Norge

Avhengig? Hjernen har svaret

En gang i fremtiden trenger ikke avhengige å vente på sin egen erkjennelse.

 • Forf>
 • <forf>arnfinn Mauren <

En undersøkelse av hjernen vil kunne avsløre om en person lider av avhengighet av rus, pengespill, shopping — eller sex.- Hei, jeg heter Oscar, og jeg er spilleavhengig. Denne formen for selverkjennelse har vært mantraen i behandlingen av avhengige. Men nå er ikke en objektiv diagnose så langt unna, skal vi tro den amerikanske terapeuten Craig Nakken.- En dag vil vi kunne se på en "screening" av en persons hjerne og fastslå: Ja, du lider av avhengighet, sier Nakken, som nylig var i Oslo og holdt et foredrag om "den avhengige personligheten".Amerikaneren tror forskningen på dette området bare er 20-30 år unna en slik måte å diagnostisere avhengighet på. Først kommer det, ifølge Nakken, til å skje innenfor alkohol, narkotika og andre rusmidler. Deretter vil man kunne bruke samme metode for også å slå fast avhengighet knyttet til pengespill, shopping, mat og sex - og andre former for avhengighet.- Vi begynner nå å få så stor kunnskap om hvilke deler av hjernes som aktiveres, og hva som skjer med hjernen når avhengighet inntreffer, at jeg tror seriøst at dette vil være mulig, forteller han.

Rotteforsøk.

Forskningen har allerede fastslått at kjemiske forhold i hjernen kan være medvirkende faktorer ved avhengighet. Undersøkelser av stoffene serotonin, noradrenalin og dopamin viser at disse kan avsløre fellestrekk ved flere former for avhengighet. Professor Kathleen Brady, en avhengighetsforsker ved Medical University i Sør-Carolina, er en av dem som har prøvd å sette dette i sammenheng.- Det som skjer når en person utvikler et usunt avhengighetsforhold, er at dopaminsystemet får problemer med å holde tilførselen ved like. Hjernen får mindre dopamin. Dette får den konsekvensen at vedkommende kan får problemer med å føle glede og tilfredsstillelse over det som gjør andre glade, uttaler hun til det amerikanske avhengighetsprosjektet, The Addiction Project.Resultatene av et britisk forsøk med rotter, offentliggjort tidligere i år, skal også ifølge forskerne ha bekreftet hvordan dopaminproduksjonen viser at enkelte er mer disponert for avhengighet enn andre. Undersøkelser av hjernene til personer med avhengighetsforhold til mat og sjokolade skal også ha avslørt at disse kan bli avhengige på samme måte som narkomane blir avhengige av narkotika. Hos enkelte aktiviserte bilder av sjokolade deler av hjernen som er assosiert med vanedannende oppførsel og rusavhengighet.- Vi kan se hva personen vil like ut ifra hvordan hjernen reagerer, uttaler professor Edmund Rolls ved Oxford-universitetet til avisen The Guardian. Resultatene ble nylig publisert i European Journal of Neuroscience.

Tidligere inngrep.

Forskningsresultater har gradvis vært med på å endre synet på avhengighet; fra å bli sett på som et livsstilsvalg til å bli betraktet som en sykdom. Dersom avhengige ikke tror de har en sykdom - men bare tror de er en dårlig person - er det liten sjanse for at den avhengige skal klare å endre livet sitt, mener Craig Nakken.- Sier samfunnet til disse menneskene at dette er en sykdom, og den kan behandles, sender det ut et helt annet budskap, mener han.Forskningen er også med på å avmystifisere en annen myte om behandling av avhengige: At den avhengige må nå bunnen - så langt ned i den menneskelige kjelleren som mulig - før det er noe håp om å få kontroll over avhengigheten.- Kunnskap og behandling gjør at vi kan gripe inn langt tidligere i dag enn det som ble gjort før. Vi ser det på møtene i Anonyme Alkoholikere (AA). Før var det bare folk i 50-årene som satt der. Nå er det tenåringer og mennesker i 20-årene. Det kan ha spart dem for 20- 30 år på bunnen, tror Nakken.

 1. Les også

  Impulsive i faresonen

Undersøkelser av hjernen kan tyde på at avhengige har en fellesnevner. En dag kan en screening av hjernen kanskje avsløre faresymptomene på et tidlig stadium. Foto: REUTERS

Ifølge Craig Nakken starter alle avhengighetsforhold når en person gjentatte ganger søker objekter eller opplevelser for å få sinnsro. - Avhengige erstatter naturlige relasjoner med et avhengighetsforhold, forklarer han. Foto: ARNFINN MAUREN

Relevante artikler

 1. KRONIKK
  Publisert:

  Hjerneforsker advarer: Cannabis truer sjelden livet, men måten vi lever det på

 2. VITEN
  Publisert:

  «Lyse utsikter for behandling mot demens»

 3. SPREK
  Publisert:

  Sukker er en døråpner til rusmisbruk, mener forskere

 4. KULTUR
  Publisert:

  Vil heller ha sukker enn kokain

 5. KRONIKK
  Publisert:

  Forskningen på schizofreni og psykose er i dyp krise | Paul Møller

 6. KRONIKK
  Publisert:

  Hva vet vi om årsakene til psykiske lidelser?