Norge

Erna Solberg: - Norge betaler ikke løsepenger

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) holdes som fange av IS, og organisasjonen har krevd store summer for å frigi ham. - Norske myndigheter er ikke villige til å betale løsepenger eller gi etter for press fra terrorister og kriminelle, sier statsministeren.

  • Steffen Pedersen Øberg
  • Thomas Olsen
    Journalist

Statsminister Erna Solberg bekrefter at en norsk statsborger er kidnappet og holdes fanget i Syria. En krisestab ledet av UD har jobbet med saken i hvert fall siden februar.

— IS' brutalitet har ingen grenser. Og nå rammer de en av våre. Vi kan bekrefte at en norsk stasborger holdes fanget i Syria, sier statsminister Erna Solberg i sin pressekonferanse i kveld.

— Mer enn noen gang kommer det til å bli viktig å stå sammen og stå opp for det vi tror på, sier hun.

Les hovedsaken:

Les også

Nordmann holdt som gissel av IS

— Vil ikke gi etter for press

Hun understreker at Norge ikke betaler løsepenger og sier at dette vil sette en presedens som vil øke risikoen for at andre norske borgere blir kidnappet.

— Kidnapperne har stilt en serie krav og betydelige summer, opplyser Solberg. Men norske myndigheter er ikke villige til å betale løsepenger eller gi etter for press fra terrorister og kriminelle, sier statsministeren.

Hun sier at nordmannen trolig har vært kidnappet av ulike grupperinger, men at alt tyder på at det nå er IS som holder ham fanget.

Det er Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) som holdes fanget av IS.

Tatt til fange etter kort tid

Etter det Aftenposten erfarer, tok Grimsgaard-Ofstad seg på egenhånd over grensen fra Tyrkia til Syria i vinter. Ifølge mannens egne opplysninger i sosiale medier kom han i januar til den syriske byen Idlib og skulle reise videre til Hama.

Han skal etter kort tid ha blitt tatt til fange av en opprørsgruppe og holdt som gissel.

Les hva ekspertene sier: —

Les også

Norge må be om nåde for gisselet

Uklar motivasjon

Det er uklart hva som skal ha vært nordmannens motivasjon med å ta seg inn i Syria, men norske myndigheter har ikke hatt noen mistanke om at han skal ha ønsket å slutte seg til noen av partene i krigen.

48-åringen har ingen kjent tilknytning til Syria.

Umiddelbart etter at norske myndigheter ble informert om gisselsituasjonen, ble det satt krisestab.

PST, E-tjenesten, Oslo-politiets krise— og gisselforhandlingstjeneste, Kripos og Politidirektoratet har vært involvert i saken, i tillegg til Justisdepartementet, Utenriksdepartementet og Statsministerens Kontor.

Les hele talen:

Les også

Dette sa Erna Solberg om gisselsituasjonen i Syria

Ba Aftenposten ikke omtale saken

Aftenposten har kjent til gisseltakingen i flere måneder, men har ikke omtalt saken av hensyn til nordmannens sikkerhet.

Dette har skjedd i samråd med norske myndigheter, som har fryktet at offentlig oppmerksomhet ville gjøre forhandlingene vanskeligere.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre har også uttalt seg om saken.

— Statsminister Erna Solberg har Arbeiderpartiets fulle støtte i håndteringen av den krevende gisselsituasjonen. Vi står sammen om målet om å få den norske statsborgeren trygt hjem, sier Støre til NTB.

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad kan være holdt fanget av nordmenn: Sikkerhetsrådgivingsningsselskapet Soufan Group mener det befinner seg minst 150 norske fremmedkrigere i Syria og Irak.