Norge

- Statoil må tvinges til rensing på Melkøya

 • Forf>
 • <forf>thomas Spence <

Anlegget på Melkøya har sluppet ut enorme mengder CO2. HALVOR TJØNN

 • Statoil bør pålegges CO2-håndtering snarest, og de bør betale hele dritten selv, krever Naturvernforbundets Lars Haltbrekken.
Les også

- Minner om en gammeldags miljøskandale

Aftenposten avslørte i går at anlegget på Melkøya på to måneder i høst — gjennom brenning av overflødig gass fra produksjonen - slapp ut over en million tonn CO2. Det er

Les også

Enorme norske CO2-utslipp

på opptil ti måneder.I 2004 fikk selskapet tillatelse fra SFT til å slippe ut 15 000 tonn gjennom såkalt fakling. Men det var ikke nok. I år fikk de tillatelse til å slippe ut 200 000 tonn årlig. Naturvernforbundet, Bellona og Greenpeace mener at Regjeringen nå må stille strengere krav til selskapet.

Krav.

Miljøbevegelsen forlanger at StatoilHydro skal deponere CO2-utslippene fra selve gasskraftverket, 920 000 tonn totalt, i Snøhvit-feltet. Konsesjonen åpner for et slikt miljøkrav:"Statoil skal tilrettelegge energianlegget for CO2-håndtering, dvs. både for CO2-fangst og for transport/deponering i egnet reservoar," heter det. — Når utslippene er så store, og Statoil har demonstrert at de ikke har kontroll, bør SFT kreve det. De bryter gang på gang reglene og får tilgivelse. Nå må Regjeringen vise at det får konsekvenser, sier avdelingsleder Guro Hauge i Bellona.- Kravet må innløses, og Statoil bør pålegges å betale dette selv. Det vil være en passende kompensasjon for de skadene som selskapet allerede har forvoldt. De har vist at de ikke har kontroll på utslippene, sier Haltbrekken.Truls Gulowsen i Greenpeace er enig:- Det virker som om SFT ikke er tøffe nok. Enten tør de ikke eller så har de ikke kompetanse til å stille krav til et selskap som StatoilHydro, sier han.Informasjonsleder Sverre Kojedal i StatoilHydro sier at det foreløpig ikke finnes kommersielt tilgjengelig teknologi.- Står det om penger eller teknologi?Det er noe med miksen. Vi håper Mongstad-piloten skal bringe frem slik teknologi. Problemet i dag er at vi ikke har den fangstteknologien tilgjengelig. Men på Melkøya tar vi i bruk den teknologien vi har til å injisere CO2 fra land til hav, noe som blir en viktig del av en fremtidig totalløsning for fangst og deponering av CO2, sier han.

 1. Les også

  - Må slutte å snakke og begynne å handle

 2. Les også

  Enorme norske CO2-utslipp

 3. Les også

  Neste år blir det CO2-rekord

 4. Les også

  Ambisjoner og realiteter på Bali

Lars Haltbrekken er klar: Statoil må pålegges CO2-håndtering. KJELL HERSKEDAL / SCANPIX

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Sverige vil lagre CO₂ i Norge: – Det er veldig bra

 2. ØKONOMI

  Politiet etterforsker Statoil for ulovlig utslipp i Nordsjøen

 3. POLITIKK

  Regjeringen vil utrede hel eller delvis elektrifisering av Mongstad, Kårstø og Melkøya

 4. ØKONOMI

  Norsk selskap skal fange CO₂ fra søppel i Nederland. Gassen skal gi tidligere blomstring i gartneriene.

 5. NORGE

  Statoil blir kalt udugelige etter strømavgjørelse Statoil blir kalt udugelige etter strømavgjørelse i Barentshavet

 6. NORGE

  Slik ser det ut 36 år etter at gruvedumpingen stoppet