Norge

Skjorter i skapet. Ekstra tannbørste på badet.

Syv par i Rogaland er mistenkt for å ha svindlet til seg 3,5 millioner, etter ukens politiaksjon mot aleneforsørgere.

I skapet fant politiet herreskjorter, arbeidstøy og dressjakker under aksjonen i Rogaland denne uken. Rogaland politidistrikt

 • Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Sammen med NAV har politiet i Rogaland aksjonert mot aleneforsørgere mistenkt for trygdesvindel.

De har kommet på overraskelsesbesøk ved flere adresser, og bildene viser hva de fant: Sovende mannfolk, manneklær i garderoben og ekstra voksentannbørster.

Mannen lå under sengen

— Under aksjonen fant vi blant annet en kar som gjemte seg under sengen, sier politiadvokat Emilie Netteland.

Under denne sengen fant politiet barnefaren. Paret skal ha fjernet noen av bunnplankene, slik at mannen kunne legge seg under sengen. Det hele skal ha skjedd mens politiet sto og banket på døren. Rogaland politidistrikt

Det tok flere minutter før paret åpnet døren. Tiden hadde antagelig blitt brukt på å fjerne noe av sengebunnen, slik at mannen kunne ligge i skjul under sengen.Et annet sted fant politiet et klesskap fullt av herreklær, og et tredje sted fant politiet mannen sovende i dobbeltsengen.

— Da er det ikke så lett å nekte for at man bor sammen, sier Netteland, ifølge pressemeldingen.

Har mottatt 800.000 kroner

Tilsammen dreier det seg om syv par. Den største av sakene dreier seg om svindel av nærmere 800.000 kroner. Nå er 14 personer siktet for grovt bedrageri eller medvirkning til dette.

Nærmere 20 etterforskere fra Stavanger politistasjon har vært med på aksjonen, som ble gjennomført mandag til torsdag denne uken. De fleste sakene har vært utredet av NAV Kontroll, og mistanke er rettet mot stønadsmottagere som oppgir at barnefaren har flyttet fra mor og barn.

I de tilfeller har mor krav på stønad som aleneforsørger.

Rekordmange svindler NAV

Ifølge NAVs egen statistikk over trygdemisbruk, ble det i 2014 anmeldt trygdesvindel for 271 millioner kroner. Aldri før har NAV anmeldt svindel i denne størrelsen i løpet av ett år.

Totalt var det 66 anmeldte saker i kategorien enslig forsørgerstønad i fjor. Summen foreldre skal ha jukset til seg, er 18,6 millioner kroner.

I ukens avsløringer fra Rogaland mistenker NAV Kontroll og politiet at parene har gått sammen om svindelen. Vanligvis har den ene parten oppgitt en annen adresse, mens paret i realiteten bor sammen.

— Medvirkning i slike saker kan få alvorlige konsekvenser. Begge foreldrene risikerer både fengsel og store tilbakebetalingskrav, sier avdelingsdirektør i NAV Kontroll vest, Gerda Baustad Sirnes.

Mor og far risikerer fengsel

I de syv sakene er personene siktet for grovt bedrageri eller medvirkning til dette, fra 200.000 kroner som det laveste beløpet, og 800.000 kroner som det høyeste beløpet.

En slik siktelse kan gi fengsel, hvis siktede blir dømt.

I alle sakene ble parene tatt med inn til politistasjonen i Stavanger og avhørt på likt etter pågripelsen, skriver politiet og NAV i pressemeldingen.

— På den måten får vi en fri forklaring, og partene har ikke mulighet til å samkjøre forklaringene sine, sier Netteland.

 1. Les også

  Lot som moren var i live i tre år, puttet trygden i egen lomme

 2. Les også

  Kraftig økning i trygdesvindel

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Nav har anmeldt trygdesvindel for 183 millioner

 2. OSLOBY

  Politiet raidet flere boliger - der fant de flere titalls stjålne identiteter

 3. NORGE

  Tidligere Ap-politiker tiltalt for trygdesvindel

 4. NORGE

  Åtte personer dømt for Nav-svindel, arbeidskrim og hvitvasking

 5. A-MAGASINET

  Fred-Idar (35) trodde han hadde møtt drømmekvinnen. Men hun var bare ute etter pengene hans.

 6. NORGE

  Mann i 20-årene solgte katta i sekken på Finn.no. Nå er han dømt til måneder i fengsel.