipet, og ingen vet nøyaktig hva som befinner seg i alle, sier Rønning.Ifølge strålingseksperten var det fire radarer om bord på krysseren. I så fall har det vært minst fire radioaktive kilder av den typen som ble oppdaget i Bærum.- Turister, lokalbefolkningen og skrotnissene har allerede tatt med seg mye. Dette kan normalt hverken skade mennesker, miljø eller dyr. Men dersom beholderne knuses, kan det være farlig.

Les også

  1. Russland: - Ikke involvert i Litvinenko-drapet

  2. - Russland var involvert i Litvinenko-drapet

  3. Litvinenko-saken har kostet 3 millioner pund