Politikk

Halvorsen vil ikke endre budsjettet

Kristin Halvorsen vil ikke endre statsbudsjettet på grunn av finanskrisen.

Slik så det ut da finansminister Kristian Halvorsen, sentralbanksjef Svein Gjerdrem i Norges Bank og direktør Bjørn Skogstad Aamo i Kredittilsynet holdt presentasjoner over bakgrunnen for dagens finanssituasjon og tiltakene som har blitt satt i verk.
  • Randi Johannessen
  • Lars Nehru Sand

Opposisjonen på Stortinget, med Høyres Jan Tore Sanner i spissen, har krevd at statsbudsjettet bør justeres fordi det ble utarbeidet før finanskrisen slo inn for fullt, og derfor ble laget under helt andre forutsetninger enn situasjonen i dag. Sanner spurte finansminister Kristin Halvorsen om det er behov for endringer i statsbudsjettet for å tilpasse det til situasjonen finansmarkedet befinner seg i under en åpen høring i dag. Halvorsen avviste kort og kontant at endringer er aktuelt. — Vi har visst at denne finanskrisen i realiteten har pågått ett års tid, og vi har også visst at vi ville få betydelig lavere vekst i 2009. Statsbudsjettet møter den situasjonen og de problemene vi har nå. Retningen og virkningene i statsbudsjettet møter utfordringene på en god måte, svarte Halvorsen. Hun erkjente imidlertid at bankenes likviditetsproblem har blitt større enn antatt, og at dette problemet ikke lot seg løse av F-lån alene; det vil si finansiering tilrettelagt av sentralbanken. Les mer om F-lån her.. - Vi har overvåket situasjonen nøye hele veien, og jeg er stolt av å ha levert statsbudsjettet og samtidig jobbet med tiltakspakken til bankene, sa Halvorsen.

Utålmodig opposisjon

Frps Siv Jensen har på langt nær like god tid som finansministeren. Hun krever en budsjettrevisjon lenge før revidert nasjonalbudsjett legges frem i juni.

— Regjeringen er veldig defensiv. Folk er redde for jobbene sine, da kan vi ikke vente til revidert, det er for sent, sier Jensen som vil be om ny redegjørelse.

— Vi må snarest få på plass nye prognoser for arbeidsledighet, skattetrykk, kommunenes skatteinntekter, økonomisk vekst og andre viktige indikatorer. Så må vi tilpasse pengebruken i budsjettet etter den nye virkeligheten. Alle har justert progonsene sine, bortsett fra regjeringen, sier Jensen som varsler en offensiv stortingsbehandling av statsbudsjettet fra Frps side. Hun er enig i at det er svært vanskelig å utarbeide langsiktige prognoser med dagens økonomiske situasjon, men er opptatt av at man ikke venter til sommeren med å omprioritere statsbudsjettet.

— Å sitte på gjerde nå, er feigt, sier Jensen.

Høyres Jan Tore Sanner har ikke like dårlig tid med å endre statsbudsjettet, men er opptatt av at krisen ikke er over.

— Jeg er beroliget, men merker meg at det fortsatt er alvor. Jeg har tillit til Norges Bank og kreditttilsynet og er glad for at bankenes soliditet er god. Samtidig merker jeg meg at veksten uteblir for første gang på mange år, sier Sanner.

Han var også opptatt av at Regjeringen fremover holder bedre kontakt med Stortinget, og var sånn sett fornøyd med dagens høring.

Lars Sponheim var også beroligget over redegjørelsen, men ville gjerne hatt informasjon fra regjeringen tidligere. I motsetning til Jensen tror han det er viktig å vente med å komme med revisjon av statsbudsjettet.

— Men det gir inntrykk å høre på Gjedrem. Det blir ingen myk landing i norsk økonomi, det går mot en kræsjlanding, konkluderer Venstre-lederen.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk