Norge

USA og Russland enige om våpenhvileavtale for Syria

USA og Russland er enige om en våpenhvileavtale for Syria, som vil tre i kraft fra mandag av, opplyser USAs utenriksminister John Kerry.

USAs utenriksminister John Kerry (t.v.) og hans russiske kollega Sergej Lavrov møttes i Genève fredag. Foto: Foto: Reuters / NTB scanpix

  • NTB

Våpenhvilen er del av en større plan for å redusere volden i Syria, og Kerry opplyser at dersom den varer i flere uker vil USA samarbeide med det russiske militæret i Syria.

– I dag kunngjør USA og Russland en plan som vi håper vil redusere volden, lette på lidelsene og gjenoppta bevegelsene mot en framforhandlet fred og en politisk overgang i Syria, sa Kerry etter å ha sittet i forhandlinger med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Genève gjennom hele fredagen.

– Assad vil følge våpenhvilen

Avtalen innebærer at alle parter i Syria skal legge ned våpnene når solen går ned mandag 12. september.

– USA går den ekstra milen her fordi vi tror at Russland og min kollega har kapasiteten til å presse Assad-regimet til å stoppe denne konflikten og komme til bordet for å skape fred, sa Kerry.

Lavrov bekrefter avtalen og sier at den vil styrke kampen mot terrorisme og gjøre det lettere å få inn nødhjelp til sivilbefolkningen i Syria.

Han sier at Syrias president Bashar al-Assad er forberedt på å følge avtalen.

USA og Russland lyktes i februar med å få i stand en landsomfattende våpenhvile i Syria, men den brøt relativt fort sammen. Siden har det vært gjort flere forsøk på å få i stand våpenhviler i enkelte områder av landet, men også disse har fått kort levetid.

Militært samarbeid

Den siste avtalen er resultatet av flere måneders forhandlinger mellom de to landene.

For at avtalen skal fungere er Russland nødt til å presse Assad-regimet til å stanse alle angrep mot Syrias væpnede opposisjon og mot sivile områder. USA må på sin side overtale moderate opprørsgrupper til å bryte med ekstremistgrupper.

Planen innebærer at USA og Russland skal samarbeide om angrep mot ekstremistgruppa IS og gruppa som tidligere gikk under navnet Nusrafronten. Forutsetningen er at våpenhvilen overholdes den første uken.

– Vi vil sammen bli enige om angrep mot terrorister som skal gjennomføres av det russiske og det amerikanske luftforsvaret. Vi har blitt enige om soner hvor disse angrepene skal gjennomføres, sier Lavrov.

Avtalen innebærer også deling av etterretningsopplysninger.

Utenriksminister Børge Brende skriver på Twitter at han ønsker avtalen velkommen.

Les også

  1. Mohamed Saflo (28) flyktet fra krig i Syria. Nå har han fått kremjobb i oppstartsfabrikk.

  2. Tyrkia og USA sa aksjonen i Syria var et samarbeid. Realiteten var en helt annen.

Les mer om

  1. Russland
  2. USA
  3. Bashar al-Assad
  4. John Kerry