Norge

Elever tilbys legeattest på nett

En ny tjeneste tilbyr skoleelever fraværsattest på nett etter videokonsultasjon med lege. Det skal nå undersøkes om tilbudet er ulovlig.

De nye fraværsreglene i videregående skole har ført til merarbeid for fastlegene. Nå er det kommet en nettjeneste som tilbyr fraværsattest etter videokonsultasjon. Berit Roald / NTB scanpix

 • NTB

fraværsattest.no kan elever betale 199 kroner for å få en attest tilsendt digitalt eller per post for å dokumentere fravær i skolen, skriver Dagsavisen.

Gründer, lege og styremedlem Christoffer Smith i eMedical, som eier tjenesten, forteller at bakgrunnen for tilbudet er innføringen av de nye fraværsreglene i videregående skole og frustrasjonen over merarbeidet dette fører til for fastlegene.

 • LES OGSÅ: Rundspørring blant fastleger: Ti prosent av arbeidstiden går nå til «frisk» ungdom

– Målet vårt har vært å skape en tjeneste som bedrer ressursutnyttelsen i helsevesenet, effektivisere et konservativt system og belaster pasientene og helsevesenet minst mulig, skriver Smith i eMedical i en epost til avisen.

– En bisarr løsning

Leder Petter Brelin i Norsk forening for allmennmedisin er imidlertid ikke begeistret over tilbudet, som han mener ikke er i samsvar med god faglig praksis.

– Det er en helt bisarr løsning på et oppkonstruert problem. Det blir ganske absurd når man ikke godkjenner en attest fra mor og far, men godkjenner en attest fra en lege som sitter på en videolink et eller annet sted, sier Brelin.

Han vil ikke svare på om tjenesten er lovlig eller ikke, men Kari Sollien, leder i Allmennlegeforeningen, mener dette klart faller utenfor i forhold til hva helsepersonelloven krever for å kunne skrive en legeerklæring.

Helsedirektoratet opplyser til avisen at de vil gjøre en gjennomgang av tjenesten.

Les mer om fraværsgrensen her:

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Fraværsgrense
 2. Legeforeningen

Relevante artikler

 1. NORGE

  Elever kan få legeattest på nett. Kan være ulovlig.

 2. NORGE

  Legeforeningen: – Forsikring kan føre til overbehandling

 3. NORGE

  5000 studenter får ekstrastipend fordi de ikke kan jobbe på si’

 4. NORGE

  Sykepleiere i tidsnød deler ut beroligende midler

 5. NORGE

  Fastlegene: – Vi må gjøre kontorarbeid for sykehuslegene

 6. NORGE

  Riksrevisjonen med kritikk av fastleger: Mange pasienter får unødvendige henvisninger til spesialisthelsetjenesten