Norge

Terrortiltalt verdaling ville hjelpe syrerne

Verdalingen forklarte seg onsdag for retten i Oslo tinghus. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Den 34 år gamle trønderen som er tiltalt for å ha kjempet for IS, nekter straffskyld og hevder han dro til Syria for å hjelpe.

  • NTB

Mannen fortalte i retten onsdag at han brukte mye tid på internett og fordypet seg i konspirasjonsvideoer, filmer om islam og videoer fra borgerkrigen i Syria, skriver Dagbladet.

– Det var forferdelige ting – stygge videoer hvor unger ble drept. Og fra fengsler hvor de torturerte folk. Det var helt uvirkelig at det kunne skje, forklarte 34-åringen.

Han konverterte til islam etter å ha møtt et norsk muslimsk par hjemme hos bekjente. Paret dro til Syria i 2014, en stund før den tiltalte.

– Når noe skjer med dine trossøsken, føler man at man har et ansvar for å hjelpe dem, sa han.

Ifølge avisen er dette den sjette rettssaken mot angivelig norske fremmedkrigere. Ekstremismeforsker Lars Gule, som skal vitne som sakkyndig i saken, sier til avisen at trønderen skiller seg ut, men også har fellestrekk med tidligere domfelte.

  • Fremmedkrigere kommer tilbake til Europa. Dette mener ekspertene vi bør gjøre med dem.

– Mens Fredrikstad-miljøet var ikke-religiøse muslimer som ble radikalisert, har 34-åringen konvertert helt. På den annen side var Fredrikstad-miljøet også opptatt av konspirasjonsvideoer, sier Gule.

Saken skal gå i Oslo tingrett frem til 19. oktober.

Les mer om

  1. PST
  2. Fremmedkrigere
  3. Syria
  4. Islam